Moldovenii din diasporă cu mai mult de un permis de conducere riscă închisoare. Autoritățile cercetează 55 de cazuri
Full Article 3 minutes read

Moldovenii din diasporă cu mai mult de un permis de conducere riscă închisoare. Autoritățile cercetează 55 de cazuri

Autoritățile din Republica Moldova investighează cincizeci și cinci de cazuri de încălcare a directivei UE privind interzicerea deținerii a mai mult de un permis de conducere. Persoanele care vor fi găsite vinovate, riscă să fie amendate cu până la 47 000 de lei sau să primească pedepse cu închisoare de până la un an. Precizările au fost făcute de Agenția Servicii Publice (ASP) într-un comunicat din 6 august. 

În conformitate cu prevederile Directivei Parlamentului și Consiliului Uniunii Europene privind permisele de conducere, este interzis ca o persoană să dețină simultan mai mult de un permis de conducere.

Cetățenii Republicii Moldova au posibilitatea să-și preschimbe permisele de conducere în țările în care, la moment, s-au stabilit cu traiul. În unele țări preschimbarea se efectuează în baza examenelor. Emiterea unui nou permis de conducere se face fără susținerea probelor de examene în statele cu care Republica Moldova are încheiate acorduri bilaterale de recunoaștere și conversiune a permiselor de conducere.

Odată preschimbate, permisele de conducere moldovenești se retrag și sunt transmise autorității emitente – ASP, pentru a fi radiate din evidență.

Există cetățeni care, după ce și-au preschimbat permisul într-o altă țară, prin întocmirea unei declarații pe proprie răspundere, anunță autoritatea emitentă din RM că au pierdut permisul de conducere moldovenesc și solicită eliberarea unui nou document, încălcând astfel prevederile Codului penal al Republicii Moldova, săvârșind infracțiunea de fals în declarații. În prezent, sunt inițiate 55 de astfel de sesizări”, a comunicat ASP.

Potrivit ASP, cetățenii găsiți vinovați, care dețin concomitent două permise de conducere, eliberate de două țări, pe lângă procedura administrativă de anulare a permisului de conducere, riscă și sancțiuni de ordin penal. Acestea reprezeintă amendă în mărime de până la 47 000 de lei sau închisoare de până la un an, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani.

Agenția Servicii Publice anunță că face cu regularitate schimb de informații cu autoritățile emitente de permise de conducere din alte state, pentru a asigura o mai bună gestionare și monitorizare a șoferilor, contribuind astfel la sporirea siguranței rutiere și la prevenirea fraudelor”, a precizat instituția.

***

Amintim că Directiva 2006/126/CE a Parlamentului European și Consiliului din 20 decembrie 2006 privind permisele de conducere a fost transpusă parțial de Guvernul de la Chișinău în legislația națională în anul 2022.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: