Moldova și UE pregătesc o adresare către UE pentru a evalua impactul hidrocentralei asupra Nistrului
Full Article 2 minutes read

Moldova și UE pregătesc o adresare către UE pentru a evalua impactul hidrocentralei asupra Nistrului

Republica Moldova împreună cu Ucraina pregătește o adresare comună către Uniunea Europeană pentru a cere ajutorul în privința construcției hidrocentralei pe râul Nistru. Părțile își doresc o evaluare ecologică a râului dar și a impactului hidrocentralei asupra Nistrului. Declarația a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Nicu Popescu, pe 30 noiembrie.

Șeful diplomației moldovenești a menționat că partea ucraineană își dorește soluționarea acestei probleme, iar în câteva săptămâni s-ar putea finaliza discuțiile pe marginea acestei scrisori.

„Din momentul în care vom trimite această adresare, vrem deja să instituționalizăm acest dialog pe marginea ecologiei râului Nistru, dintre UE, Ucraina și Republica Moldova pentru a minimiza problemele din această zonă. De riscul care ne ciocnim noi, se ciocnesc și unele raioane din Ucraina și aici avem un interes comun, atât al nostru, cât și a regiunilor aferente de pe partea ucraineană. Ei spun că și-ar dori să găsi o soluție. În câteva săptămâni o să vă pot da mai multe detalii”, a explicat Nicu Popescu.

Anterior, președintele Maia Sandu a remarcat că problema construirii unei hidrocentrale pe Nistru a fost discutată recent la cel mai înalt nivel la Bruxelles.

„Pe subiectul cantității de apă nu există acum un pericol, există o problemă cu biodiversitatea în nemijlocita apropiere de aceste hidrocentrală, dar discuții au loc și acestea se întâmplă cu participarea UE. Uniunea Europeană are cele mai serioase standarde de mediu. E un subiect pe agendă, nicio discuție nu se trece fără a aborda și acest subiect”, a declarat Maia Sandu.

Menționăm că în 2016, Guvernul Ucrainei a adoptat Programul de dezvoltare hidroenergică până în anul 2026, program care prevede construirea a șase hidrocentrale pe cursul superior al Nistrului. Același lucru este prevăzut și în proiectul Strategiei de dezvoltare energetică a țării până în anul 2035.

Deși Nistrul este un fluviu transfrontalier, Ucraina nu a consultat acest plan cu Ministerul Mediului sau Guvernul din Republica Moldova.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: