NM Espresso: despre extinderea „zonei roșii” în Moldova, jurnalul unei „covidiste” și Ziua Orașului fără grătare
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre extinderea „zonei roșii” în Moldova, jurnalul unei „covidiste” și Ziua Orașului fără grătare

Epidemia: situația

657 de cazuri noi de COVID s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce s-au procesat 3116 teste. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat de la începutul epidemiei a ajuns până la 63 275 de persoane. 45 102 dintre acestea s-au însănătoșit, 1495 au decedat (17 – astăzi). Peste 16,6 mii dintre cei care s-au contaminat continuă tratamentul în spitale și la domiciliu, 781 fiind în stare gravă, iar 44 – conectați la aparatele de respirație asistată.

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a anunțat că situația epidemiologică din țară este nefavorabilă. Potrivit deciziei comisiei, aproape în toate raioanele Moldovei va funcționa, de la 14 octombrie, codul roșu de alertă COVID. În „zona galbenă” au rămas doar trei raioane – Leova, Hâncești și Soroca.

OMS a declarat că ideile de a anula restricțiile și de a permite majorității oamenilor să se îmbolnăvească de coronavirus pentru ca astfel să se formeze o imunitate colectivă sunt neștiințifice și lipsite de etică. Imunitatea colectivă se realizează prin protejarea oamenilor de un virus și nu prin expunerea la acesta, a declarat OMS.

NM și coronavirusul

Coronavirusul nu a trecut pe lângă redacția NM. În jurnalul său alb-negru „Singură acasă”, jurnalista Olga Gnatcova a povestit, cum a trecut prin toate „etapele suferinței” – de la negare până la acceptare, cum „forma ușoară a virusului” i-a schimbat viața pentru o lună și cum e să te tratezi de coronavirus la domiciliu atunci când trăiești singur, iar medicii sunt accesibili doar la telefon.

Alegerile și coronavirusul

La alegerile de pe 1 noiembrie vor putea vota și alegătorii cu simptome ale coronavirusului, atât la domiciliu, cât și la secția de votare. Anunțul a fost făcut de Ministerul Sănătății, care a menționat că oamenii vor fi admiși în secția de votare doar cu mască, iar persoanele cu febră și tuse vor putea vota după ora 15:00, într-o cabină specială.

NM a discutat despre riscurile și pericolele de la actualele alegeri prezidențiale cu Dereck J. Hogan, Ambasadorul SUA în Moldova. În interviul „Moldova – o țară mică, dar nicidecum slabă”, s-a mai vorbit despre reglementarea transnistreană, plecarea lui Plahotniuc din SUA, influența externă și speranța diplomatului și a tuturor moldovenilor.

CSM și Stoianoglo

Consiliul Superior al Magistraturii a refuzat să susțină inițiativa procurorului general Alexandr Stoianoglo de a fi instituite complete de judecători specializați în examinarea dosarelor care vizează „furtul miliardului”. Discuțiile despre această chestiune a provocat polemici, întrucât unii membri ai CSM l-au susținut. Dar în consecință, CSM a luat o decizie prudentă.

În același timp, CSM a decis să amâne pe o perioadă nedeterminată adunarea judecătorilor, care trebuia să aibă loc la 23 octombrie. Cauza o constituie situația epidemiologică.

Chișinău

Chișinăul va sărbători anul acesta Ziua Orașului destul de modest și mai ales în regim online impus de coronavirus. Dar nu e tot. Primarul Ion Ceban a declarat că „nu va mai fi un mare șașlâc (grătar- nota trad.) în centrul capitalei”: „Și nu e vorba doar de condițiile pandemice. Consider că avem și alte valori care ne reprezintă, altele decât beția”.

NM s-a interesat, de ce au fost deconectate GPS tracking din troleibuzele și autobuzele capitalei. Datorită acestora, circulația transportului putea fi urmărită online. În articolul «Троллейбусы и автобусы — вне зоны доступа» („Troleibuzele și autobuzele – în afara ariei de acoperire”), NM a relatat, ce atribuție au în acest caz banii, companiile contractante, Direcția Transport Electric și Parcul de autobuze.

Plahotniuc

Fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc „este nedumerit de modul în care se face justiție în Moldova”. Avocatul lui Plahotniuc a spus că astfel, clientul său a comentat decizia instanței moldovenești de a-i sechestra proprietățile din străinătate: automobile, yahturi, vile în Elveția, Franța și România. Avocatul a mai spus că aceasta ține de campania electorală a lui Igor Dodon.

 „O lună cu minimul”

Se încheie cea de-a doua săptămână a experimentului NM „O lună cu minimul”. Conform condițiilor acestuia, reporterul NM Nicolai Paholinițchi trebuie să trăiască timp de o lună cu minimul de existență (2565,8 lei). În noul său blog, el a povestit, cum a mers pe jos până la muzeul din satul Dolna, a cumpărat flori pentru soție, a băut vin și a mâncat carne „normală”.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 14 octombrie

Va avea loc ședința CEC.

La Chișinău va fi sărbătorită Ziua Orașului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: