Consiliul Suprem de Securitate: despre ce s-a discutat
Președinta Maia Sandu, în cadrul unui briefing după ședința Consiliului Suprem de Securitate, a acuzat din nou Kremlinul pentru criza energetică din Transnistria, subliniind că Chișinăul nu împiedică furnizarea de gaze pe malul stâng, ci este vorba despre un sabotaj al «Gazprom».
Sandu a declarat că, încă din noiembrie, Chișinăul a propus ajutor regiunii transnistrene, însă, potrivit ei, Kremlinul a refuzat această ofertă, întrucât «Tiraspolul nu poate decide dacă poate accepta acest ajutor».
De asemenea, Sandu a confirmat informația că liderul transnistrean Vadim Krasnoselski s-a deplasat la Moscova pentru a discuta problema furnizării de gaze în regiune. «Este o altă dovadă că Chișinăul nu împiedică găsirea unei soluții. Și dacă această vizită va rezolva problema, atunci să fie rezolvată», a spus Sandu.
Criza energetică: interviu NM cu Parlicov
Cât va dura criza energetică din Moldova? Cum se va termina? Când vor avea gaz și lumină locuitorii din Transnistria? Și dacă vor avea? Despre acestea și multe altele a vorbit fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov, într-un interviu pentru NM.
Parlicov a menționat, printre altele, că «Gazprom» a transformat problema livrării de gaze dintr-o chestiune juridică într-una politică și, din acest motiv, nu a dat în judecată Moldova pentru datoria istorică.
Totodată, el a avertizat că, în primăvară, țara s-ar putea confrunta cu un deficit mai grav de energie electrică. Pentru astăzi, 15 ianuarie, Energocom a rezervat energia electrică necesară pentru acoperirea deficitului.
De asemenea, Parlicov nu exclude că în viitor s-ar putea implica în politică.
PAS, alegeri și criza energetică
Anul 2025 va fi dificil pentru partidul PAS. Șansele acestuia de a rămâne singurul partid la guvernare după alegerile parlamentare sunt oricum scăzute, iar criza energetică complică și mai mult situația.
Cum va influența criza energetică scena politică din țară și cine ar putea câștiga sau pierde — aflați din analiza NM: «PAS sau gaz. Cum să schimbi guvernarea folosind criza energetică și dacă Moscovei îi va reuși acest lucru».
Documente pentru transnistreni
Locuitorii de pe malul stâng și din Bender pot solicita servicii legate de actele de stare civilă în orice centru al Agenției Servicii Publice. Potrivit agenției, autoritățile Moldovei au luat această decizie pentru a sprijini populația din Transnistria, afectată de întreruperile de curent. În perioada 15-17 ianuarie, în Transnistria vor continua deconectările programate de energie electrică.
Sandu s-a adresat în instanță
Maia Sandu a intentat un proces împotriva cetățenei Ana Mihalachi. Într-o postare pe Facebook din 14 octombrie anul trecut, aceasta a afirmat că bunicul președintei, Mihail Sandu, a fost «turnător», din cauza căruia au suferit mulți locuitori din satele Bocșa și Risipeni, și că ar fi ars icoanele din biserica din sat.
Sandu a cerut ca Mihalachi să prezinte scuze publice și să plătească 50 de mii de lei drept despăgubiri morale pentru calomnie.
Chișinău — un oraș scump
Baza de date globală Numbeo a actualizat clasamentul celor mai scumpe orașe din lume pentru anul 2025. Chișinăul se află pe locul 242, depășind după costul vieții orașele Moscova și Kiev. Primele trei locuri sunt ocupate de orașele elvețiene Geneva, Lausanne și Zurich, iar pe locul patru se află New York-ul.
Calea ferată
«Calea Ferată din Moldova» a anunțat despre livrarea a 3,1 mii de tone de șine din Kazahstan, transportate pe o navă de marfă până în Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti. Acestea sunt destinate reparației tronsonului de cale ferată Bender-Basarabeasca-Etulia-
Sezonul gripei
În ultima săptămână, în Moldova au fost înregistrate încă 213 cazuri noi de gripă. Agenția Națională pentru Sănătate Publică a raportat că acest număr este de trei ori mai mare decât în săptămâna precedentă.
Eurovision
Compania Teleradio-Moldova, după analizarea cererilor pentru participarea la selecția națională «Eurovision-2025», a admis 29 de interpreți la etapa audițiilor live. Juriul va evalua piesele pe 18 ianuarie și va stabili finaliștii.
NATO
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat, în cadrul unei ședințe a Parlamentului European, că statele UE ar trebui să-și revizuiască cheltuielile pentru a aloca mai multe fonduri pentru apărare.
El consideră că actualul nivel minim de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare ar trebui majorat.
Agenda zilei
- 10:00 — Ședința Guvernului Moldovei;
- 11:00 — Conferință de presă după ședința Guvernului;
- 15:00 — Ceremonia de decernare a Premiului Național pentru Cultură, ediția 2024.