Moscova susține că nu armata rusă a distrus barajul Nova Khakova și acuză Kievul: Vor să lase cetățenii din Crimeea fără apă

Moscova a venit cu o reacție după ce barajul Nova Khakova din regiunea ucraineană Herson a fost aruncat în aer, provocând, în consecință, inundații masive. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, susține că distrugerea barajului este un „sabotaj” de care s-ar face vinovată Ucraina. Scopul acestei acțiuni, potrivit lui Peskov, este de a priva de apă cetățenii din peninsula ucraineană Crimea, anexată de Rusia în 2014.

„Acum putem spune fără echivoc că este vorba despre un sabotaj deliberat din partea Ucrainei. Acest sabotaj are potențialul de a provoca consecințe foarte grave pentru câteva zeci de mii de locuitori din regiune, consecințe asupra mediului, consecințe de altă natură care nu au fost încă stabilite”, a declarat Peskov.

Potrivit lui Peskov, obiectivul acestei acțiuni ar fi privarea de apă a Crimeei, care este alimentată de barajul Nova Khakova.

„Nivelul apei din rezervor este în scădere. Și, în consecință, alimentarea canalului este redusă, drastic. Aparent, sabotajul este legat și de faptul că, după ce au lansat contraofensiva de amploare acum două zile, forțele armate ucrainene nu își ating obiectivele. Aceste contraofensive sunt înăbușite”, a declarat reprezentantul Kremlinului.

Totodată, Dmitri Peskov a respins, acuzațiile Kievului și a Bruxelles-ului, potrivit cărora armata rusă se face vinovată de distrugerea barajului Nova Khakova.

„Putem să le respingem cu fermitate (acuzațiile – n. r.). Am declarat oficial că este vorba în mod clar de un sabotaj deliberat al părții ucrainene, care a fost planificat și executat la ordinele Kievului, ale regimului de la Kiev. Regimul de la Kiev ar trebui să poarte întreaga responsabilitate pentru toate consecințele”, a spus el.

Amintim că, în noaptea de 5 spre 6 iunie, barajul Nova Kakhovka din regiunea Herson a Ucrainei, controlată de Rusia, a fost distrus de armata rusă. Barajul alimenta cu apă peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014 și centrala nucleară Zaporojie, aflată, de asemenea, sub control rusesc. De menționat că un cartier a fost inundat, iar guvernatorul regiunii a anunțat evacuarea de localitate.

Liderii europeni, cei ai UE și șeful NATO au condamnat distrugerea barajului Nova Khakova de către armata rusă. Între aceștia, președintele Consiului European, Charles Michael, a declarat că acțiunea se califică drept crimă de război și a dat asigurări că Rusia și complicii săi vor fi trași la răspundere.  Actul odios al armatei ruse a fost denunțat și de către președinta Maia Sandu. Șefa statului a făcut apel la președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, spunându-i că Republica Moldova este gata să acorde ajutor la atenuarea impactului și inundațiilor, provocate de distrugerea barajului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

La un an de la tragedia de la Botanica, procurorii nu au niciun bănuit în cazul morții copilului electrocutat în parc

În luna iulie, pe 18, se împlinește un an de la tragedia din parcul „Sarmizegetusa” din sectorul Botanica, unde doi copii au fost electrocutați, iar unul dintre ei a decedat la spital. Până acum au fost audiați martori și dispuse expertize. Persoane cu statut procesual de bănuit sau învinuit nu există. Informația a fost comunicată pentru NewsMaker de purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Violina Moraru.

Într-un comentariu pentru NewsMaker, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale a amintit că, pe 19 iulie 2024, organul de urmărire penală al Inspectoratului de Poliție Botanica a pornit urmărirea penală în baza art. 257 alin. (4) din Codul penal, pe faptul „dării în folosinţă a caselor de locuit, a obiectivelor industriale, a construcţiilor în domeniul transporturilor şi energeticii, a altor construcţii în stare necalitativă, neterminate sau necorespunzând condiţiilor proiectului de către conducătorii organizaţiilor de construcţie, conducătorii de şantier şi persoanele cu funcţie de răspundere care exercită controlul calităţii în construcţii, fapte care au cauzat decesul unei persoane”.

„Urmare a modificărilor legislative privind competența organelor de urmărire penală, la data de 07 septembrie 2024, cauza penală a fost expediată pentru examinare în continuare organului de urmărire penală al CNA sub conducerea Procuraturii municipiului Chișinău. Până la moment, pe caz au fost audiați martori, au fost dispuse expertizele relevante. Persoane cu statut procesual de bănuit sau învinuit nu sunt”, a precizat reprezentanta Procuraturii Generale.

Ea a adăugat că urmărirea penală continuă și că „urmare a concluziilor experților de profil în cadrul expertizelor dispuse, va putea fi adoptată o soluție pe caz”.

***

Amintim că pe 18 iulie 2024, doi copii – o fetiță de 11 ani și un băiețel de 6 ani au fost electrocutați în timp ce se jucau în parcul „Sarmizegetusa” din sectorul Botanica al Chișinăului. Minorii au fost transportați la spital. La scurt timp, fetița a decedat. Poliția a declarat că minorii ar fi atins fire care au produs un scurtcircuit. Oamenii legii declarau că a fost inițiat un proces penal pentru a stabili toate circumstanțele.

Primăria Chișinău declara că nu era vorba despre cabluri care atârnau.

La câteva zile după tragedie, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Violina Moraru, preciza că polițiștii investighează dacă construcțiile din domeniul energeticii din parc au fost date în folosință corespunzător, dacă alte construcții de la fața locului sunt calitative și dacă au fost finalizate conform prevederilor proiectului. Totodată, a declarat că vinovații riscă până la 10 ani de închisoare.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: