Moldova își consolidează capacitățile de combatere a criminalității și terorismului, grație Germaniei. Memorandum, semnat la Chișinău

Republica Moldova își consolidează, grație Germaniei, capacitățile de combatere a criminalității și terorismului, acutizate pe fundalul agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei. Acesta lucru este posibil grație unui Memorandum de înțelegere moldo-german, semnat pe 14 iunie la Chișinău. Potrivit Ministerului de Interne, cadrul de cooperare stabilește implementarea a două proiecte ample în valoare totală de peste 6,8 milioane euro. 

Conform prevederilor Memorandumului, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră își va moderniza unitatea operațională de supraveghere aeriană și analiză de imaginii, inclusiv prin dotări cu echipamente cu tehnologie IT și software. La rândul lor, polițiștii de frontieră vor coopera cu experții din cadrul Centrului Satelitar al Uniunii Europene, continuând schimbul de informații relevante pentru luarea deciziilor în contextul politicii externe și de securitate comună a Europei.

Acordul prevede și o serie de activități care vin să fortifice capacitățile angajaților Inspectoratului General al Poliției (IGP) de analiză și investigare a crimelor, de manipulare, dezamorsare și transport al dispozitivelor explozive, excluzând factorul uman și protejând angajații implicați în lucrul cu materialele explozive.

Potrivit MAI, dispeceratele din cadrul tuturor subdiviziunilor polițienești vor fi dotate cu echipamente moderne și softuri care vor permite analiza, stocarea și transmiterea operativă a informațiilor din spațiul public, cu referire la eventualele riscuri de declanșare a destabilizărilor sociale. Dotările vor îmbunătăți colaborarea cu serviciul 112 și transmiterea operativă a informațiilor către grupele de intervenție rapidă mobilă. La fel, este prevăzută dotarea IGP cu unități noi de transport, utilate cu echipamente performante.

„Apreciem mult flexibilitatea Germaniei. Să știți că acest parteneriat ne duce dincolo de misiunea securizării frontierelor țării noastre și, totodată, ale Uniunii Europene.  Capacitarea subdiviziunilor MAI ne ajută să securizăm comunitățile și ne face mai interoperabili cu sistemul afacerilor interne european”, a declarat ministra de Interne, Ana Revenco.

„Nu suntem aici pentru a încheia proiectul în anul viitor, ci pentru a continua cooperarea cu Republica Moldova, pentru a transforma planurile dumneavoastră în practici bune de preluat. Acest memorandum, de altfel, nu este despre cooperare în bază de proiect, ci despre dezvoltare, schimb de bune practici și expertiză”, a declarat, la rândul său, Thomas Vogel, directorul general al GS Foundation.

Potrivit MAI, memorandumul intră în vigoare pentru o perioadă de doi ani, până la data de 31 decembrie 2024.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: