NM Espresso: despre validarea mandatului de președinte al lui Sandu, „noile relații” dintre Kiev și Chișinău și nemulțumirea FMI provocată de anularea „legii miliardului”
Full Article 5 minutes read

NM Espresso: despre validarea mandatului de președinte al lui Sandu, „noile relații” dintre Kiev și Chișinău și nemulțumirea FMI provocată de anularea „legii miliardului”

Coronavirusul: rezumat

1715 cazuri noi de coronavirus, inclusiv la 89 de lucrători medicali s-au înregistrat în Moldova în ultimele 24 de ore, după ce s-au efectuat 3682 de teste. Astfel, numărul total al cazurilor de contaminare confirmate în țara noastră de la începutul epidemiei a ajuns până la 122 685. S-au vindecat 105 238 de persoane, 2500 au decedat (19 – în ultimele 24 de ore). 14 947 de persoane bolnave continuă tratamentul în spitale și la domiciliu, 286 dintre ele fiind în stare extrem de gravă, iar 60 – conectate la aparatele de respirație asistată.

O secție COVID cu 130 de paturi de fost deschisă într-un nou spital din Chișinău. Primăria a anunțat că înainte de aceasta, în secția respectivă s-au efectuat lucrări de reparație cosmetică.

De la 21 decembrie până la vacanța de iarnă, elevii din Moldova vor învăța în regim online. Iar în Transnistria au fost interzise petrecerile corporative de revelion.

Sandu 

Curtea Constituțională (CC) a declarat constituționale rezultatele alegerilor prezidențiale din Moldova și a validat mandatul de președinte al Maiei Sandu. Avocatul lui Igor Dodon a solicitat CC să amâne examinarea acestei chestiuni, pentru că încă nu există decizia finală a instanței de judecată în una dintre reclamațiile lui Dodon împotriva lui Sandu. Însă magistrații CC au respins această cerere.

După publicarea deciziei CC, Igor Dodon a felicitat-o pe Maia Sandu  cu ocazia validării mandatului. „PSRM și eu personal respectăm alegerea cetățenilor”, a spus Dodon. Și a adăugat că rolul PSRM „pe scena politică a țării în viitorul previzibil va fi, cu siguranță, decisiv”.

Kiev, Chișinău și Sandu

Ucraina și Moldova vor trece „la un nou nivel calitativ al relațiilor”. Despre aceasta au convenit șefii MAE din cele două țări în cadrul unei întrevederi care a avut loc la Chișinău. Aceștia au mai menționat că la dezvoltarea unor relații mult mai strânse va contribui și vizita la Kiev a Maiei Sandu, care va avea loc în luna ianuarie. Și Sandu a avut o întrevedere cu șeful MAE ucrainean: „Noi am reiterat susținerea reciprocă a integrității teritoriale și a suveranității ambelor țări. Am convenit asupra vizitei la Kiev”.

FMI, despre anularea „legii miliardului”

FMI consideră că inițiativa legislativă a PSRM de a anula „legea miliardului” are scopul de a inversa acțiunile importante întreprinse după ce a avut loc devalizarea din sistemul bancar. Aprobarea acestui proiect de lege „ar putea submina eforturile de reabilitare a sistemului financiar al Moldovei”, a declarat FMI.

UE, despre interzicerea știrilor rusești: acum și cu trei ani în urmă

Delegația Uniunii Europene (UE) în Republica Moldova a venit cu o reacție la proiectul de lege privind modificarea Codului serviciilor media audiovizuale, care a fost adoptat în primă lectură, de către deputații socialiști și cei ai Platformei „Pentru Moldova”. Diplomații europeni susțin că orice modificări care țin de presă ar trebui să se bazeze pe consultări ample. Însă acum câțiva ani partenerii din Occident, inclusiv din UE, au criticat puncte, care acum au fost anulate. În articolul «В ЕС критиковали закон Плахотнюка о российской пропаганде. Теперь критикуют его отмену?» („UE a criticat legea lui Plahotniuc despre propaganda rusească. Acum critică anularea acesteia?”), NM a alcătuit o colecție de declarații în acest sens, de atunci și de acum.

Băncile și COVID-ul

În pofida epidemiei și a crizei, băncile din Moldova și-au crescut anul acesta activele și fondurile, au acordat mai multe credite și au deschis mai multe depozite. Ce-i drept, există două minusuri – numărul creditelor neperformante a crescut, iar profitul a scăzut. Cum de s-a întâmplat așa ceva – NM a relatat pe scurt în articolul «Прибыль падает, кредиты растут» („Profitul scade, creditele cresc”).

PSRM: stadionul și pensiile

După ce Curtea Constituțională (CC) a suspendat acțiunea legii cu privire la restituirea Stadionului Republican în proprietatea statului, socialiștii au decis să intre pe altă ușă. Aceștia au contestat constituționalitatea adoptării legii, acum doi ani, care prevedea vânzarea teritoriului stadionului către Ambasada SUA.

PSRM a înaintat și inițiativa legislativă de a reduce vârsta de pensionare până la 57 de ani pentru femei și până la 62 de ani pentru bărbați. Proiectul de lege a fost deja înregistrat în parlament. Acesta mai prevede reducerea stagiului necesar pentru o pensie deplină.

Dosarul despre coruperea judecătorilor: învinuirile au fost retrase?

Judecătoria sectorului Buiucani se pregătește să emită sentința în dosarul de rezonanță despre coruperea judecătorilor. Despre reținerea acestora în toamna anului 2018 a anunțat procuratura. Doi ani mai târziu, procurorii au retras o parte din învinuirile înaintate judecătorilor. NM relatează, despre ce „capete de acuzare de corupție” este vorba în dosar, de ce procurorii au propus achitarea parțială a magistraților și ce au spus despre aceasta înșiși judecătorii în instanță.

Și despre ceea ce va fi astăzi, 11 decembrie

  • Va avea loc ședința CEC și cea a Consiliului Audiovizualului.
  • Se va convoca în ședință comisia parlamentară căreia i-a fost încredințată investigația spălării de bani prin băncile și judecătoriile din Moldova.
  • Va fi difuzată o nouă ediție a vlogului lui Igor Dodon „Președintele răspunde”.
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: