Maia Sandu comentează amplasarea armelor nucleare rusești în Belarus: „Exact asta își dorește să facă Rusia și în cazul Moldovei”
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu comentează amplasarea armelor nucleare rusești în Belarus: „Exact asta își dorește să facă Rusia și în cazul Moldovei”

Președinta Maia Sandu a vorbit despre declarațiile lui Vladimir Putin că Rusia a convenit cu Belarusul că va staţiona arme nucleare tactice pe teritoriul acestei ţări. Șefa statului a menționat că „exact asta își dorește să facă Federația Rusă și în cazul Republicii Moldova”. Potrivit Maiei Sandu, aceasta nu se va întâmpla dat fiind faptul că „astăzi Republica Moldova are o guvernare independentă, aleasă de cetățeni, care lucrează pentru binele cetățenilor”. 

În cadrul unui interviu pentru Vocea Basarabiei, Maia Sandu a declarat că „astăzi nu există riscul unei agresiuni militare a Federației Ruse împotriva Republicii Moldova datorită rezistenței Ucrainei”.

Întrebată cum explică cetățenilor ce înseamnă „atacuri hibride”, șefa statului a spus: „Încercări din partea Federației Ruse de a submina guvernarea, de a răsturna guvernarea și avem mai multe probe în acest sens. E clar că Federația Rusă încearcă să-și pună la Chișinău o guvernare prorusă, așa încât să poată să folosească Republica Moldova inclusiv împotriva Ucrainei, așa cum face, de exemplu, în cazul Belarusului”.

Șefa statului a vorbit și despre declarațiile lui Putin că Rusia a convenit cu Belarusul că va staționa arme nucleare tactice pe teritoriul acestei țări.

„Ați văzut declarațiile de curând ale autorităților de la Kremlin, precum că vor amplasa arme nucleare pe teritoriul Belarusului. Iată exact asta își dorește să facă Federația Rusă și în cazul Republicii Moldova, doar că astăzi Republica Moldova are o guvernare independentă, aleasă de cetățeni, care lucrează pentru binele cetățenilor și al Republicii Moldova și de aceea nu poate fi folosită așa cum ar fi fost folosită o guvernare prorusă”, a comunicat Sandu.

Ea a mai spus că „da, aceste încercări, evident, pun presiune pe instituțiile noastre, creează disconfort”. „Dar noi am demonstrat că putem face față acestor presiuni și în continuare vom apăra cetățenii, vom apăra independența țării și alegerea cetățenilor, pentru că cetățenii și-au ales această guvernare, doar cetățenii la alegeri pot schimba lucrurile dacă vor, nu este treaba Federației Ruse și nu o să permitem Kremlinului să se amestece în treburile noastre interne”, a adăugat președinta.

***

Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia a convenit cu Belarusul că va staţiona arme nucleare tactice pe teritoriul acestei ţări. O astfel de măsură nu ar încălca acordurile de neproliferare nucleară, a spus Putin, precizând că Statele Unite au desfăşurat arme nucleare pe teritoriul unor aliaţi europeni. SUA nu cred că Rusia va folosi armele nucleare trimise în Belarus.

Ucraina a cerut țărilor G7 și UE să avertizeze Minskul despre consecințele pentru Belarus dacă va fi de acord să găzduiască armele nucleare tactice ale Rusiei. Totodată, Kievul a făcut apel la societatea din Belarus ca aceasta să împiedice staționarea armelor nucleare pe teritoriul său.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: