Facebook/Ioan

„Neascultare şi nesupunere”. Plus un preot la Mitropolia Basarabiei, minus – de la Mitropolia Moldovei

Preotul Alexandru Noroșean din satul Stolniceni, raionul Hîncești, a fost oprit de a săvârși cele sfinte. Cel puțin aceasta au declarat reprezentanții Mitropoliei Moldovei. Decizia ar fi fost luată „pentru neascultare şi nesupunere faţă de Biserica – Mamă” dar și „trecerea sub ascultarea altui episcop necanonic”. Potrivit Mitropoliei, „până ce nu va aduce pocăință” slujbele săvârșite mai departe de preotul Noroșean „nu sunt valabile”. De cealaltă parte, Mitropolia Basarabiei a precizat că preotul Noroșean a aderat la biserica ortodoxă română și a atenționat Mitropolia Moldovei că „declarațiile sfidătoare împotriva preotului din cadrul Mitropoliei Basarabiei pot fi catalogate drept neprietenoase”. 

Pe 26 februarie, reprezentanții episcopiei de Ungheni și Nisporeni din cadrul Mitropoliei Moldovei au anunțat că „preotul Alexandru Noroșean, parohul bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Stolniceni a raionului Hîncești, a fost oprit de a săvârși cele sfinte”.

Decizia în privința lui Noroșean ar fi fost luată „pentru neascultare şi nesupunere faţă de Biserica – Mamă şi faţă de Ierarhia Bisericească Superioară, pentru încălcarea Jurământului de preoție dat în ziua hirotoniei, pentru părăsirea Eparhiei fără învoirea Episcopului locului și trecerea sub ascultarea altui episcop necanonic și conform Sfintelor Canoane Bisericeşti”.

Se menționează că „toate slujbele, ierurgiile, sfintele Taine (cununia, botezul, înmormântarea, sfințirea casei, ș.a.), care vor fi săvârșite mai departe de către preotul Alexandru Noroșean, nu sunt valabile până ce nu va aduce pocăință și se va întoarce la Biserica – Mamă, în cadrul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni, Mitropolia Moldovei”.

În aceeași zi, preotul Ion Marian din cadrul Mitropoliei Basarabiei a scris pe rețelele de socializare că „parohia întru Cinstea Acoperământului Maicii Domnului, din satul Stolniceni raionul Hîncești a revenit la sânul Bisericii Ortodoxe Române”.

Pe 27 februarie, Mitropolia Basarabiei și-a exprimat „susținerea neclintită pentru părintele Alexandru Noroșean și comunitatea de credincioși ai parohiei „Acoperământul Maicii Domnului” din satul Stolniceni, raionul Hîncești, în urma deciziei lor de a adera sub oblăduirea canonică a Bisericii Ortodoxe Române”.

De curând, una din episcopiile rusești, care se manifestă printr-un exces zgomotos de revoltă și printr-un aer viril amenințător la adresa valorilor naționale și spirituale ale poporului român din Basarabia moștenite prin jertfă până astăzi, a exprimat printr-un comunicat agramat faptul că Părintele Alexandru Noroșean, care face parte din corpul clerical al Patriarhiei Române, a fost „oprit de la cele sfinte” pentru că „a trecut sub ascultarea unui episcop necanonic”. Proferarea de astfel de declarații sfidătoare împotriva unui preot din cadrul Mitropoliei Basarabiei și al unui ierarh membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pot fi catalogate drept acte de nebunie patogenă, produse de mințile rătăcite de ideologie stalinistă, neprietenoase față de credința ortodoxă și identitatea românească a poporului dintre Prut și Nistru”, a adăugat Mitropolia Basarabiei.

***

Biserica Ortodoxă din Moldova își menține statutul în cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse, în pofida îndemnului unor preoți de a adera la Patriarhia Română. Între timp, preoții continuă să părăsească Mitropolia Moldovei și să se alăture Mitropoliei Basarabiei. NewsMaker a povestit anterior despre confruntarea dintre Mitropolia Moldovei și cea a Basarabiei, „exodul” preoților și posibile scenarii de viitor.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, aproximativ 50 de biserici au aderat la Mitropolia Basarabiei, iar tendința este una în creștere, a declarat în noiembrie 2023 secretarul Mitropoliei Basarabiei Constantin Olariu, pentru Radio Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

Criza în regiunea transnistreană: din 1 iulie, salariile vor fi achitate în două tranșe

Bugetarii din regiunea transnistreană își vor primi salariile, din 1 iulie, în două părți egale: prima tranșă va fi achitată până pe data de 20 a fiecărei luni, iar a doua — până la sfârșitul lunii. Decizia a fost luată de Tiraspol și va fi aplicată pentru următoarele șase luni, conform unui proiect de lege înaintat de liderul administrației de facto, Vadim Krasnoselski, legislativului local nerecunoscut.

Potrivit presei din regiune, măsura vine pe fondul crizei economice profunde, generate de lipsa resurselor energetice, scăderea producției industriale și reducerea exporturilor – factori care ar provocat „pierderi considerabile” la așa-numitul buget local.

Amintim că autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au recunoscut, pe 17 iunie, că situația economică din stânga Nistrului este una critică: rezervele financiare au fost epuizate, iar executarea „bugetului local” este imposibilă „din cauza crizei energetice și a contextului geopolitic”. Contactat de NM, Biroul politici de reintegrare a declarat că a oferit sprijin pentru populația regiunii, însă administrația nerecunoscută nu a dat curs propunerilor: „Chișinăul este mereu dispus să vină în sprijinul cetățenilor săi din regiune și să evite provocarea crizelor umanitare în măsură să afecteze și malul drept al Nistrului”.

De altfel, la sfârșitul lunii mai, Tiraspolul a anunțat că și cadrele didactice își vor primi indemnizațiile de concediu pentru vara anului 2025 tot în două tranșe egale, justificând decizia prin lipsa fondurilor în așa-zisul buget al regiunii, ca urmare a crizei energetice provocate de refuzul Rusiei de a livra gaze naturale conform angajamentelor contractuale.

***

Amintim că Federația Rusă a refuzat să mai furnizeze gaze naturale în Republica Moldova, destinate regiunii transnistrene, de la 1 ianuarie, deși contractul prin care și-a asumat să o facă este în vigoare. Decizia Moscovei a declanșat o criză în stânga Nistrului, dar s-a răsfrâns și asupra malului drept.

În februarie, Chișinăul a permis tranzitul de gaze către regiunea transnistreană, în baza unui contract între Moldovagaz și un trader european, cu plata în avans. Recent, președinta Maia Sandu a recunoscut că gazele care ajung astăzi în regiune sunt achitate de Federația Rusă, dar a precizat că autoritățile nu deține informații despre cum sunt plătite livrările: „Rusia achită. Știm că Rusia. Nu știm detalii, pentru că nimeni nu ni le prezintă”.

Președinta a mai precizat că soluționarea problemelor economice din regiune este practic imposibilă, atâta timp cât Rusia își menține ilegal pe teritoriul din stânga Nistrului trupele militare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: