Morari-victimă, Stoianoglo-bănuit. Cei doi „și-au dat întâlnire” în fața magistraților
Full Article 3 minutes read

Morari-victimă, Stoianoglo-bănuit. Cei doi „și-au dat întâlnire” în fața magistraților

Şedinţa preliminară de judecată pe marginea celui de-al doilea dosar penal deschis împotriva lui Alexandr Stoianoglo nu a avut loc din cauza că avocatul acestuia se află în concediu. În acest dosar, procurorul general suspendat este acuzat că „s-a folosit de funcția sa” pentru a primi și publica informații de pe telefonul fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari.

În ședința de judecată în acest caz au venit la ora stabilită inculpatul Alexandru Stoianoglo, victima Viorel Morari și procurorul Vasile Plevan. Judecătoarea Natalia Pătrășcu a menționat că a primit o cerere scrisă de la avocatul lui Stoianoglo, Vasile Gafton, de a amâna audierea. Avocatul a explicat că a primit o înștiințare cu privire la stabilirea unei ședințe de judecată atunci când se afla în străinătate.

Alți participanți la proces au fost de acord că întâlnirea nu ar putea avea loc fără un avocat. Ulterior și judecătorul a anunțat că are o vacanță planificată. Prin urmare, a sugerat ca următoarea ședință să se desfășoare pe 27 septembrie.

De menționat că acest dosar penal împotriva lui Stoianoglo a fost deschis în data de 17 decembrie 2021, în baza unei plângeri a fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Comentând acuzația, Stoianoglo a menționat că a făcut publice informații care „au fost de interes public sporit” și erau despre „acțiunile ilegale ale lui Viorel Morari”, și nu de viața personală. Stoianoglo a explicat că statutul procurorului „îi interzice să transfere orice informații legate de activitățile sale profesionale, precum și să contacteze direct cu reprezentanții autorităților și statelor străine”. El a mai menționat că datele pe care le-a prezentat oficial au fost separate de dosarul de îmbogățire ilicit Morari.

Cazul „imixtiunii în viața personală a lui Morari” este cel de-al doilea trimis în judecată. În decembrie 2021, Procuratura a depus în judecată un dosar în care Stoianoglo. Acestuia i s-a reproșat că Procuratura Generală a dispus achitarea unei indemnizații de 270 de mii de lei fostului șef al PCCOCS Nicolae Chitoroagă, în pofida faptului că acesta nu ar fi avut dreptul să pretindă la acești bani. Mai exact, Chitoroagă a fost suspendat din funcția de procuror, în urma unui demers al lui Stoianoglo, după ce acesta s-a ales cu un dosar penal gestionat de Procuratura Anticorupție.

Amintim că Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcția de procuror general pe 5 octombrie, informația fiind făcută publică de ministrul Justiției Sergiu Litvinenco.

În aceiași zi, șeful suspendat al Procuraturii Generale a fost reținut pentru 72 de ore. Procurorul  de caz Victor a precizat că în cazul lui Stoianoglo au fost comansate patru capete de acuzare: abuz în serviciu, depășirea acțiunilor de serviciu, corupere pasivă și fals în declarații în fața unor organe competente”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: