Tudor Mardei / NewsMaker

NM Espresso: Tusk a promis accelerare, Guvernul a alocat fermierilor 100 de milioane de lei, iar în Transnistria a fost interzis termenul „Transnistria”

Parlament: minut de reculegere, Tusk

Ședința Parlamentului Republicii Moldova a început cu un minut de reculegere în memoria celor care și-au pierdut viața în orașele ucrainene Poltava și Lvov în urma atacurilor rusești. În cadrul ședinței a luat cuvântul și fostul prim-ministru al Poloniei, Donald Tusk, aflat în vizită la Chișinău. Tusk este convins că decizia privind aderarea Moldovei la Uniunea Europeană trebuie să fie luată de popor, nu de liderii țării. El a declarat, de asemenea, că va ajuta la accelerarea procesului de integrare europeană a Moldovei, când Polonia va prelua președinția Consiliului UE.

Despre accelerarea integrării în UE, Tusk a vorbit și la conferința de presă de după întâlnirea cu premierul moldovean Dorin Recean. „Voi continua munca pe care am început-o în calitate de președinte al Consiliului European cu privire la Moldova, Ucraina și țările din Balcanii de Vest. Avem obiective clare și un plan de acțiune”, a afirmat el. Cu toate acestea, Tusk a adăugat că Moldova are de parcurs un drum foarte dificil.


UE: ajutor, Popșoi

Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova 9,5 milioane de euro. Fondurile vor fi utilizate pentru construcția și echiparea stațiilor de pompieri, dezvoltarea orașelor și satelor, precum și pentru instalarea de panouri solare în parcuri.

Ministrul de Externe, Mihai Popșoi, a participat la Forumul Strategic de la Bled, Slovenia, unde a vorbit despre importanța extinderii Uniunii Europene pentru asigurarea securității pe întregul continent european. Popșoi a calificat extinderea UE o oportunitate istorică pentru țările din Balcanii de Vest, Ucraina și Moldova.


UE: Sandu, Hendrik

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit ieri cu fostul președinte al Estoniei, Toomas Hendrik Ilves. Împreună au discutat despre experiența Estoniei în procesul de integrare europeană. Hendrik a subliniat importanța digitalizării, ceea ce în Estonia a contribuit semnificativ la combaterea corupției și la creșterea încrederii cetățenilor în instituțiile statului.

Moldova și Grecia și-au recunoscut reciproc permisele de conducere. Anterior, Moldova a semnat acorduri similare cu Turcia, Lituania, Italia, Albania și Spania.


Energetică: prețuri, tarife

În Moldova, prețul de achiziție a gazelor naturale a crescut cu 20%. În același timp, în România, prețurile energiei electrice ating niveluri record. Cu toate acestea, tarifele la energia electrică pentru consumatorii finali din Moldova nu vor crește probabil, deoarece principalul furnizor de energie electrică rămâne Centrala de la Kuciurgan. Nici Moldovagaz nu vede motive pentru a solicita majorarea tarifelor. Detalii citiți în materialul lui Nicolai Paholinițchi.


Guvern: fermieri, OMG

Guvernul a alocat 100 de milioane de lei pentru a ajuta fermierii care au suferit din cauza secetei. În primul rând, banii vor fi distribuiți producătorilor de cereale.

De asemenea, cabinetul de miniștri a adoptat un nou regulament privind transportul transfrontalier al organismelor modificate genetic (OMG). Acesta este un pas spre alinierea legislației naționale la cea europeană.


Приднестровье sau Transnistria?

În autoproclamata republică moldovenească nistreană (rmn), a fost interzisăutilizarea termenului „Transnistria” și au fost introduse sancțiuni pentru nerespectarea interdicției. Legea a fost inițiată de liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

La Chișinău, această decizia a fost deja catalogată drept o provocare. Despre motivele pentru care autoritățile din rmn au interzis termenul „Transnistria” și despre cum ar trebui numită corect regiunea, aflați din noul episod #рилток al Dariei Slobodcicova.

Între timp, Comisia Electorală Centrală (CEC) a prezentat lista prealabilă a secțiilor de votare unde vor putea vota locuitorii din stânga Nistrului. Varianta finală va fi aprobată până la 15 septembrie.

 


Percheziții la Soroca

Ieri, la Soroca, au avut loc percheziții, inclusiv în incinta primăriei și consiliului municipal, în cadrul unei anchete privind manipularea rezultatelor licitațiilor publice. CNA a promis că va oferi detalii mai târziu.


Noua cursă avia

Anul viitor, compania Air Baltic va lansa o nouă rută aeriană: Chișinău-Vilnius. Zborurile spre Lituania vor începe pe 2 aprilie 2025.


Cultură

La Muzeul Național de Artă s-a deschis expoziția fotografică „Drumul către sine” de Andrei Mardari. Timp de nouă ani, el a fost fotoreporter la NewsMaker. Aflați detalii, accesând link-ul.


Ce ne așteaptă astăzi:

•             La ora 10:00 va începe ședința Consiliului Municipal Chișinău;

•             La ora 18:30 va avea loc Gala Societății Civile 2024.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

După Moscova, la Minsk: Igor Dodon s-a întâlnit cu Lukașenko. Liderul PSRM vrea „relansarea legăturilor” cu Belarus

După vizita în Rusia, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat, pe 12 iulie, că s-a întâlnit la Minsk, capitala Belarusului, cu președintele Aleksandr Lukașenko. Potrivit lui Dodon, cei doi au discutat „cooperarea comercial-economică dintre țările noastre“. Fostul președinte l-a descris pe liderul de la Minsk drept „un prieten al Moldovei” și „un adevărat gospodar care acționează în interesul poporului său”.

Într-o postare pe rețelele sociale, Igor Dodon a declarat că există „potențial considerabil pentru relansarea legăturilor dintre R. Moldova și Belarus, în special în domeniile agriculturii, industriei farmaceutice și celei ușoare”.

Astăzi, la Minsk, am avut o întrevedere de lucru cu Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Grigorievici Lukașenko – un prieten al Moldovei, un adevărat gospodar, care întotdeauna gândește și acționează în interesul poporului său. După alegerile parlamentare din Moldova, ne vom concentra asupra următoarelor obiective: eliminarea barierelor din calea comerțului reciproc și stabilirea unei logistici durabile; intensificarea activității comisiei interguvernamentale moldo-belaruse; relansarea și dezvoltarea cooperării în cadrul CSI și UEEA; organizarea de forumuri de afaceri și extinderea dialogului între camerele de comerț și industrie; realizarea de proiecte comune, inclusiv crearea unui agrohub modern în Moldova cu participarea companiilor belaruse; studierea și aplicarea experienței belaruse în industrie – pentru noi, acest lucru este deosebit de important pe fondul procesului de dezindustrializare prin care trece Moldova în ultimii ani”, a scris Dodon în postarea sa.

La scurt timp, detalii suplimentare despre întâlnire au fost oferite de serviciul de presă al președintelui Belarusului. În comunicatul oficial se menționează că Lukașenko l-a salutat pe Dodon cu expresia: „Ești viu!”, la care acesta a răspuns: „Nu vor avea parte de asta.”

„Sunteți rupți de noi din cauza războiului, din păcate. Logistica s-a complicat. Dar lumea e mică. Nu există situații fără ieșire. Așadar, dacă conducerea Moldovei, dacă poporul Moldovei va dori să revină la colaborarea noastră și să o dezvolte, să știți că pentru noi nu sunteți un străin acolo. Suntem gata, prin dumneavoastră – dacă veți fi de acord –, să oferim sprijin și să refacem tot ce s-a pierdut în acești ani”, a declarat Lukașenko.

Amintim că în ultima perioadă a fost de mai multe ori în Rusia. Pe 10 iulie, acesta a anunțat că a avut o întrevedere cu vicepremierul Guvernului Federației Ruse, Alexandr Novak, la Moscova. Liderul PSRM a menționat că a discutat cu oficialul rus despre reluarea livrărilor de gaze naturale rusești către țara noastră, după alegerile parlamentare din 28 septembrie și ulterioara „schimbare a puterii”. Potrivit imaginilor publicate de socialist, la discuții au mai participat președinta Partidului Republican „Inima Moldovei”, Irina Vlah, și liderul Partidului „Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev.

La sfârșitul lunii iunie, Igor Dodon, Irina Vlah și Vasile Tarlev, alături de comunista Diana Caraman și socialista Zinaida Greceanîi, s-au aflat la un forum economic internațional în Sankt-Petersburg, Rusia. În marja evenimentului, politicienii s-au întâlnit cu ministrul adjunct al Energiei, Pavel Sorokin. Potrivit lui Dodon, în cadrul întrevederii s-a discutat despre „cooperarea bilaterală în domeniul energetic” și „revenirea la achizițiile directe de energie”.

Gazul este unul din principalele subiecte cu care opoziția pro-rusă a atacat formațiunea de guvernământ pro-europeană PAS, mai ales după începerea crizei energetice provocate de invazia rusă la scară largă asupra Ucrainei. Asta deși, în 2022, concernul rus Gazprom a majorat semnificativ prețurile pentru gazul destinat Republicii Moldova, iar ulterior a restrâns cantitățile livrate. Astfel, autoritățile țării au început să diversifice sursele de aprovizionare cu gaz, apelând la piețele europene.

Actualmente, Partidul „Inima Moldovei” și Partidul „Viitorul Moldovei” sunt formațiuni extraparlamentare, iar PSRM se află în opoziție și nu sunt factori de decizie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: