Electorala (post factum)
Despre rezultatele alegerilor din Moldova, în urma cărora în țara noastră s-a creat o nouă situație politică, se discută nu numai la noi. În articolul «Пример Майи Санду» для Румынии и «триумф антироссийских сил» («Exemplul Maiei Sandu» pentru România și «triumful forțelor anti-ruse»), NM a relatat, care sunt așteptările Ucrainei, României și Rusiei de la victora PAS, cum vede Occidentul «partidul lui Sandu» și cum aceste alegeri au schimbat imaginea Moldovei.
Igor Dodon, liderul socialiștilor, a declarat că Blocul PCRM-PSRM nu va contesta rezultatele alegerilor. Potrivit afirmațiilor sale, acest lucru ar tărăgăna procesul de formare a noului guvern, iar «oamenii așteaptă rezultate concrete». De aceea blocul îi oferă PAS «posibilitatea de a demonstra, de ce sunt capabili».
Sandu și ambasadorul
Președintele Maia Sandu l-a decorat cu «Ordinul de Onoare» pe Dereck Hogan, Ambasadorul SUA, în semn de «apreciere și recunoștință pentru activitatea sa», dar și pentru «susținerea eforturilor noastre de a construi o societate democratică și prosperă».
Sandu și cadourile
Administrația prezidențială a prezentat informații despre cadourile pe care Maia Sandu le-a primit în calitate de șef al statului în ultimele două luni. Cel mai costisitor cadou a fost dăruit de președintele Germaniei — un set de 25 de DVD-uri cu înregistrările orchestrei din Berlin (peste 6 mii de lei). Sandu a mai primit în dar în o vază de porțelan, un recirculator radiator de aer bactericid și ultra-violet, un album de artă de la expozițiile Palatului Marilor Duci ai Lituaniei ș.a.
CSM și CC
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunțat un nou concurs pentru funcția vacantă de judecător al Curții Constituționale. Concursul precedent organizat de CSM a eșuat: niciunul dintre candidați nu a acumulat numărul necesar de voturi.
Furtul miliardului
Procuratura Generală intenționează să ceară din nou ridicarea imunității lui Ilan Șor, Petru Jardan și Denis Ulanov, pentru a finaliza investigarea cazurilor ce țin de furtul miliardului. Dar pentru început, procuratura dorește să afle dacă Șor, Jardan și Ulanov sunt protejați de noua imunitate după ce, în urma alegerilor, aceștia au ajuns din nou în parlament.
Carburanții și deficitul
La unele stații PECO din Moldova a apărut un deficit de carburanți. În articolul «Бензин подливают в огонь» («Se toarnă benzină pe foc»), NM a analizat, de ce ANRE susține că nu ar trebui să existe deficit de carburanți și cine încearcă «să agite situația socială».
Frontierele și «hackerii»
La 15 iulie, niciun punct de trecere a frontierei din Moldova nu a funcționat timp o oră și jumătate din cauza unei defecțiuni tehnice. În aceeași zi, au căzut serverele Curții de Conturi. Cei de la Curtea de Conturi au declarat despre un eventual atac cibernetic. Iar cei de la DA au presupus că aceste incidente nu sunt întâmplătoare. NM a clarificat dacă există vreo legătură dintre incidentele de la Curtea de Conturi și de la Poliția de Frontieră și care sunt cauzele acestora.
Chișinău și obligațiunile
Primăria municipiului Chișinău a decis să emită obligațiuni municipale, iar banii obținuți din vânzarea acestora vor fi investiți în dezvoltarea orașului. «O asemenea practică există în toate orașele dezvoltate și eu îmi doresc ca aceasta să fie și la Chișinău», a menționat primarul Ion Ceban.
Platon și două sentințe
Judecătoria sectorului Buiucani a publicat motivarea sentinței de achitare care a fost emisă după reexaminarea cazului lui Veaceslav Platon. În același dosar, Platon a fost condamnat în anul 2017 la 18 ani privațiune de libertate. NM a studiat 263 de pagini ale sentinței de achitare, le-a comparat cu prima sentință și a aflat, prin ce se deosebesc versiunile procurorilor din anii 2017 și 2021. Despre aceasta — în articolul «Минус Шор, плюс Плахотнюк» («Minus Șor, plus Plahotniuc»).
Situația epidemiologică
88 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce s-au efectuat 4791 de teste. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat de la începutul epidemiei a ajuns până la 257 766 de persoane. 250 719 dintre acestea s-au vindecat, 6219 au decedat (2 — în ultimele 24 de ore). 828 de persoane bolnave continuă tratamentul, 49 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 10 — conectate la aparatele de respirație asistată.
Iar OMS a avertizat în privința declanșării celui de-al treilea val al pandemiei de coronavirus, provocat de răspândirea rapidă a tulpinei «indiene» («Delta»), care a fost depistată deja în cel puțin 110 țări. OMS a recomandat guvernelor, pe lângă imunizare, să reintroducă restricțiile verificate.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 16 iulie
- Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică și Curtea de Conturi se vor convoca în ședințe