Moldovagaz anunță prețul de achiziție a gazului în decembrie. Energocom: „Este mai mic decât cel pronosticat inițial”
Full Article 3 minutes read

Moldovagaz anunță prețul de achiziție a gazului în decembrie. Energocom: „Este mai mic decât cel pronosticat inițial”

Volumul de gaze naturale achiziționate de Moldovagaz de la Energocom, în luna decembrie 2022, a constituit 96 milioane de metri cubi. Anunțul a fost făcut de Moldovagaz, care adaugă că achiziția a fost făcută la de un preț de 1 183 dolari SUA pentru o mie de metri cubi (inclusiv TVA).

Astfel, costul total al gazul achiziționat a constituit 113,6 milioane dolari SUA, echivalentul a cca 2,174 miliarde lei.

Moldovagaz susține că a achitat integral întreprinderii Energocom costul livrărilor de gaze naturale din luna decembrie.

„Acest fapt a devenit posibil, inclusiv, grație sumei compensației pentru decembrie 2022, alocate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în valoare de circa 532,1 milioane lei”, comunică reprezentanții Moldovagaz.

Energocom spune că „volumele facturate și prețul pentru luna decembrie sunt puțin mai mici decât cele pronosticate inițial, din contul vremii mai calde decât de obicei”.

De asemenea, spune compania, în a doua parte a lunii decembrie prețurile de achiziție au fost în descreștere, iar în final au dus la un preț mediu mai scăzut.

„Intenționăm ca banii transferați de Moldovagaz să-i folosim la procurarea pe bursă a altor cantități de gaze, pentru a prinde oportunitatea unor prețuri scăzute și a suplini stocurilor consumate”, a declarat directorul interimar al Energocom Victor Bînzari.

***

SA Energocom procură gaze din luna mai, din surse bugetare, resurse financiare proprii ale companiei, iar în ultimul timp – din contul creditului BERD. Conform dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale, Energocom a fost împuternicită să vândă companiei Moldovagaz din gazele stocate în rezervele strategice.

Vicepremierul Andrei Spînu a declarat pe 19 ianuarie că în luna februarie, cetățenii Republicii Moldova ar putea plăti mai puțin pentru gazele naturale. Oficialul a estimat că tariful ar putea scădea cu circa 10% pentru metru cub de gaz.

În prezent, tariful la gazele naturale este de 29,27 lei pentru un metru cub, cu TVA inclus.

Precizăm că cetățenilor Republicii Moldova care s-au înscris pe portalul guvernamentale compensații.gov.md le-au fost atribuite grade de vulnerabilitate, în funcție de venituri și cheltuielile lunare:

  • consumatori cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată
  • consumatori cu vulnerabilitate energetică ridicată
  • consumatori cu vulnerabilitate energetică medie
  • consumatori cu vulnerabilitate energetică scăzută
  • consumatori non-vulnerabili

Clasificarea categoriilor de consumatori vulnerabili se bazează pe o serie de parametri aprobați de Guvern, și anume: venitul, numărul de membri ai familiei, ponderea cheltuielilor pentru energie din consumul gospodăriei, tipul sistemului de încălzire utilizate ș.a.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: