Coronavirus: sinteză
1688 de cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, inclusiv la 72 de lucrători medicali, după ce s-au efectuat 4659 de teste. Astfel, numărul total al cazurilor de contaminare confirmate în țara noastră de la începutul epidemiei a ajuns până la 207 012. S-au vindecat 180 763 de persoane, 4402 au decedat (33 — în ultimele 24 de ore). 21 847 de persoane bolnave continuă să se trateze în spitale și la domiciliu, 335 dintre acestea fiind în stare extrem de gravă, iar 69 — conectate la aparatele de respirație asistată.
În raioanele Moldovei continuă să fie înăsprite măsurile de carantină. «Codul roșu» a fost anunțat în raionul Ialoveni. Iar în raionul Soroca, aproape o jumătate din localități au ajuns în «zona roșie»: printre altele, acolo a fost interzisă deplasarea oamenilor fără o necesitate stringentă.
Vaccinuri și vaccinare
În Moldova nu va fi stopată vaccinarea cu AstraZeneca, așa cum s-a făcut în unele țări europene din cauza riscului de complicații grave. Cei de la Ministerul Sănătății au menționat că deocamdată nu există confirmări precum că acest vaccin provoacă cheaguri de sânge. MS a mai comunicat că din cei peste 15 mii de medici vaccinați din Moldova, niciunul nu a prezentat reacții adverse grave.
Sandu și criza politică
Președintele Maia Sandu a organizat consultări cu fracțiunile parlamentare. Singurul partid care pledează pentru alegerile parlamentare anticipate deja în vara anului curent este partidul pro-prezidențial PAS. Toate celelalte au declarat, după consultări, că nu sunt împotriva anticipatelor, dar mai întâi, trebuie scoasă țara din criza epidemiologică și cea economică, iar pentru aceasta, trebuie numit un guvern cu drepturi depline.
Cei de la «Șor» și din grupul Pro Moldova au anunțat că nu și-au schimbat poziția și că insistă în continuare asupra unui guvern condus de Mariana Durleșteanu. Cei de la DA consideră că cea mai bună soluție pentru depășirea crizei politice este numirea unui cabinet de miniștri în frunte cu liderul partidului, Andrei Năstase. Democrații au propus să fie format un «guvern de compromis» din forțele a patru formațiuni politice — PDM, PSRM, PAS și DA. Și cei de la PDM nu sunt împotrivă ca acesta să fie condus de Năstase. În schimb, din mesajul liderului Pro Moldova, Andrian Candu, nu e clar, cu cine are de gând să prietenească acest partid.
Partidul Socialiștilor este ultima formațiune care a participat la consultările cu șeful statului. Anume în acest timp, Mariana Durleșteanu, desemnată anterior de PSRM și «Șor» la funcția de premier, a scris pe Facebook că refuză această propunere.
După consultări, PSRM a declarat abia la toamnă se va putea vorbi despre alegeri anticipate, iar acum ar trebui să ne axăm pe situația epidemiologică. Comentând declarația lui Durleșteanu, liderul PSRM, Igor Dodon a spus că este importantă majoritatea din parlament și că această majoritate «este dispusă să examineze toate propunerile».
Sandu și noul candidat la funcția de premier
După consultările cu fracțiunile, Maia Sandu a anunțat că îl desemnează la funcția de premier pe liderul interimar al PAS, Igor Grosu. Și a motivat această decizie prin următoarele: «Am luat act de decizia doamnei Durleșteanu. Având în vedere faptul că în acest moment nu există un candidat care să fie susținut de o majoritate formalizată, am decis să-l înaintez pe domnul Igor Grosu la funcția de prim-ministru» (video). Sandu a mai spus că speră că alegerile parlamentare anticipate vor putea fi organizate în vară, după ce situația pandemică se va normaliza.
Cei din Partidul Democrat și-au exprimat nedumerirea în legătură cu decizia lui Sandu: «Noi n-am înțeles — de data aceasta vorbim despre un guvern adevărat sau iarăși vor cere să nu-l votăm?». Iar Dodon a declarat că decretul lui Sandu privind desemnarea lui Grosu «este de doi bani», deoarece Curtea Constituțională ar putea să-l declare neconstituțional.
Chișinău
Un complex locativ imens urmează să fie construit în parcul La izvor din Chișinău. Vor să construiască un complex în stilul «monstrul verde» chiar pe malul lacului din zona parcului. Proiectul a provocat indignări pe rețelele sociale. Detalii — din articolul «Это не парк» («Acesta nu-i parc»).
Iar organizația unionistă ODIP a propus ca strada Pușkin să fie redenumită în cinstea scriitorului Nicolae Dabija, care a decedat la 12 martie. Unioniștii au menționat că «nu încearcă să marginalizeze cultura rusă», dar consideră că Dabija merită o stradă chiar în centrul capitalei.
VMS
Cel mai popular tip de venituri pasive din Moldova îl constituie depozitele bancare. Însă în ultimii ani, dobânda la acestea doar acoperă inflația. Însă există și valorile mobiliare de stat (VMS). NM a relatat, cum puteți să împrumutați inteligent statul și să câștigați puțin din aceasta.
Și despre ceea ce va fi astăzi, 17 martie
- Câteva comisii parlamentare se vor întruni în ședințe.
- Centrul de Resurse Juridice din Moldova va comunica în cadrul unei conferințe de presă despre decizia Consiliului Europei privind cazul profesorilor turci.