Alegeri
Alegerile prezidențiale de-abia se apropie, dar pasiunile în jurul lor deja sunt intense. S-a aflat că în Rusia, Moldova va deschide nu cinci secții de votare, ci doar două, ambele la Moscova. Autoritățile au menționat că «au ținut cont de recomandările instituției competente, care a analizat riscurile».
Partidul Socialiștilor este «profund indignat» și cere deschiderea a cinci secții, dar pare că nimeni nu îi va lua în seamă.
Renato Usatîi este și el nemulțumit, deoarece din spotul său electoral i s-a cerut să elimine fraza «Susțin interzicerea propagandei LGBT în școli», considerată discriminatorie. Când acesta a refuzat să se conformeze, difuzarea spotului a fost refuzată. Acum politicianul amenință cu judecata.
Vladimir Voronin afirmă, de asemenea, că colegilor săi de partid «li se închide gura». La Soroca, poliția a reținut agitatorii PCRM, care distribuiau pliante prin care îndemnau la vot împotriva referendumului constituțional. Poliția spune că trecătorii s-au plâns pe comuniști.
Nici pe flancul drept nu este liniște. Președintele partidului CUB, Igor Munteanu, a contestat în instanță refuzul Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a-l înregistra drept candidat la președinție. El a declarat că nu va permite comisiei «să captureze țara». Cu toate acestea, numele lui Munteanu nu apare în buletinele de vot.
Destabilizarea Moldovei
Cu cât suntem mai aproape de ziua alegerilor, cu atât apar mai multe discuții despre tentative de destabilizare a țării. Astfel, în noaptea de 27 octombrie, vandalii au aplicat vopsea pe clădirile Guvernului și Ministerului Muncii.
Forțele de ordine au reținut două persoane, dintre care una primea instrucțiuni de la Moscova privind destabilizarea situației în Moldova în timpul protestelor. În cadrul audierilor, cei reținuți au mărturisit că făceau parte dintr-un grup de aproximativ 20 de tineri, angajați pentru acțiuni de destabilizare. Pentru vandalizarea clădirii guvernului, aceștia au primit 5000 de euro. Între timp, poliția a efectuat percheziții în cadrul unui dosar penal privind planificarea și organizarea acțiunilor destabilizatoare în țară.
Moldovagaz fără conducere
Noua componență a Consiliului de Administrație al companiei Moldovagaz nu a fost încă aleasă. La Chișinău se afirmă că situația privind votul este blocată de reprezentanții Gazprom. Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de supraveghere al Moldovagaz, a declarat că «dacă reprezentanții Gazprom vor încălca prevederile statutului, refuzând să voteze candidații noștri», Chișinăul va apela la un «scenariu de rezervă», care presupune introducerea unei administrări externe în companie.
Moldova și România
Malul stâng și malul drept construiesc poduri. Nu este vorba de Nistru, ci de Prut. Până în 2026, ar trebui să fie finalizate lucrările de construcție a podului care va lega orașele Ungheni din România și Republica Moldova.
Și câteva vești miorlăite: în România a apărut o nouă rasă de pisici — transilvăneană. Pisica Transilvană deja se bucură de popularitate pe piață. Contrar stereotipurilor, pisica transilvană nu bea sângele nimănui și nu transformă alte pisici în vampiri, dimpotrivă, este complet neagresivă și nu își scoate ghearele.
Moldova și Italia
O veste bună pentru moldovenii care muncesc în Italia. Ministrul Muncii, Alexei Buzu, împreună cu omologul său italian, Marina Elvira Calderone, au semnat o Declarație de Intenție. Aceasta prevede, printre altele, că cetățenii Moldovei care trăiesc și muncesc în Italia vor avea anii de muncă din Moldova și Italia cumulați la calcularea pensiilor și a altor beneficii sociale.
UE și patrimoniul cultural
Cu sprijinul Uniunii Europene și al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, în Moldova vor fi restaurate patru obiective de patrimoniu istoric. Acestea sunt: mănăstirea de stâncă din Țipova, clopotnița din Vadul-Rașcov, ruinele sinagogii din Rașcov și fațada clădirii trezoreriei din perioada interbelică, din Bender.
Sancționarea posturilor TV
Șapte posturi de televiziune din Moldova au fost amendate cu câte 5000 de lei. Motivul? Nu și-au adaptat programele pentru persoanele cu deficiențe de auz și vedere. Este vorba despre ProTV Chișinău, Canal Regional, ATV, TVC 21, TV Drochia, Axial TV și Studio-L.
Record la Aeroportul Chișinău
Aeroportul din Chișinău a înregistrat un record personal. Pe 27 septembrie, numărul pasagerilor deserviți în acest an a totalizat 3 000 000 de persoane. Angajații aeroportului au marcat acest eveniment cu un flashmob și un tort.
Armată
Maia Sandu a semnat decretul de eliberare din funcție a lui Eduard Ohladciuc, șeful Statului Major al Armatei Naționale.
Ați jucat Hamster?
Game over. Reprezentanții unuia dintre cele mai populare jocuri de pe Telegram din acest an — Hamster Kombat, jucat de sute de milioane de ori în întreaga lume — au acordat în sfârșit recompensele pentru utilizatori. Detalii despre cine și cât a câștigat și cu ce preț — citiți în articolul NM.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!