NM Espresso: despre „tsunami politic” din Moldova, majorarea tarifelor la gazele naturale și despre mansardele din Paris și cele din Chișinău
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre „tsunami politic” din Moldova, majorarea tarifelor la gazele naturale și despre mansardele din Paris și cele din Chișinău

Gazele naturale și tarifele

Compania „Moldovagaz” s-a adresat către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) cu solicitarea de a majora tarifele la gazele naturale. ANRE trebuie să aprobe noile tarife până la 10 noiembrie. Însă populația va plăti conform noilor tarife de la 1 noiembrie.

Andrei Spânu, ministrul infrastructurii, a declarat că, potrivit estimărilor guvernului și ținând cont de prețurile la gazele naturale livrate în Moldova de către „Gazprom”, tariful pentru consumatori se va majora cel puțin de două ori.

Seara, „Moldovagaz” a publicat calculele sale, potrivit cărora tariful ar trebui să crească până la 10,26 lei pentru un metru cub (în prezent, este de 4,29 lei).
NM a decis să discute despre gazele naturale cu cetățenii de rând. S-ar părea că această criză a fost depășită cu succes, dar s-a constatat că poporul mai are încă foarte multe nedumeriri. Cine este vinovat? Ce ne așteaptă? Și ce legătură are pătrunjelul în acest sens? Despre toate acestea – în reportajul video realizat de NM la Bălți, Sângerei și Chișinău.

Carburanții și prețurile

ANRE a actualizat prețurile maxime la benzină și motorină, micșorându-le cu un ban și, respectiv, cu doi bani (până la 21,85 de lei și până la 18,63 de lei).

Sandu și Teleradio-Moldova 

Președintele Maia Sandu a susținut decizia majorității parlamentare de a readuce compania Teleradio-Moldova sub controlul parlamentului și de a modifica procedura de numire a membrilor Consiliului de Observatori ai Teleradio-Moldova, precum și a membrilor Consiliului Audiovizualului. Sandu consideră că televiziunea publică și-a exercitat funcțiile în mod nesatisfăcător, de aceea trebuie testat un alt mecanism de administrare.

Kulminski și serviciul

Vladislav Kulminski a decis să plece din funcția de vicepremier pentru reintegrare. El și-a motivat decizia prin „probleme familiale”. În anul 2019, Kulminski a fost numit în funcția de secretar de stat al MAEIE în guvernul Sandu. O lună mai târziu, el și-a dat demisia. În aceeași zi, premierul Natalia Gavrilița a semnat cererea de demisie a lui Kulminski.

Politica și politicienii

Alegerile din luna iulie au provocat plecarea în masă din funcții a liderilor partidelor politice. În articolul «Политическое цунами в Молдове» („Tsunami politic în Moldova”), NM a analizat, cum ar putea să se modifice profilul scenei politice moldovenești și dacă aceasta înseamnă cumva schimbarea clasei politice în țara noastră.

Judecătorii și PAS

Numirea lui Dorel Musteață în funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ) a provocat un val de indignări și critici. În articolul «Как Мустяцэ дошел до Высшей судебной палаты. И при чем тут Стояногло, PAS и имидж юстиции» („Cum a ajuns Musteață până la Curtea Supremă de Justiție. Și ce legătură au în acest sens Stoianoglo, PAS și imaginea justiției”), NM a relatat, ce se știe despre Musteață, cum a ajuns el de la CSM la CSJ și de ce cei din partidul de la guvernare consideră că e totul în regulă în privința numirii lui Musteață.

Plahotniuc și Metalferos

Procuratura Generală a înaintat acuzații împotriva lui Vladimir Plahotniuc în dosarul Metalferos. Acesta este acuzat în baza a trei articole: crearea și administrarea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani. Procurorii au cerut ca instanța să emită mandat de arestare pe numele fugarului Plahotniuc.

Chișinău și mansardele

În urma incendiului recent de la o mansardă de la Buiucani, NM a analizat, prin ce se deosebesc mansardele din Paris de cele din Chișinău, ce s-a întâmplat cu locatarii câtorva mansarde distruse de incendiu și dacă vor apărea vile pe acoperișuri la Chișinău. Despre aceasta – în reportajul video NM de la locul incendiului «Парижские мансарды и кишиневские — в чем разница?» („Mansardele de la Paris și cele de la Chișinău – care-i diferența?”).

Produsele și prețurile

ONU a anunțat despre o creștere record a prețurilor la produsele alimentare în toată lumea în ultimii 10 ani: în ultimul an, prețurile au crescut în medie cu 30%, iar cele la grâu și ulei vegetal au explodat până la un nivel record. Porivit ONU, acest lucru este cauzat de crizele ce țin de aprovizionări, închiderea uzinelor și tensiunile politice.

Situația epidemiologică

1302 cazuri noi de coronavirus s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, inclusiv la 21 de lucrători medicali. Alte 49 de persoane au decedat din cauza complicațiilor provocate de Covid.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: