NM Espresso: despre scăderea veniturilor în Moldova, intrarea „istoricului și intelectualului” Țîcu în cursa electorală și despre criptovaluta de la Zug
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre scăderea veniturilor în Moldova, intrarea „istoricului și intelectualului” Țîcu în cursa electorală și despre criptovaluta de la Zug

Epidemia: situația

1062 de cazuri noi de COVID s-au înregistrat ieri în Moldova, fiind procesate 3565 de teste. Astfel, numărul total al celor care s-au contaminat de la începutul pandemiei a ajuns până la 58 794 de persoane. 42 480 dintre acestea s-au însănătoșit, 1406 au decedat (17 – în ultimele 24 de ore). 14 908 persoane care s-au îmbolnăvit continuă tratamentul în spitale și la domiciliu, 749 dintre ele fiind în stare gravă, iar 46 – conectate la aparatele de respirație asistată.

În  România și Ucraina s-au înregistrat noi recorduri zilnice de cazuri de contaminare cu coronavirus – aproape 3 mii și, respectiv, aproape 5 mii. Numărul total al celor care s-au îmbolnăvit în România se apropie de 150 de mii, în Ucraina – de 240  de mii, iar la nivel global – a depășit 35 milioane de persoane.

Moldova și criza

Potrivit prognozelor Băncii Mondiale, economia Moldovei va scădea în anul 2020 cu 5,2%. BM a calculat ca toate se vor diminua: exporturile – cu 8,4%, importurile – cu 7%, investițiile – cu 12,3%, industria – cu 6,1%, sfera serviciilor – cu 2,9%, consumul – cu 3,8%.

Și, drept urmare a crizei provocate de pandemie, vor scădea puternic și veniturile populației.

Moldova și învățământul

Învățământul din Moldova este aproape cel mai slab din Europa și din Asia Centrală, conform estimărilor aceleiași Bănci Mondiale. În acest rating, potrivit calculelor BM, Moldova a acumulat 5,6 puncte, în timp ce liderii – Țara de Jos și Elveția – peste 45 de puncte. Mult mai multe puncte decât Moldova au acumulat Rusia (25,9), România (20,6) și Ucraina (15,9).

Electorala

Alți doi candidați la funcția de președinte – Octavian Țîcu, liderul Partidului Unității Naționale (PUN) și Dorin Chirtoacă, liderul Partidului Liberal, care concurează din partea blocului Unirea – au intrat oficial în campania electorală. Prezentându-și programul, Țâcu a spus că scopul său principal, ca istoric, intelectual și politician, este unirea cu România. Aceeași idee stă și la baza campaniei electorale a lui Chirtoacă. El a îndemnat alegătorii să vină la alegeri, pentru ca voturile lor să „nu le fure Dodon cu Kozak și Putin”.

Dar iată câteva partide, inclusiv Partidul Comuniștilor, au chemat poporul să boicoteze alegerile prezidențiale. Acestea consideră că alegerile sunt neconstituționale, deoarece în anul 2016, țara noastră a revenit la alegerea universală a președintelui prin decizia Curții Constituționale și nu a parlamentului. Potrivit lui Vladimir Voronin, liderul PCRM, acest lucru s-a întâmplat din cauza că Vladimir Plahotniuc, liderul de atunci al PDM, avea nevoie să scoată protestatarii din stradă și să-și numească un președinte „de buzunar”.

Gările auto și transportatorii

La 7 octombrie, transportatorii au organizat un protest în centrul Chișinăului „împotriva transformării gărilor auto într-un obiect de estorcare de bani de la transportatori”. Ei au cerut rezilierea acordului de parteneriat public-privat cu compania „Gările Auto Moderne” și întoarcerea gărilor auto în proprietatea statului. În replică, cei de la companie și-au înaintat propriile pretenții față de transportatori. NM a studiat această situație în articolul «Вокзальные споры» („Disputele gărilor”),. 

Epidemia și serviciul

Epidemia de coronavirus ne-a schimbat viața. Mulți dintre noi au trecut la regimul de lucru la distanță sau la un orar flexibil. În explainerul video «Дома или в офисе» („Acasă ori în oficiu”), noi am relatat pe scurt despre drepturile noastre la muncă în această situație nouă.

Criptovaluta și Crypto Valley

De ce dolarul pierde rapid pozițiile de lider? Este oare pregătit sistemul financiar mondial de trecerea la criptovalută? Și ar putea țările cu un nivel înalt de corupție, cum este Moldova, de exemplu, să-și permită o asemenea transparență a tranzacțiilor ca cea pe care o propune criptovaluta? Despre toate acestea, ne-a comunicat președintele Crypto Valley Association din orașul elvețian Zug, în interviul NM «И никакой коррупции. Никто ничего не смог украсть» („Și niciun fel de corupție. Nimeni n-a reușit să fure nimic”).

Și despre ceea ce va fi astăzi, 8 octombrie

Curtea Constituțională va examina constituționalitatea unor amendamente la Legea cu privire la asociațiile obștești.

Consiliul Audiovizualului se va convoca în ședință.

Va avea loc deschiderea Congresului V al Oncologilor din Moldova.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: