Omul de afaceri fugar Veaceslav Platon, care este cercetat în trei dosare penale, a fost radiat din bazele de date ale Organizației Internaționale a Poliției Criminale (Interpol). Precizarea a fost făcută de procurorul general Ion Munteanu în cadrul ediției din 6 iunie a emisiunii „În profunzime” de la Pro TV. Ion Munteanu a refuzat însă să spună dacă acest lucru are legătură cu faptul că Veaceslav Platon se numără printre persoanele care au dat mită pentru a nu apărea în bazele de date Interpol.
În timpul emisiunii, Ion Munteanu a vorbit despre cazul lui Platon, confirmând că acesta nu se mai regăsește în bazele de date ale Interpol. „Avem informație oficială că este radiat din baza de date Interpol. Deci, la moment, el nu este supus căutărilor prin sistemele Interpol”, a spus acesta.
Întrebat de ce Platon a fost radiat din bazele de date ale Organizației Internaționale a Poliției Criminale, procurorul general a declarat că organele de drept „nu au informații clare” despre acest lucru. De asemenea, Ion Munteanu a refuzat să spună dacă Veaceslav Platon figurează pe lista persoanelor care au dat bani pentru ca numele lor să nu apară în bazele de date Interpol, caz care este investigat de autoritățile din Moldova și Franța.
În același timp, procurorul general a menționat că organele de drept au mai făcut solicitări privind anunțarea în căutare internațională prin Interpol în raport cu alte persoane cercetate penal, însă acestea au fost refuzate. Este vorba despre oligarhul Vladimir Plahotniuc, ex-deputatul democrat Constantin Botnari și fostul șef adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc.
„În raport cu Cavcaliuc și Botnari Constantin, dacă nu greșesc, se invocă motive politice. În raport cu Plahotniuc pur și simplu nu s-a dat curs cererii. Aceste persoane, la moment, nu se află în căutare”, a precizat Ion Munteanu.
Întrebat dacă se investighează de ce aceste persoane nu au fost date în căutare prin Interpol, Munteanu a comunicat: „Nu este în competența sau atribuțiile organelor de drept din Republica Moldova să investigheze asemenea fapte”.
***
Precizăm că Procuratura Anticorupție și Parchetul Național Financiar (PNF) din Franța investighează o schemă de corupție prin care funcționari publici din Moldova și alte țări ar fi primit mită pentru a împiedica publicarea de către Interpol a așa-numitelor Notificări Roșii, care se referă la infractorii dați în căutare internațională. Sumele s-ar ridica la câteva milioane de dolari. Dosarul penal inițiat pe caz este denumit generic „Interpol”. Pe 4 iunie, procurori și ofițeri din cadrul Procuraturii Anticorupție și colegii lor din PNF, asistați de Biroul Federal de Investigații al SUA, au efectuat percheziții la doisprezece persoane, pe marginea cazului. Cinci persoane au fost reținute, însă ulterior patru au fost eliberate după ce s-a constat că nu ar exista temei pentru aplicarea măsurii preventive.
Șeful Biroului Interpol Moldova, Viorel Țentiu, este inculpat în dosarul penal respectiv, fiind acuzat de corupere pasivă. Pe 6 iunie, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a dispus plasarea acestuia în arest preventiv pentru 30 de zile.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!