Tudor Mardei / NewsMaker

NM Espresso: Moldova a aprobat planul de 1,9 miliarde de euro din partea UE, constructorul mansardei incendiate tace în continuare, Simion a îndemnat la proteste

1,9 miliarde de euro din partea UE: continuare

Parlamentul a aprobat Planul de creștere economică a Moldovei, care reglementează distribuirea celor 1,9 miliarde de euro oferite de UE.

Prim-ministrul Dorin Recean, prezentând planul, a numit cei 1,9 miliarde de euro oferiți de Bruxelles „un ajutor financiar fără precedent pentru dezvoltarea țării”.

Și i-a criticat pe cei care contestă acest ajutor, afirmând că aceștia „de fapt nu vor dezvoltarea Moldovei, ci „vor să țină cetățenii într-o zonă gri a sărăciei”.

Deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor s-au abținut de la vot.


Noi împuterniciri pentru Sandu: continuare

Centrul pentru combaterea dezinformării (STRATCOM) ar putea trece în subordonarea directă a președintelui și să intre în componența Consiliului Suprem de Securitate.

Proiectul de lege care prevede acest lucru a fost înregistrat în Parlament de către partidul de guvernământ PAS.

Conform documentului, șeful statului, și nu Parlamentul, va numi și revoca din funcție directorul STRATCOM, iar centrul va raporta Consiliului de Securitate.

Anterior, PAS a inițiat un proiect de lege care acordă Consiliului Suprem de Securitate, condus de președinte, atribuții executive și de control (în prezent, acesta este un organ consultativ).


Procuratura Anticorupție și corupția de la vamă

Adjunctul procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție (PA), Octavian Iachimovschi, a declarat că a aflat din mass-media despre reținerea șefului postului vamal „Centru”, Iurie Gorea, suspectat de luare de mită în valoare de 40 de mii de dolari.

Iachimovschi a menționat că investigarea cazurilor de mare corupție este de competența PA, dar a presupus că dosarul a fost transmis Procuraturii din Bălți și CNA prin decizia Procurorului general.

Potrivit anchetei, Gorea și complicii săi au primit 40 de mii de dolari pentru facilitarea trecerii mărfurilor peste graniță, inclusiv în Transnistria, și pentru ignorarea neregulilor.Între timp, CNA a anunțat reținerea unui alt figurant în acest dosar – șeful postului vamal din Căușeni.м


Incendiul din Durlești: continuare

După incendiul din Durlești, Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică a inițiat o verificare pentru a stabili dacă au fost respectate normele antiincendiare și cerințele de calitate la toate etapele de construcție – de la proiectare până la execuție și darea în exploatare a blocului.

Proprietarul imobilului nu a răspuns, de aceea  i-a fost trimisă o citație oficială.
 


Transnistria și experiența Belarus

În Transnistria s-a propus reducerea vârstei răspunderii administrative de la 16 la 14 ani pentru anumite contravenții: huliganism mărunt, conducerea fără permis, consumul de alcool și tutun în locuri publice, precum și cruzimea față de animale.

Proiectul de lege a fost publicat pe site-ul organului legislativ local.

Autorii inițiativei fac trimitere la experiența Belarus.


Legea psihologilor

Parlamentul Moldovei a adoptat o lege care obligă psihologii să activeze în baza unei licențe și stabilește standarde unice de activitate.

Conform legii, urmează să fie creat Colegiul Național al Psihologilor, responsabil de licențiere, control și menținerea registrului unic al specialiștilor.


Vizite oficiale

Astăzi, în Moldova va sosi într-o vizită oficială prim-ministrul Lituaniei, Gintautas Paluckas.

În programul vizitei sunt prevăzute întâlniri cu Maia Sandu și Dorin Recean.

Părțile vor discuta sprijinul acordat de Lituania pentru integrarea europeană a Moldovei, dezvoltarea relațiilor economice dintre cele două țări și securitatea din regiune.


Alegeri în România și Moldova

Curtea Constituțională (CC) a României a respins cererea liderului AUR, George Simion, privind anularea rezultatelor alegerilor prezidențiale, considerând plângerea sa nefondată și confirmând victoria lui Nicușor Dan.

Ca reacție, Simion a acuzat Curtea de sprijinirea unei „lovituri de stat” și a chemat susținătorii la proteste.

Nicușor Dan a considerat plângerea lui Simion la CC „absolut artificială” și a calificat drept „nerezonabilă” afirmația acestuia privind presupusa alocare a 100 de milioane de euro pentru votul din Moldova.

Președintele ales a declarat, de asemenea, că ar dori ca prima sa vizită oficială peste hotare în calitate de șef al statului să fie în Moldova.

Weekend: unde să mergiFestivaluri de barbeque și dulciuri, balet în aer liber, premiere teatrale și concerte mari: NM a adunat afișul principalelor evenimente din Chișinău pentru acest weekend.


Și despre ceea ce va fi astăzi, 23 mai

  • 09:00 – Săptămâna Educației continuă cu discuția publică „Transformarea digitală a educației: provocări, soluții și perspective”.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Daniel Vodă

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, despre interdicția lui Ion Ceban în Schengen: „Nu e știrea zilei”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că interdicția de intrare în România și în spațiul Schengen a primarului Chișinăului, Ion Ceban, nu reprezintă o „știre a zilei”. El susține că, cel mai probabil, Ceban era deja informat despre această măsură înainte ca informația să fie făcută publică și că el ar trebui să ofere explicații. Totodată, Vodă a subliniat că informațiile transmise de instituțiile statului, inclusiv ale României, „se bazează pe fapte concrete”.

„Nu aș spune că este neapărat știrea zilei,” a afirmat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, în cadrul emisiunii Puterea a Patra.

El a explicat că toate detaliile legate de acest caz ar trebui să vină din partea lui Ceban și că probabil el știa deja despre această interdicție.

„Toate explicațiile referitor la acest caz ar trebui să le ofere domnia sa. Am văzut un video filmat, dar dumneavoastră, ca jurnalist, nu ați avut posibilitatea să adresați întrebări sau să faceți precizări. Nimeni din presă probabil nu a putut să o facă. Pentru mine, întrebarea centrală este că — pentru orice cetățean, când se aplică interdicția, persoana este informată. Deci, probabil, persoana a știut această informație înainte să devină publică, dar a ținut-o și nu a comunicat despre acest lucru”, a menționat Vodă.

Fiind întrebat „ce pericol” reprezintă Ion Ceban, întrucât acesta a fost argumentul autorităților române, Daniel Vodă a menționat:

„Cetățenii trebuie să fie atenți și pe viitor când unii politicieni ar putea să se prefacă și să aibă cu totul alte interese. Atunci când unele instituții ale statului, fie ale României, fie ale altor democrații cu instituții consolidate, transmit anumite informații, cu siguranță acestea se sprijină pe fapte”, a subliniat reprezentantul Guvernului.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. În presa din Moldova și România se vehiculează că ar fi vorba despre ex-jurnalista Natalia Morari și fostul premier Vasile Tarlev.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: