esp.md

NM Espresso: despre ajutorul militar pentru Moldova, căderea monedei euro și celebrarea zilei de 9 mai în țările din fosta componență a URSS

Moldova și UE

Va obține Moldova statutul de candidat la aderarea la UE? Șeful Consiliului European Charles Michel, care a efectuat o vizită la Chișinău, a declarat că obținerea acestui statut este „un proces complicat”. Potrivit oficialului, UE trebuie mai întâi să ia o decizie cu privire la perspectiva extinderii. În același timp, Michel a dat asigurări că Bruxelles-ul „își va întări imediat relațiile cu Moldova”.

UE intenționează, printre altele, să ofere Moldovei ajutor militar, pentru ca aceasta să-și „întărească reziliența”. Oficialul european a refuzat să ofere mai multe detalii, însă a menționat: „Pentru noi acum este important să evităm escaladarea conflictului”.

MAEIE a dat asigurări că nu este vorba despre armament letal.

Războiul din Ucraina

UE a anunțat al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include embargou asupra importurilor de petrol și deconectarea de la sistemul SWIFT pentru alte câteva bănci rusești. Pentru ca măsurile punitive să intre în vigoare, acestea trebuie aprobate de toate cele 27 de țări ale UE.

Kremlinul a calificat drept „prostie și fals” informația despre faptul că Rusia s-ar pregăti să anunțe mobilizarea generală, așa cum scriu unele surse mass media.

La poligonul militar de la Bulboaca s-au desfășurat trageri de instruire. Ministerul Apărării susține că exercițiile nu ar avea legătură cu situația din Ucraina, fiind planificate pentru antrenarea studenților de la Academia Militară.

Speakerul parlamentului Igor Grosu și deputatul PAS Lilian Carp au efectuat o vizită în Ucraina. La Kiev, Grosu s-a întâlnit cu președintele Radei Supreme și a declarat că Moldova este gata să trimită în țara vecină un contingent de geniști pentru deminarea teritoriului ucrainean.

NM a publicat un nou reportaj video din Ucraina – „Nu știi, te vei trezi sau nu. Cum trăiește orașul Nicolaev pe linia frontului” («Не знаешь, проснешься или нет» Как живет Николаев на линии фронта»).

Transnistria

În Transnistria au fost raportate noi apeluri anonime despre presupusa minare a mai multor clădiri: o stație de autobuz, judecătorii, administrații locale, instituții de învățământ. Apelurile, la fel ca și cele precedente, s-au dovedit a fi false.

Vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebean consideră că în prezent riscul atragerii Transnistriei în conflict nu este mare, deși acesta nu poate fi exclus în condițiile războiului din Ucraina.

Tensiunile recente din Transnistria i-au motivat pe unii locuitori ai regiunii să plece. Majoritatea sunt tineri. În materialul „Mi-am pus lucrurile în rucsac și am plecat la Chișinău” («Собрал рюкзак и уехал в Кишинев») câțiva dintre ei au relatat despre motivele care i-au făcut să ia această decizie și despre atmosfera de la Tiraspol.

Refugiații

Chișinăul a simplificat regulile de traversare a frontierei pentru refugiații ucraineni, care vor să părăsească Republica Moldova. Aceștia vor putea ieși din țară fără pașapoarte biometrice sau cu acte expirate.

9 mai

În ultimii doi ani, din cauza pandemiei, Ziua Victoriei în țările postsovietice a fost marcată în cadrul unor ceremonii restrânse. Singurele țări care nu au renunțat la parada militară au fost Belarus și Turkmenistan. În materialul „Aici nu sunt parade” («Здесь вам не парады») NM a relatat cum va fi marcată ziua de 9 mai în acest an în țările post-sovietice, pe fundalul războiului din Ucraina.

Leul

Leul moldovenesc s-a întărit semnificativ în ultimele luni față de euro, însă a scăzut față de dolarul american. În materialul „Euro a căzut, dolarul s-a ridicat” («Евро упал, доллар поднялся») NM a analizat ce se întâmplă pe piața valutară și cum pot influența schimbările economia țării și cetățenii.

Copaci

La Chișinău iarăși se taie copacii. De această dată, au fost sacrificați mai mult de 10 arbori în cel mai mare parc din capitală. Și se pare că nu a existat o autorizație în acest sens. Despre cum Primăria și Guvernul își pasează vina – în reportajul video „În parcul Valea Morilor se taie ilegal arborii” («В парке Valea Morilor незаконно вырубили деревья»).

Și despre ceea ce ne așteaptă astăzi, 5 mai

Ședința Parlamentului

Discuția Consiliului Economic pe lângă prim-ministrul Republicii Moldova

P.S. Newsletterul nostru matinal Espresso este disponibil pe mail, gratis și în trei limbi concomitent. Este ușor – este nevoie doar să vă abonați, accesând acest link.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

După Moscova, la Minsk: Igor Dodon s-a întâlnit cu Lukașenko. Liderul PSRM vrea „relansarea legăturilor” cu Belarus

După vizita în Rusia, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat, pe 12 iulie, că s-a întâlnit la Minsk, capitala Belarusului, cu președintele Aleksandr Lukașenko. Potrivit lui Dodon, cei doi au discutat „cooperarea comercial-economică dintre țările noastre“. Fostul președinte l-a descris pe liderul de la Minsk drept „un prieten al Moldovei” și „un adevărat gospodar care acționează în interesul poporului său”.

Într-o postare pe rețelele sociale, Igor Dodon a declarat că există „potențial considerabil pentru relansarea legăturilor dintre R. Moldova și Belarus, în special în domeniile agriculturii, industriei farmaceutice și celei ușoare”.

Astăzi, la Minsk, am avut o întrevedere de lucru cu Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Grigorievici Lukașenko – un prieten al Moldovei, un adevărat gospodar, care întotdeauna gândește și acționează în interesul poporului său. După alegerile parlamentare din Moldova, ne vom concentra asupra următoarelor obiective: eliminarea barierelor din calea comerțului reciproc și stabilirea unei logistici durabile; intensificarea activității comisiei interguvernamentale moldo-belaruse; relansarea și dezvoltarea cooperării în cadrul CSI și UEEA; organizarea de forumuri de afaceri și extinderea dialogului între camerele de comerț și industrie; realizarea de proiecte comune, inclusiv crearea unui agrohub modern în Moldova cu participarea companiilor belaruse; studierea și aplicarea experienței belaruse în industrie – pentru noi, acest lucru este deosebit de important pe fondul procesului de dezindustrializare prin care trece Moldova în ultimii ani”, a scris Dodon în postarea sa.

La scurt timp, detalii suplimentare despre întâlnire au fost oferite de serviciul de presă al președintelui Belarusului. În comunicatul oficial se menționează că Lukașenko l-a salutat pe Dodon cu expresia: „Ești viu!”, la care acesta a răspuns: „Nu vor avea parte de asta.”

„Sunteți rupți de noi din cauza războiului, din păcate. Logistica s-a complicat. Dar lumea e mică. Nu există situații fără ieșire. Așadar, dacă conducerea Moldovei, dacă poporul Moldovei va dori să revină la colaborarea noastră și să o dezvolte, să știți că pentru noi nu sunteți un străin acolo. Suntem gata, prin dumneavoastră – dacă veți fi de acord –, să oferim sprijin și să refacem tot ce s-a pierdut în acești ani”, a declarat Lukașenko.

Amintim că în ultima perioadă a fost de mai multe ori în Rusia. Pe 10 iulie, acesta a anunțat că a avut o întrevedere cu vicepremierul Guvernului Federației Ruse, Alexandr Novak, la Moscova. Liderul PSRM a menționat că a discutat cu oficialul rus despre reluarea livrărilor de gaze naturale rusești către țara noastră, după alegerile parlamentare din 28 septembrie și ulterioara „schimbare a puterii”. Potrivit imaginilor publicate de socialist, la discuții au mai participat președinta Partidului Republican „Inima Moldovei”, Irina Vlah, și liderul Partidului „Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev.

La sfârșitul lunii iunie, Igor Dodon, Irina Vlah și Vasile Tarlev, alături de comunista Diana Caraman și socialista Zinaida Greceanîi, s-au aflat la un forum economic internațional în Sankt-Petersburg, Rusia. În marja evenimentului, politicienii s-au întâlnit cu ministrul adjunct al Energiei, Pavel Sorokin. Potrivit lui Dodon, în cadrul întrevederii s-a discutat despre „cooperarea bilaterală în domeniul energetic” și „revenirea la achizițiile directe de energie”.

Gazul este unul din principalele subiecte cu care opoziția pro-rusă a atacat formațiunea de guvernământ pro-europeană PAS, mai ales după începerea crizei energetice provocate de invazia rusă la scară largă asupra Ucrainei. Asta deși, în 2022, concernul rus Gazprom a majorat semnificativ prețurile pentru gazul destinat Republicii Moldova, iar ulterior a restrâns cantitățile livrate. Astfel, autoritățile țării au început să diversifice sursele de aprovizionare cu gaz, apelând la piețele europene.

Actualmente, Partidul „Inima Moldovei” și Partidul „Viitorul Moldovei” sunt formațiuni extraparlamentare, iar PSRM se află în opoziție și nu sunt factori de decizie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: