NM Espresso: Cine este responsabil pentru tragedia copilului din parcul Chișinăului, unde a mers Maia Sandu după summit, și când se va încheia războiul din Ucraina
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: Cine este responsabil pentru tragedia copilului din parcul Chișinăului, unde a mers Maia Sandu după summit, și când se va încheia războiul din Ucraina

Summitul CPE și Maia Sandu la Dublin 

În Marea Britanie s-a încheiat cel de-al patrulea summit al Comunității Politice Europene. Principalele teme de discuție au fost migrația, războaiele și protejarea democrațiilor pe fondul creșterii populismului de extremă dreaptă.

Maia Sandu, după ce a participat la summit, a plecat într-o vizită de lucru în capitala Irlandei, Dublin, unde s-a întâlnit cu președintele țării, Michael Daniel Higgins, și cu prim-ministrul Simon Harris. Ei au discutat despre consolidarea relațiilor dintre Moldova și Irlanda în ultimii ani.

 


 

Tragedia din Chișinău 

Vineri, Chișinăul era încă în stare de șoc: cu o zi înainte, doi copii au fost electrocutați într-un parc din Botanica. O fetiță de 11 ani a murit, iar un băiat de șase ani este încă la spital. Starea lui este caracterizată ca fiind gravă, dar stabilă. Primăria Chișinăului pune vina pe căldura anormală și cere să nu se politizeze situația.

Iar pe 19 iulie, un transformator electric a luat foc în complexul sportiv Arena Chișinău. De data aceasta, din fericire, nimeni nu a fost rănit.

 


Pană globală Windows 

De asemenea, ziua de ieri a fost marcată de o pană globală în sistemul Windows. Aceasta a afectat companiile aeriene, băncile și mass-media. Companiile aeriene și aeroporturile au anulat masiv zborurile. În Marea Britanie, unul dintre principalele canale de televiziune a întrerupt transmisia.

Aeroportul Internațional Chișinău a declarat că sistemele sale informatice nu au fost grav afectate, dar totuși câteva zboruri au fost reținute.

 


 

Guvernul împotriva stihiei

Guvernul moldovean va aloca fonduri pentru a ajuta la reconstrucția diferitelor obiective afectate de dezastrele naturale.

Însă, agricultorii moldoveni par să considere că au fost uitați și au adresat autorităților cerințe noi. De această dată, acestea includ un moratoriu asupra amenzilor pentru creditele restante și crearea unei comisii de urgență care să îi ajute să facă față efectelor secetei și arșiței. Fermierii susțin că suferă pierderi mari din cauza secetei.

 


 

Percheziții, controale, rețineri 

Procuratura Anticorupție a încheiat ancheta împotriva unui fost angajat al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) acuzat de abuz în serviciu. Dosarul său a fost trimis în judecată.

Serviciul Fiscal a verificat activitatea taxiurilor din Moldova, descoperind numeroase încălcări. În urma controalelor, au fost achitate în plus la bugetul de stat impozite și taxe în valoare totală de 14,6 milioane lei, penalități pentru întârziere în valoare de 8,8 milioane lei și amenzi fiscale în valoare de 5,4 milioane lei.

Poliția a efectuat, de asemenea, zeci de percheziții și a reținut cinci escroci.Aceștia au profitat de încrederea unei femei și au obținut acces la telefonul ei, la cardurile bancare și au contractat împrumuturi în companii de microcreditare pe numele ei. Acum riscă până la 15 ani de închisoare.

 


 

Observații pentru Freud 

Psihologii din Moldova vor lucra în curând conform unor noi reglementări. Activitatea lor va fi reglementată de un proiect de lege pregătit de deputata Partidului „Acțiune și Solidaritate” Liliana Grosu. Ce se va schimba: va fi creat Colegiul Național al Psihologilor, responsabil pentru eliberarea licențelor psihologilor practicanți independenți. Aceștia vor fi, de asemenea, obligați să achiziționeze case de marcat, să elibereze cecuri și să limiteze prețul serviciilor. Specializarea psihologilor va fi și ea delimitată, de exemplu, cei care oferă servicii de psihologie a muncii nu vor putea practica psihologia traumei. Se vor stabili clar categoriile de persoane care vor beneficia de servicii psihologice gratuite oferite de stat. Mai multe detalii citiți aici.


Războiul din Ucraina 

Volodimir Zelenski a sugerat că faza fierbinte a războiului din Ucraina ar puteasă se încheie până la sfârșitul anului. Pentru aceasta, însă, este necesar ca întreaga comunitate mondială să facă presiuni asupra Rusiei și să o forțeze să se așeze la masa negocierilor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: