Compania „Moldovagaz” prognozează un deficit de 25 mln euro pentru plata gazului pentru luna ianuarie. Declarația a fost făcută de către vicepremierul Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă din 11 ianuarie. Oficialul a precizat că va încerca să discute cu conducerea concernului Gazprom, în vederea obținerii unui răgaz pentru achitarea plății.
„Luna decembrie va fi închisă integral. Pentru ianuarie, deficitul prognozat de Moldovagaz este de 25 mln de euro. Vorbim de avansul care ar putea să nu ajungă. Vorbim de cifrele de moment. Ieri am avut o discuție cu dl Miller (directorul Gazprom, nota redacției)și am încercat să vedem care este disponibilitatea pentru a avea o amânare a acestei plăți în avans pentru 10-20 de zile, ca Moldovagaz să îl poată achita”, a declarat Andrei Spânu.
Vicepremierul a precizat că, săptămâna viitoare, se va întruni în ședință Consiliul de Observatori al Moldovagaz, în care se va discuta subiectul respectiv.
„Să nu uităm că Moldovagaz este o companie mixtă – moldo-rusă, în care inclusiv Gazprom are acțiuni și considerăm justificat că și Gazpromul trebuie să intervină și, împreună cu Guvernul sau cu acționarii, să găsească soluții pentru depășirea acestei situații. Voi ruga Moldovagaz să vină cu informații periodice despre statutul plăților, pentru ca opinia publică, mass-media, experții să cunoască exact care este situația”, a mai spus Spînu.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a mai spus că Moldovagaz va achita integral până la sfârșitul săptămânii curente consumul de gaz pentru luna decembrie și nu sunt probleme în acest sens. De asemenea, se va achita avansul pentru ianuarie. Totuși, compania ia în calcul majorarea tarifelor.
„De asemenea, trebuie să menționăm că Moldovagaz analizează și opțiunea de creștere suplimentară a tarifului, care să asigure achitarea curentă a gazului. Guvernul analizează opțiuni de susținere suplimentară a populației în funcție de evoluția prețurilor la nivel european”, a mai spus Spînu.
În luna ianuarie, prețul livrării gazelor naturale rusești în Moldova a crescut cu aproape $100 comparativ cu luna decembrie — până la $646 pentru o mie de metri cubi (în lunile noiembrie și decembrie Moldova a achiziționat gazele naturale cu $450). Cei de la „Moldovagaz” au motivat acest lucru prin „creșterea continuă a cotațiilor la bursele europene„.