Întrevedere regală
Maia Sandu și-a început turneul european cu o vizită în Regatul Țărilor de Jos, acolo unde a avut o întrevedere cu regele Willem-Alexander. Aceștia au discutat despre dezvoltarea relațiilor economice dintre cele două țări, despre creșterea schimburilor comerciale și despre susținerea procesului de aderare la UE al Moldovei.
În afară de asta, Sandu s-a întâlnit și cu reprezentanții diasporei stabiliți în Țările de Jos și i-a chemat să revină acasă, întrucât pentru dezvoltarea țării este nevoie de specialiști bine pregătiți. Mai mulți oameni de cultură, care contribuie la promovarea imaginii Republicii Moldova peste hotare, s-au ales cu distincții.
Memorie veșnică
La Teatrul Național de Operă şi Balet din Chișinău a avut loc concertul simfonic prilejuit de aniversarea a 120-a a Pogromului din Chişinău. La eveniment a fost prezent și speakerul Parlamentului Igor Grosu.
Ce ne-a arătat Barometrul Opiniei Publice
Au fost prezentate datele celui mai recent sondaj «Barometrul Opiniei Publice». Ca de fiecare dată, studiul a arătat că cea mai mare îngrijorare a moldoveniloreste creșterea prețurilor (48,8%). Urmează îngrijorările legate de sărăcie (48%) și viitorul copiilor (43,6%), războiul din Ucraina (36,4%), corupția (26,1%), criza financiară/energetică (24,5%) și șomajul (20,1%).
Datele mai arată că în ultimii patru ani a crescut de la 14% la 32% numărul celor care consideră că țara se îndreaptă în direcția corectă. Însă majoritatea (58%) crede în continuare că direcția este greșită.
Situația pe plan internațional este evaluată de moldoveni drept mai rea decât cea internă.
În ceea ce privește starea economiei țării, doar 0,7% dintre respondenți o consideră bună. 27,2% consideră că în ultimul an situația economică s-a înrăutățit semnificativ. 21% declară că veniturile curente nu le ajung nici măcar pentru strictul necesar.
Majoritatea respondenților susține în continuare aderarea Moldovei la UE — 47%.
La capitolul încredere, politicienii moldoveni stau în continuare foarte prost. 45,4% dintre respondenți nu au încredere în niciun lider politic. Situația cu privire la alegerea președintelui țării nu se schimbă: cei mai mulți ar vota pentru Maia Sandu (29,4%). Pentru Igor Dodon ar vota 18,1%.
În cazul organizării alegerilor parlamentare anticipate, în Parlament ar accede Partidul Acțiune și Solidaritate (24,1%) și Partidul Socialiștilor (13,4%).
Raportul privind tragedia de la aeroport
Ministrul de Interne Adrian Efros a prezentat concluziile investigației tragediei de la Aeroportul Chișinău, care a avut loc pe 30 iunie. Ancheta a scos la suprafață numeroase greșeli și lacune. Printre acestea: nivelul neadecvat de elaborare și implementare a politicilor în domeniul securității aeronautice și securității publice, precum și controlul necorespunzător asupra implementării acestor politici; lipsa reglementărilor privind modul de gestionare a situațiilor specifice și modul de asigurare a securității în situații de criză; managementul organizațional defectuos; dotarea insuficientă a Poliției de Frontieră, ș.a.
O parte din vină a fost aruncată pe fostul concesionar al Aeroportului — compania Avia Invest.
Au fost sancționate 9 persoane. 5 dintre acestea au fost mustrate, iar 4 — concediate. S-a ales cu mustrare aspră și șeful Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi. «Sancțiunea disciplinară mustrare aspră este valabilă timp de 9 luni. Sunt niște restricții materiale și de promovare în funcție», a precizat ministrul de Interne Adrian Efros. De asemenea, MAI va solicita demiterea unui secretar de stat, responsabil pentru elaborarea politicilor publice de securitate și ordine publică.
Gaz
Energocom a anunțat că inițiază procedura de achiziție prin licitație a gazelorfinanțată din sursele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Gazul achiziționat va fi utilizat pentru consum în primul trimestru al anului 2024.
Rețelele de transport de gaze din Moldova vor fi gestionate de Vestmoldtransgaz, o companie deținută de Transgaz din România și de BERD. Informația a fost confirmată de Ministerul Energiei.
Maia Sandu a declarat că rezultatul auditului a arătat că datoria istorică pretinsă de Gazprom de la Moldovagaz, în mărime de $800 mln, nu este justificată. Guvernul planifică să prezinte miercuri un raport în acest sens.
Pedagogii se pregătesc de proteste?
Pedagogii din Republica Moldova solicită majorarea salariului mediu al cadrelor didactice cu circa 20%, până la nivelul celui mediu pe economie — de 11 500 lei. În caz contrar, sunt luate în calcul acțiuni de protest și chiar grevă.
Aventura unui voluntar în Moldova
Un cardiolog-voluntar din Ecuador, care intenționa să ajungă în Ucraina, a fost privat la Aeroportul Internațional Chișinău de aparatul USG pe care intenționa să îl transporte în țara vecină, implicată în război. Mai mult, voluntarul riscă dosar penal. Detalii în materialul NM.
Noi nu l-am vrut, ei l-au vrut
Sâmbăta trecută, artistul Goran Bregovic a evoluat pe scenă la festivalul din Jurilovca, România, care a adunat peste 50 000 de oameni. Asta deși recent nu i s-a permis să vină în Moldova. Între timp, Serviciul de Informații și Securitate a declarat pentru NM că nu deține o listă cu oameni de cultură a căror intrare să fie interzisă în Moldova.
O tempora! O mores!
De ziua Armatei Naționale, la Bălți și Chișinău, militarii au organizat procesiuni cu torțe. Partidul Socialiștilor a publicat o declarație prin care condamnă acțiunile: «În lumea modernă, procesiunile cu torțe sunt asociate cu Germania nazistă, cu mișcarea „Ku Klux Klan“ și alte forțe rasiste și șoviniste. Cei care au decis să organizeze astfel de procesiuni în Ziua Armatei Naționale au adus o insultă tuturor militarilor moldoveni și memoriei celor care au căzut pentru eliberarea pământului nostru de ocupația fascistă».
Între timp, premierul Dorin Recean a declarat că investițiile în armata națională vor crește.
Ce ne așteaptă pe 5 septembrie?
- 09:00 ședința ANRE;
- 10:00 conferința de presă a Ministerului Mediului
- 11:00 briefingul organizației Promo-LEX.