Tudor Mardei / NewsMaker

NM Espresso: Tusk a promis accelerare, Guvernul a alocat fermierilor 100 de milioane de lei, iar în Transnistria a fost interzis termenul „Transnistria”

Parlament: minut de reculegere, Tusk

Ședința Parlamentului Republicii Moldova a început cu un minut de reculegere în memoria celor care și-au pierdut viața în orașele ucrainene Poltava și Lvov în urma atacurilor rusești. În cadrul ședinței a luat cuvântul și fostul prim-ministru al Poloniei, Donald Tusk, aflat în vizită la Chișinău. Tusk este convins că decizia privind aderarea Moldovei la Uniunea Europeană trebuie să fie luată de popor, nu de liderii țării. El a declarat, de asemenea, că va ajuta la accelerarea procesului de integrare europeană a Moldovei, când Polonia va prelua președinția Consiliului UE.

Despre accelerarea integrării în UE, Tusk a vorbit și la conferința de presă de după întâlnirea cu premierul moldovean Dorin Recean. „Voi continua munca pe care am început-o în calitate de președinte al Consiliului European cu privire la Moldova, Ucraina și țările din Balcanii de Vest. Avem obiective clare și un plan de acțiune”, a afirmat el. Cu toate acestea, Tusk a adăugat că Moldova are de parcurs un drum foarte dificil.


UE: ajutor, Popșoi

Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova 9,5 milioane de euro. Fondurile vor fi utilizate pentru construcția și echiparea stațiilor de pompieri, dezvoltarea orașelor și satelor, precum și pentru instalarea de panouri solare în parcuri.

Ministrul de Externe, Mihai Popșoi, a participat la Forumul Strategic de la Bled, Slovenia, unde a vorbit despre importanța extinderii Uniunii Europene pentru asigurarea securității pe întregul continent european. Popșoi a calificat extinderea UE o oportunitate istorică pentru țările din Balcanii de Vest, Ucraina și Moldova.


UE: Sandu, Hendrik

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit ieri cu fostul președinte al Estoniei, Toomas Hendrik Ilves. Împreună au discutat despre experiența Estoniei în procesul de integrare europeană. Hendrik a subliniat importanța digitalizării, ceea ce în Estonia a contribuit semnificativ la combaterea corupției și la creșterea încrederii cetățenilor în instituțiile statului.

Moldova și Grecia și-au recunoscut reciproc permisele de conducere. Anterior, Moldova a semnat acorduri similare cu Turcia, Lituania, Italia, Albania și Spania.


Energetică: prețuri, tarife

În Moldova, prețul de achiziție a gazelor naturale a crescut cu 20%. În același timp, în România, prețurile energiei electrice ating niveluri record. Cu toate acestea, tarifele la energia electrică pentru consumatorii finali din Moldova nu vor crește probabil, deoarece principalul furnizor de energie electrică rămâne Centrala de la Kuciurgan. Nici Moldovagaz nu vede motive pentru a solicita majorarea tarifelor. Detalii citiți în materialul lui Nicolai Paholinițchi.


Guvern: fermieri, OMG

Guvernul a alocat 100 de milioane de lei pentru a ajuta fermierii care au suferit din cauza secetei. În primul rând, banii vor fi distribuiți producătorilor de cereale.

De asemenea, cabinetul de miniștri a adoptat un nou regulament privind transportul transfrontalier al organismelor modificate genetic (OMG). Acesta este un pas spre alinierea legislației naționale la cea europeană.


Приднестровье sau Transnistria?

În autoproclamata republică moldovenească nistreană (rmn), a fost interzisăutilizarea termenului „Transnistria” și au fost introduse sancțiuni pentru nerespectarea interdicției. Legea a fost inițiată de liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

La Chișinău, această decizia a fost deja catalogată drept o provocare. Despre motivele pentru care autoritățile din rmn au interzis termenul „Transnistria” și despre cum ar trebui numită corect regiunea, aflați din noul episod #рилток al Dariei Slobodcicova.

Între timp, Comisia Electorală Centrală (CEC) a prezentat lista prealabilă a secțiilor de votare unde vor putea vota locuitorii din stânga Nistrului. Varianta finală va fi aprobată până la 15 septembrie.

 


Percheziții la Soroca

Ieri, la Soroca, au avut loc percheziții, inclusiv în incinta primăriei și consiliului municipal, în cadrul unei anchete privind manipularea rezultatelor licitațiilor publice. CNA a promis că va oferi detalii mai târziu.


Noua cursă avia

Anul viitor, compania Air Baltic va lansa o nouă rută aeriană: Chișinău-Vilnius. Zborurile spre Lituania vor începe pe 2 aprilie 2025.


Cultură

La Muzeul Național de Artă s-a deschis expoziția fotografică „Drumul către sine” de Andrei Mardari. Timp de nouă ani, el a fost fotoreporter la NewsMaker. Aflați detalii, accesând link-ul.


Ce ne așteaptă astăzi:

•             La ora 10:00 va începe ședința Consiliului Municipal Chișinău;

•             La ora 18:30 va avea loc Gala Societății Civile 2024.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: