mid.ru

Moscova este îngrijorată pentru libertatea presei din Republica Moldova: „Revizuiți-vă politica”

Rusia denunță „degradarea” presei din Moldova și face apel la autoritățile de la Chișinău să-și revizuiască politica în raport cu drepturile și libertățile populației care locuiește în Republica Moldova. „Revizuiți-vă politica (…) Este o problemă serioasă”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul de Externe al Federației Ruse.

„Continuăm să urmărim îndeaproape starea din Republica Moldova, care este aproape de noi și unde locuiesc un număr mare de compatrioți de-ai noștri. Degradarea libertății presei în acea țară este o problemă serioasă. Autoritățile moldovenești au făcut presiuni asupra resurselor mass-media independente și ale opoziției. Spațiul informațional este curățat de opinii și aprecieri inacceptabile guvernului”, se arată în comunicatul citat.

Ministerul de Externe al Rusiei se arată nemulțumit de amenzile aplicate posturilor rusești retransmise în Republica Moldova și face apel către autoritățile de la Chișinău.

„Apare o întrebare. În ce măsură politica dusă de Chișinău în sfera informațională se corelează cu aderarea sa declarată la „valorile democratice”, inclusiv libertatea de exprimare, mass-media și libertatea de exprimare? Facem apel la autoritățile Republicii Moldova să-și revizuiască politica de restrângere a drepturilor și libertăților fundamentale ale propriilor cetățeni și să ia măsurile necesare pentru a le respecta pe deplin”, se mai menționează în comunicatul citat.

Moscova spune că a luat act, inclusiv, de adresarea Curții Constituționale a Moldovei (CCM) care a solicitat, la patru luni de la interzicerea panglicii Sf. Gheorghe, opinia Comisiei de la Veneția în raport cu acest subiect. Ministerul de Externe rus se arată sceptic că Curtea de la Veneția va da câștig de cauză socialiștilor, care au contestat legea votată de Parlament la CCM.

„Din păcate, în condițiile actuale, nu se poate conta pe faptul că Comisia de la Veneția, care a manifestat în repetate rânduri o abordare partizană și politizată, va trata în mod responsabil și imparțial examinarea cererii Curții Constituționale a Republicii Moldova”, se arată în comunicatul citat.

Amintim că din 20 aprilie, pe teritoriul Republicii Moldova este interzisă confecționarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe și a literelor Z și V, utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina. Persoanele fizice care sfidează lege pot fi sancționate cu amendă de la 4500 la 9000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore.

În privința persoanelor cu funcție de răspundere poate fi aplicată amenda de la 9000 la 18 000 de lei și, respectiv, în privința persoanelor juridice amendă de la 18 000 la 30 000 de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: