Moldova Fruct, nemulțumită de embargoul impus de Rusia: „Să fie penalizați operatorii care încalcă legislația fitosanitară, dar nu toată țara”
Full Article 3 minutes read

Moldova Fruct, nemulțumită de embargoul impus de Rusia: „Să fie penalizați operatorii care încalcă legislația fitosanitară, dar nu toată țara”

Membrii Asociației Moldova Fruct se arată „profund îngrijorați” de situația creată în domeniul horticol din cauza secetei din anul curent și embargoului impus fructelor moldovenești de către Federația Rusă. Moldova Fruct menționează că în cazul în care sunt identificate obiecte de carantină în fructe, „trebuie să fie penalizați operatorii concreți care încalcă legislația fitosanitară, dar nu toată țara”.

Potrivit unui comunicat emis de asociație, în acest an, din cauza secetei, horticultorii vor avea recolte mai mici de prune și mere. Dacă pentru prune, anunță comunicatul, piața a reușit să fie diversificată în ultimii ani, la capitolul mere situația „va fi dificilă”, or, din cele 255 mii tone de mere exportate din recolta anului 2021, pe piața Rusiei au fost exportate 231 mii tone.

„Trebuie să constatăm că este practic imposibil să reorientăm această cantitate pe alte piețe timp de un an. Suntem în căutarea piețelor alternative, avem planificată participarea la un șir de expoziții internaționale pentru a promova fructele moldovenești, avem misiuni comerciale ca să prezentăm cumpărătorilor din diferite țări potențialul de producere și post-recoltare, dar nu este atât de simplu să facem față acestei situații”, spune Iurie Fală, director executiv al Moldova Fruct.

În context, Moldova Fruct a solicitat autorităților statului să întreprindă măsuri urgente în vederea deblocări exportului în Federația Rusă, inclusiv să intensifice controlul fitosanitar, astfel încât să fie prevenite cazurile de prezență a obiectelor de carantină fitosanitară în fructele moldovenești destinate fie pe piața locală, fie pe piața de export.

Asociația mai cere autorităților să instituie stare de urgență în agricultură și să identifice suport din partea partenerilor de dezvoltare pentru compensarea pierderilor de pe urma secetei și a embargoului rusesc.

De asemenea, Moldova Fruct solicită statului să întreprindă un șir de măsuri în vederea identificării piețelor alternative, inclusiv urgentarea negocierilor cu Republica Arabă Egipt cu privire la semnarea acordului de liber schimb sau eliminarea barierelor tarifare la exportul fructelor moldovenești către această țară.

***

Precizăm că Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a recepționat astăzi, 11 august, notificarea expediată de Federația Rusă, prin care este anunțat că, începând cu data de 15 august, importul produselor vegetale din mai multe regiuni ale Republicii Moldova, cu excepția raioanelor din stânga Nistrului, va fi interzis. Autoritățile spun că decizia Rusiei ar putea avea un impact major asupra agricultorilor și promit că vor veni cu soluții.

Între timp, autoritățile din Găgăuzia au anunțat că vor face apel direct la Rosselhoznadzor pentru a soluționa problema embargoului impus de Federația Rusă asupra exportului de fructe și legume moldovenești.

Amintim că Rosselhoznadzor a introdus restricții la importul de produse agricole din 31 de regiuni ale Republicii Moldova în Rusia, din 15 august. Potrivit Federației Ruse, decizia a fost luată urmare a depistării repetată a obiectelor de carantină periculoase în produsele moldovenești, care intră pe teritoriul Rusiei.

Astfel, Rusia a inclus în „lista neagră” următoarele regiuni din Moldova: Basarabeasca, Briceni, Cahul, Cantemir, Călărași, Căușeni, Glodeni, Hâncești, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Sîngerei, Orhei, Soroca, Strășeni, Șoldănești, Ștefan-Vodă, Taraclia, Telenești și Ungheni. Interdicția se aplică și unității teritoriale autonome Găgăuzia și municipiilor Chișinău și Bălți.

Potrivit autorităților din Federația Rusă, starea fitosanitară a produselor vegetale autohtone nu corespund reglementărilor, fiind depistați 5 dăunători de carantină în loturile importate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: