Moldovagaz: Plățile pentru gazul furnizat Moldovei se fac în dolari americani
Full Article 2 minutes read

Moldovagaz: Plățile pentru gazul furnizat Moldovei se fac în dolari americani

Președintele Consiliului de administrație al „Moldovagaz” Vadim Ceban a precizat că plățile pentru gazul furnizat Republicii Moldova se fac în dolari americani. Comentariul a fost publicat în seara de 3 aprilie.

Compania Moldovagaz acționează cu respectarea deplină a prevederilor contractului cu Gazprom. Plățile pentru furnizările curente de gaz în republică sunt efectuate în dolari SUA. Nu am primit notificări despre necesitatea trecerii la plata în ruble”, a precizat Vadim Ceban.

Amintim că Vladimir Putin a anunțat pe 23 martie că țările „neprietene” cu Rusia vor trebui să achite pentru gaz în ruble și nu în valută străină, așa ca până acum.

Pe 7 martie, Guvernul de la Moscova a publicat lista țărilor „neprietenoase” cu Rusia. Documentul a fost semnat de către prim-ministrul rus Mihail Mișustin. În listă sunt incluse câteva zeci de țări, nu și Moldova. Documentul le permite cetățenilor ruși, companiilor și organelor de stat, care au datorii față de creditori din aceste țări, să le achite în ruble rusești. Pentru asta, datornicii trebuie să solicite băncilor rusești crearea unui cont special în ruble pe numele creditorului și să transfere acolo mijloacele financiare.

Autoritățile moldovene au precizat că solicitarea Rusiei nu vizează Republica Moldova. În același timp, vicepremierul Andrei Spînu a menționat că, potrivit contractului dintre Moldovagaz și Gazprom, plătițile pot fi transferate în dolari, euro sau ruble.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: