„Ne spălăm pe mâini şi nu ne puteţi face nimic”. Popșoi, despre judecătorii Curții Constituționale, care nu s-au prezentat la audierile din parlament
Full Article 2 minutes read

„Ne spălăm pe mâini şi nu ne puteţi face nimic”. Popșoi, despre judecătorii Curții Constituționale, care nu s-au prezentat la audierile din parlament

Foştii judecători ai Curţii Constituţionale nu s-au prezentat la audierile organizate de Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor privind tentativa de puci anticonstituţional întreprinsă de PDM în luna iunie 2019. Declarația a fost făcută de deputatul PAS, Mihai Popșoi, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc astăzi, 5 iunie. Parlamentarul a precizat că cei 6 judecători au trimis, totuși, o scrisoare.  

„Noi ne spălăm pe mâini şi nu ne puteţi face nimic – cam ăsta este mesajul acestei scrisori”, a explicat  Popşoi.

Potrivit deputatului, foştii judecători constituţionali spun în scrisoare că aceștia nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile şi opiniile exprimate în exercitarea mandatului.

„Prezenţa la comisia de anchetă era obligatorie. Dumnealor trebuiau să se prezinte şi să ofere deplinătatea informaţiilor pe care le deţin, însă s-au eschivat, considerând că au protecţia actualei majorităţi parlamentare PD şi PSRM”, a mai spus deputatul.

Mihai Popșoi a menționat că explicațiile foștilor judecători erau necesare pentru ca asemenea situații, precum criza din iunie, să nu se mai repete.

„Era de bun simţ ca aceşti foşti judecători să vină şi să explice cum se face că au dat nişte decizii controversate care au dat peste cap tot fundamentul constituţional, pentru ca tot ei, peste o săptămână, să şteargă cu buretele de parcă nu s-a întâmplat nimic”, susține parlamentarul.

Amintim că în data de 27 noiembrie, deputatul Mihai Popșoi a anunțat că toți foștii judecători la Curtea Constituțională care erau în funcție în luna iunie sunt invitați la audierile privind presupusa tentativă de puci întreprinsă de Partidul Democrat din Moldova

Precizăm că fostul procuror interimar, Dumitru Robu, a dispus inițierea unei cauza penale pe faptul uzurpării puterii în stat de către Partidul Democrat. De asemenea, pe 8 iunie 2019, cu votul a 61 de deputați socialiști și celor din blocul ACUM, Republica Moldova a fost declarat stat capturat, iar aleșii poporului au exprimat vot de neîncredere Curții Constituționale.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: