userapi.com

NM Espresso: despre „tsunami politic” din Moldova, majorarea tarifelor la gazele naturale și despre mansardele din Paris și cele din Chișinău

Gazele naturale și tarifele

Compania „Moldovagaz” s-a adresat către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) cu solicitarea de a majora tarifele la gazele naturale. ANRE trebuie să aprobe noile tarife până la 10 noiembrie. Însă populația va plăti conform noilor tarife de la 1 noiembrie.

Andrei Spânu, ministrul infrastructurii, a declarat că, potrivit estimărilor guvernului și ținând cont de prețurile la gazele naturale livrate în Moldova de către „Gazprom”, tariful pentru consumatori se va majora cel puțin de două ori.

Seara, „Moldovagaz” a publicat calculele sale, potrivit cărora tariful ar trebui să crească până la 10,26 lei pentru un metru cub (în prezent, este de 4,29 lei).
NM a decis să discute despre gazele naturale cu cetățenii de rând. S-ar părea că această criză a fost depășită cu succes, dar s-a constatat că poporul mai are încă foarte multe nedumeriri. Cine este vinovat? Ce ne așteaptă? Și ce legătură are pătrunjelul în acest sens? Despre toate acestea – în reportajul video realizat de NM la Bălți, Sângerei și Chișinău.

Carburanții și prețurile

ANRE a actualizat prețurile maxime la benzină și motorină, micșorându-le cu un ban și, respectiv, cu doi bani (până la 21,85 de lei și până la 18,63 de lei).

Sandu și Teleradio-Moldova 

Președintele Maia Sandu a susținut decizia majorității parlamentare de a readuce compania Teleradio-Moldova sub controlul parlamentului și de a modifica procedura de numire a membrilor Consiliului de Observatori ai Teleradio-Moldova, precum și a membrilor Consiliului Audiovizualului. Sandu consideră că televiziunea publică și-a exercitat funcțiile în mod nesatisfăcător, de aceea trebuie testat un alt mecanism de administrare.

Kulminski și serviciul

Vladislav Kulminski a decis să plece din funcția de vicepremier pentru reintegrare. El și-a motivat decizia prin „probleme familiale”. În anul 2019, Kulminski a fost numit în funcția de secretar de stat al MAEIE în guvernul Sandu. O lună mai târziu, el și-a dat demisia. În aceeași zi, premierul Natalia Gavrilița a semnat cererea de demisie a lui Kulminski.

Politica și politicienii

Alegerile din luna iulie au provocat plecarea în masă din funcții a liderilor partidelor politice. În articolul «Политическое цунами в Молдове» („Tsunami politic în Moldova”), NM a analizat, cum ar putea să se modifice profilul scenei politice moldovenești și dacă aceasta înseamnă cumva schimbarea clasei politice în țara noastră.

Judecătorii și PAS

Numirea lui Dorel Musteață în funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ) a provocat un val de indignări și critici. În articolul «Как Мустяцэ дошел до Высшей судебной палаты. И при чем тут Стояногло, PAS и имидж юстиции» („Cum a ajuns Musteață până la Curtea Supremă de Justiție. Și ce legătură au în acest sens Stoianoglo, PAS și imaginea justiției”), NM a relatat, ce se știe despre Musteață, cum a ajuns el de la CSM la CSJ și de ce cei din partidul de la guvernare consideră că e totul în regulă în privința numirii lui Musteață.

Plahotniuc și Metalferos

Procuratura Generală a înaintat acuzații împotriva lui Vladimir Plahotniuc în dosarul Metalferos. Acesta este acuzat în baza a trei articole: crearea și administrarea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani. Procurorii au cerut ca instanța să emită mandat de arestare pe numele fugarului Plahotniuc.

Chișinău și mansardele

În urma incendiului recent de la o mansardă de la Buiucani, NM a analizat, prin ce se deosebesc mansardele din Paris de cele din Chișinău, ce s-a întâmplat cu locatarii câtorva mansarde distruse de incendiu și dacă vor apărea vile pe acoperișuri la Chișinău. Despre aceasta – în reportajul video NM de la locul incendiului «Парижские мансарды и кишиневские — в чем разница?» („Mansardele de la Paris și cele de la Chișinău – care-i diferența?”).

