Epidemia: situația
624 de cazuri noi de COVID s-au înregistrat în ultimele 24 de ore în Moldova, după ce s-au procesat 3407 teste. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat a ajuns până la 34982 de persoane. 24156 dintre acestea s-au însănătoșit, 967 au decedat. Peste 9800 de pacienți continuă tratamentul în spitale și la domiciliu, 562 dintre aceștia fiind în stare gravă, iar 33 – conectați la aparatele de respirație asistată.
Regimul stării de urgență în sănătate publică în Moldova a fost prelungit până la 15 septembrie. În acest context, autoritățile au menționat că se așteaptă la noi anti-recorduri de contaminare cu coronavirus, după minivacanța de cinci zile de la sfârșitul lunii august.
Școlile
Primăria municipiului Chișinău a elaborat o hartă virtuală a celor 147 de școli și licee din capitală (inclusiv 11 private), datorită căreia puteți afla, în ce regim vor activa acestea în timpul epidemiei. Dacă vă mai amintiți, Ministerul Educației a propus șapte modele – online, combinat, obișnuit, în două ture etc. Primăria a publicat și „regulile de securitate” pentru elevi și profesori.
Președintele
Președintele Igor Dodon, mandatul căruia expiră peste câteva luni, a prezentat un raport despre activitatea sa în funcția de șef al statului. El a declarat că mandatul său de președinte a coincis cu o perioadă dificilă: „regimul oligarhic”, „lupta fără precedent” dintre ramurile puterii, „seceta severă”, coronavirusul. Și a relatat despre realizările pe care le-a obținut, în ciuda tuturor.
Opoziția
Reprezentanții PAS s-au adresat cu o nouă sesizare către Procuratura Generală în privința lui Igor Dodon. Aceștia afirmă că în anul 2008, pe când era ministru al economiei, Dodon a fost „autorul primei scheme de achiziție a energiei electrice printr-o companie căpușă”. Cei din administrația prezidențială au numit aceste declarații electorale.
Cei de la PAS au mai cerut să fie revizuite regulile de activitate în perioada epidemiei a grădinițelor din Moldova care urmează să fie deschise la 1 septembrie. Ei au fost indignați de faptul că grădinițele vor lucra mai puțin de șapte ore (până la ora 15:30) și aceasta va fi din nou o durere de cap pentru părinții care lucrează.
Partidul Democrat
În ultimele două săptămâni, Partidul Democrat a rămas fără alți doi deputați și a înregistrat pierderi și în câteva organizații raionale de partid. Toți cei care au declarat despre plecarea de la PDM învinuiesc în acest caz conducerea partidului și personal pe Pavel Filip. La rândul său, comentând situația, Filip a declarat că, în realitate, o plecare masivă din PDM, așa cum prezintă presa, nu există.
Iar experții susțin că dezbinarea PDM putea fi prevăzută. NM a analizat în articolul «Падающего толкни» („Îmbrâncește-l pe cel care cade”), ce se întâmplă în Partidul Democrat și cine coordonează toate acestea.
Politica și sexul
„Video scandal”, „Sex-giganții nu sunt lăsați la primărie”, „A fost filmat în orgii”. Cu asemenea titluri, presa din Moldova a publicat de mai multe ori video-uri intime cu participarea politicienilor. Cum au devenit video-urile intime parte ale culturii politice din Moldova, de ce „sex tape”-urile continuă să aibă efectul pe care îl așteaptă „autorii” și ar putea societatea moldovenească să renunțe la astfel de „priveliști” – despre toate acestea aflați din proiectul special al NM «Cекс в молдавской политике» („Sexul în politica moldovenească”).
Cazul lui Braguța
După trei ani de la decesul lui Andrei Braguța în izolator, vinovații în acest caz așa și nu au fost pedepsiți. În instanțele de judecată continuă să fie examinate dosarele penale împotriva colegilor de celulă ai lui Braguța, a polițiștilor și a medicilor din penitenciare. De notat că două treimi din ședințele în aceste dosare nu au avut loc. Avocații vorbesc despre inacțiunea autorităților.
„Gaudeamus”
La Chișinău a izbucnit din nou scandalul despre cinematograful „Gaudeamus”, pe care compania „Cristivlad”, proprietarul clădirii, încearcă deja de doi ani să-l demoleze. Pe locul cinematografului urmează să fie construit un complex locativ cu 15 etaje. NM a analizat, de ce astfel de situații au devenit un lucru obișnuit la Chișinău, cum a reușit primăria să stopeze din nou demolarea și care-i atribuția în acest sens a planului zonal.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 27 august
Primele persoane oficiale ale Moldovei, deputați ai parlamentului și membri ai guvernului vor depune flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și la Complexul Memorial „Eternitate” cu ocazia Zilei Independenței.
La Palatul Național vor avea loc evenimente festive.
În Parcul „La Izvor” din Chișinău va avea loc deschiderea stadionului de fotbal de plajă.