NM Espresso: despre noile inițiative ale PAS, restricțiile din Moldova în perioada sărbătorilor și despre «deșeurile cu efect întârziat»
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre noile inițiative ale PAS, restricțiile din Moldova în perioada sărbătorilor și despre «deșeurile cu efect întârziat»

Legislația

Guvernul a aprobat un proiect de lege al Ministerului Justiției, conform căruia colectările informale de bani în școli și grădinițe vor fi sancționate cu amenzi de până la 5 mii de lei. De notat că vor fi sancționați și cei care au organizat colectările de bani. Ministerul Justiției a mai propus să fie sancționați cerșetorii care simulează probleme de sănătate fizice sau psihice.

Guvernul a aprobat și un proiect de lege potrivit căruia un cetățean străin nu va putea fi anunțat persona non grata fără precizarea motivelor.

Iar Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a propus modificări în legislație care vor permite angajatorului să amenajeze camere pentru copii în oficii și la întreprinderi. Altfel spus, angajatorii vor obține dreptul de a presta servicii de îngrijire a copiilor, inclusiv a celor de vârstă de creșă.

«Șor», în afara legii

Olesea Stamate, deputat PAS, președintele comisiei juridice a parlamentului, nu a susținut ideea ministrului justiției Sergiu Litvinenco de a anunța Partidul «Șor» în afara legii. În opinia lui Stamate, acest lucru va crea un precedent periculos: «Eu nu văd motive juridice pentru aceasta. Faptul că partidul este finanțat din surse suspecte — aici trebuie să investigheze procuratura».

Banii

Câteva localități din Moldova vor primi granturi în valoare totală de 2,5 milioane de euro din partea Uniunii Europene. Potrivit afirmațiilor premierului Natalia Gavrilița, banii vor fi alocați pentru «crearea locurilor de muncă și a oportunităților economice în regiuni».

Chișinău Arena

Guvernul intenționează să aloce alte 67,7 milioane de lei pentru complexul Chișinău Arena. Banii vor fi investiți în creșterea capitalului SRL Arena Națională, care este administratorul Chișinău Arena. În același timp, autoritățile au anunțat o nouă dată a inaugurării Chișinău Arena: primăvara anului 2022.

Ambasadori

Comisia parlamentară pentru politică a aprobat numirea lui Lilian Darie în calitate de ambasador al Moldovei în Rusia. Iar guvernul a aprobat numirea noilor ambasadori ai Moldovei în Spania și Ucraina. Candidaturile tuturor ambasadorilor trebuie să fie aprobate de președintele Maia Sandu.

Moldova și lacurile de acumulare

Câte lacuri și rezervoare de apă sunt în Moldova? S-a constatat că nimeni nu știe: cifrele variază de la 4 mii până la 7 mii. De notat că lacurile de acumulare și barajele se vând și se dau în chirie în mod ilegal. Ce a mai constatat un audit — aflați din articolul «Государственные водоемы Молдовы распродают по частям» («Lacurile de acumulare publice din Moldova, vândute pe bucăți»).

Moldova și deșeurile

La sfârșitul anului trecut, autoritățile din Chișinău au prezentat un proiect privind construcția unei uzine de sortare, reciclare, reutilizare și eliminare a deșeurilor solide. NM a decis să afle, la ce etapă este proiectul și când, de fapt, va fi rezolvată problema ce ține de managementul modern al deșeurilor. Despre toate acestea — în articolul «Мусор замедленного действия» («Deșeurile cu efect întârziat»).

Sărbători

Autoritățile Moldovei au permis organizarea petrecerilor corporative și a nunților în perioada sărbătorilor de iarnă. Însă dacă numărul participanților la aceste acțiuni va fi mai mare de 25 de persoane, va fi obligatoriu certificatul Covid.

Coronavirusul și vaccinarea

Cei mai mulți locuitori ai Moldovei refuză să se vaccineze împotriva coronavirusului. Mai mult de o treime din aceștia au menționat că motivul îl constituie studierea insuficientă a vaccinurilor administrate, 22% au invocat bolile cronice, iar 12% au spus că nu se vor vaccina în niciun fel de circumstanțe. Acestea sunt datele unui sondaj realizat de Ministerul Sănătății.

În Israel a fost anunțată imunizarea cu cea de-a patra doză a vaccinului împotriva coronavirusului pe fundalul creșterii numărului de contaminări cu tulpina «Omicron» a coronavirusului. Israelul a inițiat vaccinarea cu cea de-a treia doză în luna iulie, fiind printre primii în lume: «Noi continuăm să fim pionieri în obținerea celei de-a patra doze».

390 de cazuri noi de contaminare cu coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, inclusiv la patru lucrători medicali. Ministerul Sănătății a anunțat și despre 17 persoane răpuse de Covid în perioada de la 17 până la 22 decembrie.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 23 decembrie

  • Va avea loc ședința parlamentului.
  • Se vor întruni în ședințe și Consiliul Superior al Procurorilor și Consiliul Audiovizualului.
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: