Occidentul nu-și amintește de armele nucleare americane din Europa, dar reacționează isteric la planurile Rusiei de a crea spații de depozitare pentru astfel de arme în Belarus, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, potrivit TASS.
În cadrul unui interviu, Peskov a numit „isterice” reacțiile din jurul anunțului lui Putin privind amplasarea armelor nucleare rusești în Belarus.
„Occidentul colectiv nu este înclinat să-și amintească subiectul armelor nucleare americane, care se află în Europa, în jurul țării noastre, dar în acest caz sunt înclinați la o reacție atât de isterică la planurile noastre de a construi depozite pentru armele nucleare tactice pe teritoriul Belarusului”, a spus Peskov.
„Asistăm la o reacție foarte nereținută din partea Occidentului colectiv la anunțurile făcute de președintele Putin”, a mai adăugat el.
***
Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia a convenit cu Belarusul că va staţiona arme nucleare tactice pe teritoriul acestei ţări. O astfel de măsură nu ar încălca acordurile de neproliferare nucleară, a spus Putin, precizând că Statele Unite au desfăşurat arme nucleare pe teritoriul unor aliaţi europeni. Depozitele pentru armele nucleare tactice ar urma să fie construite până pe 1 iulie, a adăugat Putin.
Decizia lui Putin a fost criticată de SUA și UE. Bruxelles a amenințat cu impunerea unor noi sancțiuni. Președintele SUA Joe Biden a calificat drept periculoase discuțiile despre amplasarea armelor nucleare pe teritoriul Belarusului. Președintele francez, Emmanuel Macron, a cerut Chinei „să pună presiune asupra Rusiei, ca să nu folosească niciodată arme chimice sau nucleare”.
Ucraina a cerut țărilor G7 și UE să avertizeze Minskul despre consecințele pentru Belarus dacă va fi de acord să găzduiască armele nucleare tactice ale Rusiei. Totodată, Kievul a făcut apel la societatea din Belarus ca aceasta să împiedice staționarea armelor nucleare pe teritoriul său.
Cu referire la anunțul lui Putin că Rusia a convenit cu Belarusul că va staţiona arme nucleare tactice pe teritoriul acestei ţări, șefa statului moldovean a menționat că „exact asta își dorește să facă Federația Rusă și în cazul Republicii Moldova”. Potrivit Maiei Sandu, aceasta nu se va întâmpla dat fiind faptul că „astăzi Republica Moldova are o guvernare independentă, aleasă de cetățeni, care lucrează pentru binele cetățenilor”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!