Fake-urile de pe Telegram și protestele «Șor»
Cabinetul de miniștri s-a întrunit ieri într-o nouă ședință. Se presupunea că anume la această ședință, ministrul justiției Litvinenco va prezenta sesizarea sa către Curtea Constituțională privind declararea neconstituționalității partidului «Șor». Cu o oră înainte de ședință, simpatizanții partidului «Șor» au început să se adune în fața guvernului, organizând un nou protest. În mod tradițional, aceștia au vorbit despre «uzurparea puterii» și chiar au adus o pancartă cu imaginea lui Hitler și Sandu.
Cu o jumătate de oră înainte de ședința cabinetului de miniștri, pe canalele oficiale de Telegram ale șefei statului Sandu și vicepremierului Spânu au apărut niște mesaje care se presupune că ar fi din «conversația privată» a ministrului justiției. Câteva minute mai târziu, administrația prezidențială a declarat că a fost spart contul, iar spre seară, Spânu a scris că nu mai are acces la contul pe care l-a administrat până acum.
Toate acestea nu au împiedicat guvernul să-l audieze pe ministrul justiției Litvinenco și să aprobe în unanimitate sesizarea Ministerului Justiției către Curtea Constituțională. Și se pare că această stare de lucruri nici nu i-a surprins pe cei din guvern. Premierul a declarat că cele întâmplate sunt «un eveniment previzibil», amintind că falsurile au apărut atunci «când lupta împotriva corupției și a hoților aduce rezultate». La rândul său, ministrul justiției a declarat că «grupările penale s-au unit și încearcă să saboteze procesele care au fost lansate împotriva lor».
Cu siguranță, s-a vorbit deja la televizor despre aceasta, dar și despre faptul că unele persoane din așa-zisa corespondență a lui Litvinenco au confirmat autenticitatea mesajelor. Mai ales că pușculița lui Șor iarăși a fost completată:postul de televiziune NTV (aparține soției deputatului socialist Furculiță) și TV6 (aparține lui Șor) au devenit parteneri exclusivi.
Apropo, chiar dacă partidul «Șor» va fi declarat neconstituțional, «va fi un dar generos de care, bineînțeles, Șor și echipa sa vor încerca să profite», consideră reporterul nostru Evghenii Ceban. Și explică de ce.
Ce se știe despre racheta de la Naslavcea
Un reprezentant al Ministerului Apărării a fost audiat în Comisia parlamentară securitate națională, apărare și ordine publică. Audierile s-au desfășurat cu ușile închise, dar despre rezultatele acestora a vorbit președintele comisiei, Carp. Dacă e să spunem în câteva cuvinte: pe o insulă de pe Nistru, care aparține Moldovei, a căzut o rachetă rusească «Kalibr», lansată de pe mare. Pe locul unde a căzut s-a format un crater cu raza de 8 metri și adâncimea de 2 metri.
Apropo, acest eveniment a continuat. Ambasadorul Moldovei în Rusia, Darie a fost convocat la Ministerul rus de Externe, unde i s-a comunicat că un reprezentant al ambasadei a fost declarat persona non grata: «Această măsură este o replică la decizia din 1 noiembrie a părții moldovenești, care nu a fost motivată nicicum, de a declara persona non grata un reprezentant al ambasadei Rusiei în Moldova», se spune într-un comunicat de presă al MAE al Rusiei.
Iar procuratura Moldovei a deschis o cauză penală în cadrul căreia va ancheta cazul din 10 octombrie, când trei rachete rusești au survolat spațiul aerian al Moldovei, precum și cel din 31 octombrie, când fragmentele unei rachete au căzut în satul Naslavcea.
Cine și de ce «șantajează Rusia»
Liderul regiunii transnistrene a acordat miercuri un amplu interviu pentru mass-media locală, în care a declarat că autoritățile de la Chișinău «au luat ostatic» Transnistria și încearcă «să prindă doi iepuri odată: să lase oamenii fără locuri de lucru și, evident, să șantajeze Rusia». Și toate acestea, din cauza că a fost redus volumul de gaze naturale livrat în stânga Nistrului (amintim că anume «Gazprom» a redus cu 51 la sută livrările în Moldova, în luna noiembrie). Și apropo, autoritățile de la Chișinău au reamintit de nenumărate ori celor de la Tiraspol că «suntem în aceeași barcă» și i-au îndemnat «să nu o clatine».
În același timp, reprezentanta MAE din Rusia a comentat relațiile dintre Moldova și «Gazprom» și a declarat că aici «nu există componenta politică, ci doar cea economică» și, desigur, i-a amintit Moldovei despre «orientarea europeană» și declarațiile UE privind «necesitatea de a se debarasa de dependența energetică de Rusia până în anul 2030».
Ce ați putea să citiți?
La 7 noiembrie, în Moldova a fost lansată campania «Copiii LGBT în școala ta». Numai cine nu și-a expus opinia despre această campanie: ex-președintele Dodon, Partidul Socialiștilor, Mitropolia Moldovei, Departamentul Educație din Găgăuzia. 2172 de persoane au semnat o petiție online privind interzicerea campaniei. Iar noi am discutat cu Leo Zbancă, regizor de film, scenarist, activist civic și coordonatorul proiectului «Combating hate can be fun» și am aflat, ce reprezintă campania «Copiii LGBT în școala ta» și cum anume va fi promovată (spoiler: nimeni nu va veni cu pliante în școli).
Pe scurt, despre ceea ce va fi astăzi
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene și Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, se află într-o vizită oficială în Moldova, în perioada 9-11 noiembrie. La ora 9:20, va începe o conferință de presă comună susținută de Maia Sandu, președintele Moldovei și Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, iar la 11 noiembrie, Roberta Metsola va ține un discurs în fața deputaților din parlament.