Produsele și prețurile

ONU a anunțat despre o creștere record a prețurilor la produsele alimentare în toată lumea în ultimii 10 ani: în ultimul an, prețurile au crescut în medie cu 30%, iar cele la grâu și ulei vegetal au explodat până la un nivel record. Porivit ONU, acest lucru este cauzat de crizele ce țin de aprovizionări, închiderea uzinelor și tensiunile politice.

Situația epidemiologică

1302 cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, inclusiv la 21 de lucrători medicali. Alte 49 de persoane au decedat din cauza complicațiilor provocate de Covid.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

PAS cere reparații urgente la podul Ismail: „Îl îndemnăm pe Ceban să coboare pe pământ și să colaboreze”. Reacția Primăriei

După ce o bucată din podul de pe strada Ismail din Chișinău s-a desprins și a căzut pe carosabil, consilierii municipali ai fracțiunii PAS au susținut joi, 17 iulie, o conferință de presă în care au cerut măsuri urgente din partea autorităților locale pentru reabilitarea construcției.

Aceștia solicită publicarea proiectului tehnic de reabilitare a podului, inițierea discuțiilor cu autoritățile centrale pentru a găsi finanțare, precum și includerea subiectului pe ordinea de zi a Consiliului Municipal Chișinău și în bugetul capitalei.

Grinzile și pilonii acestui pod din beton sunt fisurați și afectați de coroziune, iar elementele marginale – bordurile și parapetele – sunt grav deteriorate. Hidroizolația a expirat acum 25 de ani, permițând infiltrarea apei în structura de rezistență”, a declarat Dumitru Ivanov, vicepreședinte al fracțiunii PAS.

Potrivit acestuia, expertizele tehnice din 2019 arătau deja că podul are nevoie de reconstrucție capitală, dar, spune el, „administrația Ceban nu a întreprins nimic concret și nu a prevăzut niciun leu pentru reparații în bugetele din 2024 și 2025”.

Deputatul PAS Lilian Carp a criticat lipsa de reacție din partea primarului general Ion Ceban, pe care îl acuză că „ignoră riscurile reale” pentru locuitorii orașului.

Ivan Ceban Kremlinovici continuă să ignore pericolul real care amenință zilnic viața chișinăuienilor. Stimabile Kremlinovici, așa arată Chișinăul când nu îl privești de pe dronă. Ca și podul Ismail, unde ai închis ochii intenționat la gravitatea problemei, s-a întâmplat și cu toate întreprinderile municipale aduse la prag de faliment. În ultimul ceas îl îndemnăm pe Ivan Ceban să lase foile și tezele primite de la prietenii săi de la Moskova, să coboare pe pământ, sau pe „plitka” pusă de el să meargă la colaborare, să votăm un buget pentru oameni, care să conțină soluții la problemele reale ale Chișinăului. Să se lepede de toți penalii și profesioniștii în scheme”, a spus Carp.

Primăria Chișinău respinge acuzațiile, catalogând declarațiile PAS drept „minciuni și manipulare“.

A fost anunțat că proiectul se află în faza de expertizare, iar după finalizarea tuturor procedurilor legale, va fi posibilă inițierea achiziției publice pentru lucrările de reparație a podului. În prezent, la podul Ismail au fost efectuate lucrări de conservare a structurii, iar în continuare se desfășoară lucrări de mentenanță pentru asigurarea securității, urmând ca podul să fie reabilitat în același mod”, se arată într-un comunicat emis de Primărie.

La rândul său, viceprimarul Ilie Ceban a calificat incidentul drept „izolat” și a sugerat că subiectul este exagerat în scopuri politice.

„A căzut o piatră de pe un pod aflat în conservare. Un incident izolat, dintr-o zonă care oricum este în așteptarea unui proiect de renovare, imediat ce se finalizează lucrările la podul Mihai Viteazul. Dar pentru unii, este suficient pentru a lansa acuzații, a căuta vinovați și a transforma o situație gestionabilă într-o „criză”. Dacă nu sunt știri bombă… nu-i problemă, le inventăm!”, a scris acesta într-o postare pe Facebook.

Amintim că miercuri, 16 iulie, o bucată de beton s-a desprins din podul de pe strada Ismail din Chișinău și a căzut pe carosabil, fără a provoca victime. Incidentul, surprins de o cameră de bord și devenit viral pe rețelele sociale, a stârnit îngrijorare în rândul șoferilor. Primăria recunoaște starea precară a podului și anunță că proiectul de reabilitare se află în prezent în faza de expertizare. Momentul în care bucata de beton se desprinde și cade o puteți vedea AICI.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: