Andrei Mardari / NewsMaker

Nemerenco a explicat de ce testele PCR cu 300 de lei în laboratoarele de stat sunt disponibile abia acum

În laboratoarele de stat din Republica Moldova se fac deja teste PCR pentru COVID-19, iar serviciul costă 300 de lei. Asigurările vin din partea ministrului Sănătății, Ala Nemerenco, care a precizat că, deși hotărârea de Guvern în acest sens a fost adoptată în luna octombrie, serviciul a devenit disponibil abia acum, din cauza „procedurilor de achiziție anevoioase”. În ajun, autoritățile municipale au declarat că în Chișinău nu este posibilă efectuarea acestor teste în laboratoarele de stat. Pe 14 decembrie, primarul capitalei a schimbat retorica și a declarat că, chiar și așa, un singur laborator este prea puțin, cererea fiind mult prea mare.

În cadrul ședinței Primăriei din 13 decembrie, șeful interimar al Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca, a declarat că oamenii sunt nevoiți să se adreseze laboratoarele private, unde un test PCR pentru COVID-19 costă 700-800 de lei, întrucât, în laboratoarele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), serviciul nu este disponibil.

„Cu regret, laboratoarele publice de la Ministerul Sănătății nu efectuează asemenea teste pentru populație. În continuare, pentru a pleca peste hotare, oamenii se adresează doar la laboratoarele private, unde scot din buzunar 700-800 de lei pentru testele PCR. Informația parvenită încă în luna octombrie, de la Ministerul Sănătății, precum că vor fi mișcorate sau sunt disponibile testările la 300 de lei, în loc de 800, noi nu avem asemenea informații. La indicația primarului a fost remisă o scrisoare la Ministerul Sănătății, pentru a concretiza aceste lucruri”, a declarat Gâlcă.

Mai mult, Boris Gâlcă a menționat că nu înțelege din ce motiv resursele disponibile în laboratoarele de stat nu sunt disponibile publicului larg: „Părerea mea este că noi inconștient subvenționăm activitatea laboratoarelor private, iar acele echipamente, dotări, acele resurse umane pe care le avem la laboratoarele publice nu sunt folosite. Întrebarea este către alte organe competente de ce se întâmplă acest lucru”.

Ala Nemerenco a refuzat să comenteze declarațiile autorităților municipale. Oficialul a precizat că serviciul este deja disponibil.

„Probabil, dumnealor au probleme mult mai complicate, pe care trebuie să le rezolve, mă refer la Primărie. Dacă cineva s-ar interesa, poate telefona Agenția sau Ministerul ca să afle care a fost problema și nu a fost organizată până acum această testare, deși cunoașteți că noi am aprobat prin hotărâre de Guvern acest preț de 300 de lei, micșorându-l. ANSP dispune de suficiente teste PCR, dar acestea erau donate și nu puteau fi utilizate contra plată, sunt utilizate doar pentru pacienții care prezintă simptome”, a explicat oficialul.

Mnistrul Sănătății a mai menționat că, întrucât procedura de achiziție este „anevoioasă” a durat pentru ca testele să fie cumpărate în număr suficient. În prezent, filialele ANSP din Bălți, Soroca și Cahul, prin centrele de sănătate publică, colectează deja probe la prețul de 300 de lei.

„Nu poate fi altfel, pentru că cetățenii achită la terminale și nu există o casierie care ar putea colecta banii. Aceste puncte de colectare activează de la 8:00 la 12:00 și au capacitate suficientă, însă ar fi bine să se sune și programeze, ca să nu se formeze cozi”, a explicat ministrul.

Totodată, Ala Nemerenco a anunțat că vor fi deschise alte două centre de colectare și testare contra plată: la Centrul republican de diagnosticare și la Spitalul de maladii dermatologice: „Centrul republican de diagnosticare și-a construit un spațiu separat, care nu ar fi conectat cu celelalte spații, pentru pacienții care merg acolo în alte scopuri. Este coordonat fluxul de mișcare în momentul în care vor fi colectate probele”.

Primarul mun. Chișinău Ion Ceban nu a fost mulțumit de precizările Ministerului Sănătății.

„Unicul laborator al Ministerului Sănătăţii în Chişinău unde populaţia poate efectua teste PCR la COVID-19 cu 300 de lei – este insuficient. Acolo oamenii sunt nevoiţi să vină cu noaptea în cap şi să stea în rând, pentru că testele sunt prelevate doar două ore de dimineaţă, de luni până vineri. Pentru o capitală este foarte puțin, în contextul în care în multe ţări europene pe lângă certificatul de vaccinare anti COVID-19, actualmente este solicitat şi testul PCR negativ la coronavirus”, a menționat Ceban.

Pe 13 decembrie, ANSP a publicat informația cu privire la testarea contra plată. Prelevarea materialului biologic pentru testul COVID-19 din nazo-faringe este posibil doar cu programare prealabilă, în laboratorul din mun. Chișinău, str. Cosmescu 3.

 

ANSP

Pe 13 octombrie, Guvernul a redus la 300 de lei tariful pentru efectuarea testului COVID-19 în laboratoarele din cadrul instituțiilor medico-sanitare publice.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Cartea Victoriei Furtună, despre „Moldova Mare”, confiscată de poliție înainte de lansare. Ce spun autoritățile

Lidera Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, a declarat că polițiștii din Chișinău au confiscat 50 de exemplare ale unei cărți pe care a scris-o împreună cu scriitorul Iurie Răilean. Potrivit unui comunicat de presă transmis de către politiciană, acest lucru s-a întâmplat în ajunul lansării programate pentru 12 iulie.

Furtună susține că polițiștii au acționat în baza unei sesizări din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS), care ar fi considerat conținutul cărții drept „o amenințare la adresa securității naționale”. De asemenea, politiciana afirmă că poliția a confiscat și automobilul în care se aflau cărțile.

50 de exemplare ale cărții – o colecție de eseuri și fotografii despre istoria, tradițiile, personalitățile remarcabile și obiectivele deosebite ale Republicii Moldova – au fost ridicate de reprezentanții Direcției de Poliție a municipiului Chișinău, în baza unei sesizări venite din partea Serviciului de Informații și
Securitate, care a calificat această publicație artistică drept o amenințare la adresa securității naționale și o sursă de destabilizare publică în masă. În plus, poliția a confiscat automobilul în care se aflau cărțile. Albumul monografic „Moldova Mare” a fost editat cu respectarea tuturor prevederilor legale aplicabile publicațiilor cu caracter artistic. Cartea a trecut prin toate procedurile necesare pentru autorizarea tipăririi și a obținut toate avizele necesare pentru publicare
”, a declarat Furtună.

Solicitat de NewsMaker, serviciul de presă al Poliției a precizat că „acțiunile sunt în cadrul legal, în baza constatărilor autorităților competente”.

***

Precizăm că Victoria Furtună este fost procuror anticorupție, care a activat timp de 18 ani în sistem. Aceasta a demisionat cu scandal în martie 2024, acuzând Serviciul de Informații și Securitate că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat pe 11 ianuarie 2024 un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. În reacție, SIS a declarat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”.

După ce a demisionat, Victoria Furtună a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să acorde interviuri, în care a abordat inclusiv subiecte politice, iar în Chișinău au apărut bannere cu imaginea sa. Toate acestea au culminat cu intrarea sa în alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, în calitate de „candidat independent”.

Scrutinul prezidențial s-a desfășurat pe fundalul unei anchete privind o schemă de corupere electorală, desfășurată de oligarhul fugar Ilan Șor. În ajunul alegerilor, Ziarul de Gardă a publicat o investigației care arată că Victoria Furtună este beneficiară a schemei.

În cadrul scrutinului prezidențial, Victoria Furtună a obținut 4,45% din voturile exprimate.

În pofida faptului că acum conduce un partid care se declară pro-european, de când a ajuns în atenția publică, Victoria Furtună s-a remarca prin declarații împotriva Uniunii Europene. Chiar în urmă cu o zi, pe 17 martie, aceasta a scris pe canalul său de Telegram că ajutorul european de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova este „sclavie financiară”.

Totodată, Victoria Furtună susține că Republica Moldova și Federația Rusă ar trebui să-și îmbunătățească relațiile, care au degradat după începerea invaziei ruse pe scară largă asupra Ucrainei.

Pe 6 martie, Furtună a avut o întrevedere cu ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov. Ea a publicat o fotografie făcută în timpul întâlnirii, în care apare alături de Ozerov pe fundalul unui portret al președintelui rus, Vladimir Putin, care a ordonat invadarea țării vecine.

Pe 18 martie, Victoria Furtună a devenit lider de partid. Aceasta a preluat conducerea Partidului Moldova Mare. Ea a declarat atunci că pledează pentru neutralitatea statului nostru, precum și „restabilirea limbii moldovenești”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: