Putin a semnat acordul: Regiunile ucrainene Herson, Zaporojie, Lugansk și Donețk – anexate Rusiei
Full Article 4 minutes read

Putin a semnat acordul: Regiunile ucrainene Herson, Zaporojie, Lugansk și Donețk – anexate Rusiei

Regiunile ucrainene, ocupate temporar de ruși, Herson, Zaporojie, Lugansk și Donețk au fost anexate oficial de Federația Rusă. Președintele rus Vladimir Putin și așa zișii lideri ai celor patru regiuni ucrainene ocupate, au semnat astăzi, 30 septembrie, în cadrul unei ceremonii la Moskova, un șir de documente, numite de Kremlin „tratate de aderare”.

„Știți că au avut loc referendumuri. Rezultatele sunt făcute publice. Oamenii și-au făcut alegerea. Astăzi semnăm anexarea a 4 regiuni noi Rusiei. Aceasta este voința a milioane de oameni. Este dreptul lor constituțional, bazat pe istoria strămoșilor noștri. (…) URSS nu-i. Trecutul nu îl mai întorci. Nici Rusia nu mai vrea asta, dar nu putem neglija istoria a milioane de oameni, dragostea lor pentru Rusia. Acest sentiment este viu. (…) Vreau să mă audă toți. Oamenii care locuiesc în Lugansk, Herson, Zaporojie și Herson devin cetățenii noștri pentru totdeauna”, a declarat președintele rus Vladimir Putin.

În discursul său, Putin a cerut Ucrainei să pună capăt ostilităților și să înceapă negocierile cu Moskova, dar a subliniat că Rusia nu va discuta despre statutul celor patru regiuni anexate.

„Fac apel la regimul de la Kiev să înceteze imediat atacurile și să revină la masa de negocieri. Noi suntem gata pentru asta. Dar alegerea oamenilor din Lugansk, Herson, Zaporojie și Herson nu se va discuta. Oamenii și-au făcut alegerea și Rusia nu îi va trăda. Kievul trebuie să respecte această alegere. Doar astfel putem ajunge la pace. Vom face totul pentru a proteja oamenii. Vom reface aceste regiuni. Vom deschide școli, teatre, vom construi case și drumuri, vom consolida securitatea Rusiei mari”, a mai declarat președintele rus Vladimir Putin.

„Occidentul caută o nouă șansă de a ne lovi, de a ne împărți statul. Pur și simplu sunt bântuiți că există o astfel de țară în lume. Occidentul nu are nevoie de Rusia, dar noi avem nevoie de ea! Rusia va fi mereu Rusia. (…) Astăzi luptăm pentru dreptate, pentru noi. Trebuie să întoarcem această pagină rușinoasă. Ca înainte nimic nu va mai fi. Câmpul de luptă deschis azi este pentru poporul nostru, pentru Rusia Mare, pentru viitoarele generații, pentru copii și nepoți. Trebuie să ne protejăm generațiile. Azi trebuie să ne consolidăm societatea. Acest lucru poate fi dobândit doar într-un stat suveran. De partea noastră este dreptatea. De partea noastră este Rusia!”, a conchis președintele Federației Ruse Vladimir Putin.

Putin a semnat acordul: Regiunile ucrainene Herson, Zaporojie, Lugansk și Donețk – anexate Rusiei

Precizăm că președintele Rusiei, Vladimir Putin, a recunoscut „independența” regiunilor ucrainene Herson și Zaporojie prin decret la începutul zilei de 30 septembrie, un pas care deschide calea pentru ca cele două regiuni ocupate ale Ucrainei să fie anexate de Rusia. Se întâmplă după ce Rusia a desfășurat un așa numit referendum, timp de cinci zile, în Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk – regiuni ucrainene ocupate temporar de Federația Rusă.

În mod oficial, procesul de anexare se așteaptă ca să fie finalizat săptămâna viitoare. Ucraina spune că va lupta pentru eliberarea acestor teritorii și că facptul că autoritățile ruse le vor considera parte a Rusiei nu va schimba nimic.

SUA și Occidentul au declarat deja că nu recunosc anexarea și vor continua să considere regiunile Herson și Zaporojie, precum și Donețk și Lugansk, drept teritoriu suveran al Ucrainei. Opinia a fost împărtățită și de președinta țării, Maia Sandu, care a declarat pe 30 septembrie că Republica Moldova nu recunoaște așa-zisele referendumuri organizate de Federația Rusă în regiunile ocupate ale Ucrainei și nici decretele semnate de președintele rus Vladimir Putin prin care a recunoscut independența regiunilor Herson și Zaporojie. Maia Sandu a reiterat, în context, sprijinul consecvent al țării noastre pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în granițele sale recunoscute internațional.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: