Un primar care este împotriva Uniunii Europene este un primar care este împotriva dezvoltării localității lui. Declarația a fost făcută de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la Rlive. Oficialul avertizează aleșii locali anti-UE că prin atitudinea lor ar putea priva țara de fondurile europene, care ar putea ajunge în țară în contextul aderării țării la Uniunea Europeană.
„Să fie foarte clar: nu vor exista resurse fără fondurile de pre-aderare, fără fondurile europene ca să ne dezvoltăm localitățile. De asta noi, și doamna președintă, și domnul prim-ministru, și președintele Parlamentului și toată echipa PAS încercăm să promovăm cu insistență acest mesaj. (…) Un primar care spune că este împotriva UE trebuie să spună lucrurile până la capăt. Să spună că el se va descurca singur, fără UE, fără fondurile din UE, pentru că în cazul dat, dacă noi nu reușim să avansăm cu viteză mare spre aderarea la UE, cu adevărat acel primar va avea mai puține resurse”, a declarat Spînu.
Întrebat dacă declarația nu este un șantaj la adresa oamenilor, care ar putea fi privați de bani în localitățile lor dacă nu vor vota un primar pro-european, Andrei Spînu a declarat că UE nu va finanța Moldova, dacă nu își va îndeplini planurile de acțiuni asumate în drumul către UE.
„Eu nu vorbesc despre banii de la Guvern, dar de resursele financiare care vor veni în țară. Unica metodă reală în care putem atrage resurse financiare pentru Moldova este de la UE. Nu este un șantaj, este o realitate. Scuzați-mă, Federația Rusă nu a dat bani pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Și care este șantajul? Că eu dacă dau bani prin „Satul European”, dau la toată lumea, dacă fac drumuri, fac în toată țara, nu selectez. (…) Dacă Moldova a devenit candidat, vom începe negocierile. Dacă nu vom închide negocierile pe capitole, nu se vor deschide fondurile de pre-aderare. UE, știți foarte bine, că funcționează așa în toate țările”, a mai declarat Spînu.
Amintim că, anterior, și președinta Maia Sandu a declarat că la scrutinul din noiembrie cetățenii trebuie să înțeleagă că dacă vor ca satele și orașele în care locuiesc să se transforme în bine, este nevoie să aleagă primari europeni. Potrivit șefei statului, „pentru reprezentanți ai grupărilor criminale” bani europeni nu o să vină. Declarația a fost criticată atunci de socialistul Igor Dodon. Fostul șef de stat a acuzat-o pe Sandu că ar „comite o încălcare gravă a Constituției” și că „șantajează cetățenii”.
***
Precizăm că Moldova va organiza alegeri locale generale pe 5 noiembrie 2023. În cadrul scrutinului vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!