Pro-europenii și Pactul «Pentru Europa»
Duminică, 26 mai, 15 partide pro-europene din Moldova vor semna Pactul «Pentru Europa». Printre semnatari se numără partidul de guvernământ PAS, partidul primarului capitalei Ion Ceban MAN și Partidul Social Democrat European (fostul Partid Democrat).
Sandu şi opoziţia
Președinta Maia Sandu a comentat, între timp, recenta încercare a partidelor de opoziție de a-și uni forțele împotriva actualei guvernări. Liderii opoziției s-au întrunit într-o ședință în care au discutat, printre altele, despre nominalizarea unui singur candidat pentru viitoarele alegeri prezidențiale din toamnă. Sandu a menționat că «Moldova este o țară democratică în care oamenii se pot întâlni și discuta orice subiect în orice format». Iar autoritățile, potrivit lui Sandu, «vor continua să lucreze și să creeze condiții pentru ca fiecare să se poată întâlni și discuta ce vrea, dar, bineînțeles, atâta timp cât acest lucru nu contravine intereselor cetățenilor Republicii Moldova și securității naționale».
Parlamentul la 33 de ani
Parlamentul Republicii Moldova a sărbătorit 33 de ani de la înființare. De-a lungul anilor s-a întrunit în 1895 de ședințe, în timpul cărora deputații au adoptat aproape 13 mii de acte legislative, dintre care 14 legi constituționale, aproximativ 6 mii legi organice și 508 legi generale.
Dragalin și deputații
Comisia juridică a Parlamentului îi va cere șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, să răspundă la mai multe întrebări legate de scrisoarea în care și-a exprimat îndoielile cu privire la integritatea Tatianei Răducanu, ex-membră a Comisiei pre-vetting. Şefa comisiei, Veronica Roşca, a notat că Dragalin poate răspunde în scris, sau, dacă doreşte, poate să vină la o şedinţă a comisiei.
Moldova și partenerii
Marea Britanie a prelungit cu 5 ani acordul privind eliminarea taxelor vamale la importul unor produse agricole din Moldova. Printre produsele scutite de taxe vamale se numără strugurii de masă, merele, cireșele, prunele, sucul de struguri, roșiile și usturoiul. Va fi extinsă și eliminarea limitelor de preț pentru importul de castraveți, dovleci, pere, caise, piersici etc.
Guvernul austriac va aloca Moldovei două milioane de euro. Potrivit ministrului Muncii, Alexei Buzu, banii vor fi folosiți pentru implementarea unui nou program de reducere a sărăciei.
Scandal la Teleradio-Moldova
Directorul departamentului Telefilm-Chișinău al postului public de televiziune TRM, Mircea Surdu, l-a acuzat pe șeful Teleradio-Moldova, Vlad Țurcanu, de «persecutare», dând asigurări că poate veni cu dovezi. Țurcanu a răspuns spunând că «nu va fi învățat de o persoană care, fiind director de televiziune, primea instrucțiuni de la fostul șef al Serviciului Informații și Securitate, Vasile Botnari».
Forumul de politici media
La Chișinău a avut loc un Forum de politică media, la care a luat cuvântul premierul Dorin Recean. El a spus că obiectivele Guvernului includ sprijinirea proiectelor culturale și educaționale, consolidarea independenței editoriale și economice a presei. Cabinetul de Miniștri a aprobat deja crearea unui fond de subvenție pentru mass-media. Primul concurs pentru finanțarea proiectelor media va avea loc în toamna anului 2024.
Educaţie
Reforma învățământului în Moldova continuă. Din septembrie 2025, studenții de la liceele mari vor putea alege 50% din disciplinele lor «la propria discreție», a declarat ministrul Dan Perciun. Chiar și așa, această opțiune nu va fi obligatorie. Liceele vor putea decide singure în această privință. «Vrem ca jumătate din tot ceea ce învață un elev la liceu să depindă de el, de clasa lui. De exemplu, cineva va avea 3 ore de matematică, iar cineva va avea 5. (…) Ideea principală este de a oferi mai multă flexibilitate, așa cum se face în alte sisteme de învățământ, de exemplu, în Marea Britanie, SUA și în unele țări europene,» — a remarcat Perciun.
În 2025, în Moldova se va deschide un Colegiu Austriac de IT. Studenții vor face un stagiu în Austria și vor primi diplome europene.
Victoriile noastre
Polițistul de frontieră Andrian Mardare a câștigat concursul internațional de aruncare a suliței, care a avut loc în orașul ceh Kladno.
Ce ne așteaptă astăzi?
- La ora 10:00 va începe o conferință dedicată Zilei Nistrului;
- Consiliul Naţional al Monumentelor Istorice se va întruni la ora 13:00.