Noapte albă în Portul Giurgiulești. Un grup de manifestanți a oprit mașinile cu grâu (VIDEO)
Full Article 3 minutes read

Noapte albă în Portul Giurgiulești. Un grup de manifestanți a oprit mașinile cu grâu (VIDEO)

Câteva zeci de persoane, în frunte cu Vasile Costiuc, liderul Partidului „Democrația Acasă” s-au adunat în noaptea de 30 martie în Portul Internațional Giurgiulești. Manifestanții au declarat că vor să oprească exportul ilegal de grâu din rezerva de stat. De cealaltă parte, poliția susține că grîul a fost scos pentru împrospătare. Demonstranții au petrecut toată noaptea în port și continuă să se afle acolo.

Liderul Partidului „Democrația Acasă” Vasile Costiuc a venit pe 29 martie la Portul Giurgiulești și a petrecut acolo toată noaptea. Câteva zeci de susținători au venit și ei acolo.

La fața locului a venit și poliția, care a solicitat organizatorilor să mențină ordinea publică și să protesteze pașnic. De asemenea, o reprezentantă a oamenilor legii a anunțat într-un live pe Facebook că „grîul este împrospătat”.

„Poliția va efectua în continuare acțiuni de menținere a ordinii publice. Vă informăm că Agenția de rezerve materiale efectuează, într-adevăr împrospătarea grîului alimentar, întru evitarea scăderii calității acestuia, conform Hotărârii de guvern nr. 454 din 1 iulie 2020. Astfel, în baza contractului încheiat cu agentul economic și urmare a depunerii unei garanții financiare în valoare echivalentă a grîului scos spre împrospătare, grîul a fost deblocat din rezerva de stat”.

Forțele de ordine au atras atenția că este încălcată legislația cu privire la libera circulație rutieră: „Se atestă încălcări la moment a Legii 26 și a Legii 255 – dreptul la libera circulație rutieră, care va fi calificată din punct de vedere juridic în funcție de prejudiciul provocat. Solicităm respectarea regulamentului circulației rutiere”.

***

Pe 27 martie, Vasile Costiuc, liderul Partidului Democrația Acasă, a declarat că din rezerva de stat ar fi scoase tone de grâu, care urmează a fi exportate. Într-un live pe Facebook din 29 martie, Costiuc i-a solicitat președintei Maia Sandu să convoace Consiliul Suprem de Securitate pe marginea acestui subiect.

La scurt timp, președinta Maia Sandu a solicitat guvernului să aprobe de urgență o hotărâre prin care să impună restricții temporare la exportul grâului de proveniență din rezervele de stat, în contextul informațiilor apărute în public cu privire la riscul exportului de grâu din rezervele de stat în an de secetă.

Ulterior, a venit cu o reacție și ministrul interimar al Agriculturii. „Cu referire la informațiile distribuite în spațiul public, inclusiv, de instituția prezidențială, privind exportul de grâu din rezervele de stat, precizez că informațiile sunt eronate și acuzațiile aduse sunt nefondate”, a declarat Ion Perju.

Portalul anticorupție.md a publicat un document care demonstrează că Ancom Agro este prestatoare de servicii de păstrare a grâului alimentar din rezervele materiale de stat. În februarie curent, această companie a solicitat acordul Agenției Rezerve Materiale să împrospăteze cantitatea de 16.855 de tone de grâu alimentar neîmprospătat în 2020. Societatea și-a justificat demersul prin faptul că această cantitate de grâu, 16.855 de tone, roada anului 2016, risca să se degradeze din punct de vedere al calității. Termenul de păstrare a acestui grâu, de patru ani, expirase în august 2020.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: