Moscova acuză UE și SUA de amestec în treburile interne ale Moldovei

Moscova a îndemnat SUA Și UE să „se abțină  de la implicarea directă în treburile interne ale Republicii Moldova”. O declarație în acest sens a fost făcută pe 26 aprilie de către reprezentanta Ministerului rus de Externe Maria Zaharova, citată de agenția TASS.

„MAE-ul Rusiei a atras atenția în repetate rânduri la implicarea directă din partea SUA și Uniunii Europene în procesele politice interne din Moldova, angajarea lor vădit politică, care provoacă o polarizare și mai mare a societății moldovenești”, a declarat Zaharova.

„Chemăm din nou colegii din SUA și UE să se abțină de la implicarea în treburile interne ale Moldovei și să nu depășească normele eticii diplomatice”, a accentuat reprezentanta MAE-ului rus.

Maria Zaharova s-a referit la reacțiile față de deciziile adoptate pe 23 aprilie de parlamentul Moldovei privind presupusa uzurpare a Curții Constituționale. Oficialul rus a atras atenția la comentariile care au venit din partea președintelui Consiliului European Charles Michel, a reprezentantului UE pentru relații externe și politici de securitate Josep Borrell, precum și a șefului Delegației UE în Moldova Peter Michalko și a ambasadorului SUA în Moldova Dereck J. Hogan.

„Este emblematic faptul că atunci când îndeamnă parlamentul să respecte hotărârile Curții Constituționale, reprezentanții SUA și ai UE, se pare că refuză să manifeste același respect față de acțiunile legislatorilor Moldovei. O asemenea diferență de apreciere încă o dată confirmă că vestul geopolitic al Chișinăului este mai important pentru ei decât „valorile democratice” în apărarea cărora se expun”, a conchis diplomatul.

Oficialii americani nu au comentat deocamdată declarațiile MAE-ului rus.

UPDATE (28 aprilie) Reacția Delegației UE la Chișinău la declarațiile MAE-ului rus o puteți citi AICI.

***

Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afacerile Externe și Politica de Securitate, a emis sâmbătă dimineață o declarație, prin care califică voturile deputaților împotriva Curții Constituționale drept „un atac flagrant asupra ordinii constituționale a Republicii Moldova și o încercare de a submina statul de drept”. Aceasta după ce, o zi mai devreme, Ambasadorul UE Peter Michalko menționa că „acțiunile din Parlament împotriva Curții Constituționale, inclusiv încercarea de a-i schimba componența, este un atac clar asupra Constituției și asupra independenței CC.

Îngrijorarea Comisiei de la Veneția este împărtășită de Ambasada Statelor Unite la Chișinău. Aceasta după ce vineri, 23 aprilie, ca urmare a întrevederii pe care Ambasadorul Derek J. Hogan a avut-o cu Președintele Maia Sandu, reprezentanța diplomatică a SUA menționa, într-o postare, că „această lipsă de respect pentru separarea puterilor este un semn îngrijorător pentru viitorul Moldovei, instituțiile cu adevărat independente fiind un bastion împotriva derapajelor antidemocratice”.

Și Ambasada României a anunțat că „a luat notă cu îngrijorare de acțiunile unor partide politice împotriva Curții Constituționale a Republicii Moldova”. Misiunea diplomatică română a ținut să le reamintească tuturor actorilor politici de la Chișinău despre „importanța consolidării statului de drept și necesitatea evitării în consecință a oricăror decizii de natură să afecteze principiile democratice”. În același context, Ambasadele Franței și Germaniei și-au reiterat, într-o declarație comună, atașamentul față de respectarea ordinii constituționale și au chemat la atenuarea tensiunilor politice și la soluționarea dezacordurilor prin mijloace democratice, cu respectarea deplină a separării puterilor și a statului de drept.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

30 de ani de la aderarea R. Moldova la Consiliul Europei. Popșoi: „A fost un pilon esențial al progresului nostru” (VIDEO)

Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a transmis pe 13 iulie un mesaj cu ocazia împlinirii a trei decenii de la aderarea Republicii Moldova la Consiliului Europei. Diplomatul a menționat că Consiliul Europei a fost un „pilon esențial” al progresului Republicii Moldova și și-a exprimat convingerea că parteneriatul din acestea va continua să fie unul solid.

Pe 13 iulie 1995, Republica Moldova făcea un pas esențial pe calea democrației, a statului de drept, a respectului pentru drepturile omului, integrându-se într-o familie de valori care ne-a inspirat și sprijinit constant în procesul de consolidare instituțională și transformare democratică. Trei decenii mai târziu, putem spune cu certitudine că parteneriatul cu Consiliul Europei a fost un pilon esențial al progresului nostru. Grație cooperării strânse și susținute, am reușit să avansăm reforme importante în justiție, combaterea corupției, protecția drepturilor omului, libertatea presei și guvernarea democratică. (…) Privim înainte cu încredere, convinși că acest parteneriat va continua să fie solid, constructiv și orientat spre viitorul european al țării noastre”, a transmis ministrul de Externe.

De asemenea, Mihai Popșoi a mulțumit, în numele Guvernului Republicii Moldova, Consiliului Europei pentru solidaritate, expertiză și sprijin „constant” acordat în acești 30 de ani.

Consiliul Europei este o organizație internațională, interguvernamentală și regională, care a fost creată la 5 mai 1949. Consiliul Europei reunește 46 de state membre și o serie de state cu statut de observator (SUA, Mexic, Israel, Canada, Vatican, Japonia).

Acesta are două dimensiuni: una federalistă, reprezentată de Adunarea Parlamentară, alcătuită din parlamentari proveniți din parlamentele naționale, și cealaltă, interguvernamentală, întruchipată de Comitetul Miniștrilor, alcătuit din miniștrii de externe ai statelor membre. Comitetul Miniștrilor reprezintă organismul de decizie al Consiliului Europei.

Republica Moldova a deținut pentru prima dată președinția Comitetului de Miniștri în perioada mai-noiembrie 2003. Atunci țara noastră a devenit prima țară din spațiul CSI care a deținut această poziție. O a doua președinție este programată pentru noiembrie 2025 – mai 2026.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: