Facebook/Maia Sandu

NM Espresso: Cine este responsabil pentru tragedia copilului din parcul Chișinăului, unde a mers Maia Sandu după summit, și când se va încheia războiul din Ucraina

Summitul CPE și Maia Sandu la Dublin 

În Marea Britanie s-a încheiat cel de-al patrulea summit al Comunității Politice Europene. Principalele teme de discuție au fost migrația, războaiele și protejarea democrațiilor pe fondul creșterii populismului de extremă dreaptă.

Maia Sandu, după ce a participat la summit, a plecat într-o vizită de lucru în capitala Irlandei, Dublin, unde s-a întâlnit cu președintele țării, Michael Daniel Higgins, și cu prim-ministrul Simon Harris. Ei au discutat despre consolidarea relațiilor dintre Moldova și Irlanda în ultimii ani.

 


 

Tragedia din Chișinău 

Vineri, Chișinăul era încă în stare de șoc: cu o zi înainte, doi copii au fost electrocutați într-un parc din Botanica. O fetiță de 11 ani a murit, iar un băiat de șase ani este încă la spital. Starea lui este caracterizată ca fiind gravă, dar stabilă. Primăria Chișinăului pune vina pe căldura anormală și cere să nu se politizeze situația.

Iar pe 19 iulie, un transformator electric a luat foc în complexul sportiv Arena Chișinău. De data aceasta, din fericire, nimeni nu a fost rănit.

 


Pană globală Windows 

De asemenea, ziua de ieri a fost marcată de o pană globală în sistemul Windows. Aceasta a afectat companiile aeriene, băncile și mass-media. Companiile aeriene și aeroporturile au anulat masiv zborurile. În Marea Britanie, unul dintre principalele canale de televiziune a întrerupt transmisia.

Aeroportul Internațional Chișinău a declarat că sistemele sale informatice nu au fost grav afectate, dar totuși câteva zboruri au fost reținute.

 


 

Guvernul împotriva stihiei

Guvernul moldovean va aloca fonduri pentru a ajuta la reconstrucția diferitelor obiective afectate de dezastrele naturale.

Însă, agricultorii moldoveni par să considere că au fost uitați și au adresat autorităților cerințe noi. De această dată, acestea includ un moratoriu asupra amenzilor pentru creditele restante și crearea unei comisii de urgență care să îi ajute să facă față efectelor secetei și arșiței. Fermierii susțin că suferă pierderi mari din cauza secetei.

 


 

Percheziții, controale, rețineri 

Procuratura Anticorupție a încheiat ancheta împotriva unui fost angajat al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) acuzat de abuz în serviciu. Dosarul său a fost trimis în judecată.

Serviciul Fiscal a verificat activitatea taxiurilor din Moldova, descoperind numeroase încălcări. În urma controalelor, au fost achitate în plus la bugetul de stat impozite și taxe în valoare totală de 14,6 milioane lei, penalități pentru întârziere în valoare de 8,8 milioane lei și amenzi fiscale în valoare de 5,4 milioane lei.

Poliția a efectuat, de asemenea, zeci de percheziții și a reținut cinci escroci.Aceștia au profitat de încrederea unei femei și au obținut acces la telefonul ei, la cardurile bancare și au contractat împrumuturi în companii de microcreditare pe numele ei. Acum riscă până la 15 ani de închisoare.

 


 

Observații pentru Freud 

Psihologii din Moldova vor lucra în curând conform unor noi reglementări. Activitatea lor va fi reglementată de un proiect de lege pregătit de deputata Partidului „Acțiune și Solidaritate” Liliana Grosu. Ce se va schimba: va fi creat Colegiul Național al Psihologilor, responsabil pentru eliberarea licențelor psihologilor practicanți independenți. Aceștia vor fi, de asemenea, obligați să achiziționeze case de marcat, să elibereze cecuri și să limiteze prețul serviciilor. Specializarea psihologilor va fi și ea delimitată, de exemplu, cei care oferă servicii de psihologie a muncii nu vor putea practica psihologia traumei. Se vor stabili clar categoriile de persoane care vor beneficia de servicii psihologice gratuite oferite de stat. Mai multe detalii citiți aici.


Războiul din Ucraina 

Volodimir Zelenski a sugerat că faza fierbinte a războiului din Ucraina ar puteasă se încheie până la sfârșitul anului. Pentru aceasta, însă, este necesar ca întreaga comunitate mondială să facă presiuni asupra Rusiei și să o forțeze să se așeze la masa negocierilor.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Transportatorii ies în stradă cu microbuzele: vor claxona în PMAN și își vor prezenta revendicările

Transportatorii auto anunță un protest miercuri, 9 iulie, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Acțiunea va începe la ora 11:00 – oră la care participanții vor claxona simultan, în semn de nemulțumire față de politicile actuale din domeniul transportului. Potrivit Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), după acest gest simbolic vor fi prezentate solicitările oficiale adresate Guvernului și Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Amintim că transportatorii au acuzat Ministerul Infrastructurii și Agenția Națională Transport Auto (ANTA), pe 24 iunie, de inacțiune, dar și presupuse abuzuri și scheme de corupție. APOTA a transmis atunci un apel public în care avertiza că lipsa metodologiei tarifare, impunerea sistemelor electronice e-GPS și e-Bilet, precum și obligația de adaptare a tuturor vehiculelor pentru persoanele cu dizabilități pun în pericol activitatea transportatorilor. Transportatorii au amenințat, atunci, cu proteste, dacă autoritățile nu vor ține cont de nemulțumirile lor.

În reacție, Guvernul a transmis că a luat act de solicitarea publică, dar soluționarea problemelor ține de competența Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. În ceea ce privește acuzațiile APOTA legate de posibile scheme de corupție, Executivul a invitat toate părțile care dețin informații relevante să le prezinte organelor competente.

Pe 27 iunie, APOTA a comunicat că transportatorii au decis să iasă în stradă. Asociația a menționat că urmează a fi organizate trei manifestații în capitală: prima, pe 9 iulie, în Piața Marii Adunări Naționale, a doua în fața sediului Misiunii Uniunii Europene în R. Moldova, iar a treia – în fața Agenției Naționale Transport Auto.

Pe 4 iulie, ministrul Infrastructurii, Vladimir Bolea, a anunțat că a avut o discuție „constructivă” cu transportatorii. Oficialul asigura atunci că „a spulberat îngrijorările acestora” și a explicat că au fost clarificate cele trei principale neînțelegeri: dotările pentru persoanele cu necesități speciale, metodologia de calcul a tarifelor și proiectul e-Bilet. Potrivit ministrului, transportatorii urmau să informeze ANTA cu privire la numărul de vehicule adaptate pentru persoanele cu dizabilități. În privința metodologiei de calcul, Bolea a dat asigurări că aceasta va intra în vigoare în curând, iar în ceea ce privește e-Bilet, oficialul a precizat că proiectul se află deocamdată în faza de consultări și nu există nicio decizie care să impună aplicarea lui.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: