Moscova avertizează rușii să cântărească bine înainte de a pleca în Moldova: Sunt cazuri de discriminare la intrarea în țară
Full Article 2 minutes read

Moscova avertizează rușii să cântărească bine înainte de a pleca în Moldova: Sunt cazuri de discriminare la intrarea în țară

Ministerul rus de Externe a publicat o declarație oficială în care recomandă rușilor să ia în calcul „riscurile” atunci când planifică călătorii în Republica Moldova. Instituția susține că cetățenii ruși sunt supuși unor atitudini „discriminatorii” și proceduri „umilitoare” de polițiștii de frontieră la punctele de trecere a hotarului.

Ministerul de Externe de la Moscova a declarat că „în ultimul timp, s-au înregistrat tot mai multe cazuri de atitudine discriminatorie a autorităților moldovenești față de cetățenii ruși care intră în Republica Moldova”.

„La sosirea pe aeroportul din Chișinău, deținătorii de pașapoarte rusești sunt adesea supuși unei proceduri umilitoare de inspecție suplimentară. În timpul inspecțiilor istovitoare, care pot dura până la 10 ore, acestora și copiilor lor nu li se oferă condiții de trai de bază, inclusiv apă, hrană și comunicare cu lumea exterioară. După aceasta, cetățenilor li se refuză deseori intrarea în țară sub pretexte exagerate. În fiecare zi, autoritățile moldovenești refuză în acest fel intrarea a 10 până la 50 de cetățeni ruși”, se arată în declarație.

Mai mult, MAE-ul rus susține că, „în timpul verificărilor, ofițerii Poliției de Frontieră moldovenești, precum și reprezentanții Agenției UE pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă și ai Misiunii UE de asistență la frontieră în Moldova care se află pe teren, se pare că înregistrează adesea cu telefoanele lor mobile un astfel de tratament inadecvat al cetățenilor ruși și postează înregistrările video pe internet”.

„Din nefericire, capacitatea Ambasadei Rusiei la Chișinău de a oferi sprijin consular în astfel de situații este extrem de limitată, deoarece, de multe ori, autoritățile moldovenești nu permit accesul personalului său la cetățenii ruși. În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei recomandă insistent cetățenilor ruși să ia în considerare riscurile menționate mai sus atunci când planifică călătorii în Republica Moldova”, se arată în text.

NM a solicitat un comentariu de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene în legătură cu aceste acuzații, însă deocamdată nu am primit un răspuns.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: