Moldova se alătură declarației comune privind plecarea în siguranță a cetățenilor străini și a afganilor din Afganistan
Full Article 2 minutes read

Moldova se alătură declarației comune privind plecarea în siguranță a cetățenilor străini și a afganilor din Afganistan

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a venit cu o reacție cu privire la situația din Afganistan. Potrivit unui comunicat de presă publicat pe 16 august, Chișinăul a semnat declarația susținută de 70 de țări, prin care se solicită să se permită plecarea din țară cetățenilor afgani și cetățenilor străini care doresc să părăsească Afganistanul, iar aeroporturile și punctele de trecere a frontierei să rămână deschise.

MAEIE precizează că nu a înregistrat solicitări de repatriere din partea cetățenilor Republicii Moldova.

„În caz de necesitate, ministerul se va implica plenar în procesul de evacuare a cetățenilor moldoveni prin asigurarea comunicării coordonate prin canale diplomatice cu țări partenere care dispun de o reprezentanță diplomatică la Kabul. Diplomații MAEIE sunt deja în contact cu omologii din ministerele de externe ale României și Ucrainei pentru a interveni prompt, în caz de necesitate, în vederea asistării conaționalilor noștri”, se arată în comunicat.

În cazul în care dispuneți de informații cu privire la cetățeni moldoveni care sunt în regiune și se confruntă cu o situație dificilă, sau cu un caracter de urgență, MAEIE îndeamnă să anunțați neîntârziat Direcția afaceri consulare a MAEIE la adresa de email: [email protected] sau la numărul de telefon: +373 22 201 050.

***

Amintim că începând cu 15 august, talibanii controlează teritoriului statului Afganistan, inclusiv capitala Kabul. Diplomații acreditați la Kabul au fost evacuați. Aeroportul din oraș a fost luat cu asalt de sute de civili dornici să fugă din țară. Unii dintre ei ar fi murit în încercarea disperată de a se agăța de o aeronavă.

Autoritatea Aeronautică Civilă din Republica Moldova a precizat că companiile aeriene din Republica Moldova care transportă pasageri nu survolează spațiul aerian al Republicii Afganistan. Totuși, în prezent, în Afganistan se află o singură aeronavă contractată din Republica Moldova. Printre membrii echipajului sunt și cetățeni moldoveni.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: