Noul director al Serviciului Național de Informații din SUA, acuzat că ar fi prestat servicii de consultanță lui Vladimir Plahotniuc
Full Article 2 minutes read

Noul director al Serviciului Național de Informații din SUA, acuzat că ar fi prestat servicii de consultanță lui Vladimir Plahotniuc

Noul director al Serviciului Național de Informații din SUA, Richard Grenell, ar fi prestat servicii de consultanță fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc, se arată într-un articol publicat de Pro Publica

Potrivit sursei citate, în 2016, Grenell a scris mai multe articole în apărarea lui Vladimir Plahotniuc, dar nu a dezvăluit dacă a fost plătit pentru acest lucru. De asemenea, Grenell nu s-a înregistrat în baza Legii privind înregistrarea agenților străini, care impune cetățenii americani să declare munca în numele politicienilor străini.

Sursa citată menționează că munca nedeclarată pentru un politician străin ar constitui în mod obișnuit o problemă pentru orice persoană care aplică pentru un post de muncă în cadrul Serviciului Național de Informații din SUA, deoarece ar putea face persoana susceptibilă la influență sau șantaj.

Craig Engle, avocatul lui Grenell, a declarat că „Ric nu a fost plătit pentru a scrie aceste articole. De fapt, el a scris sute de articole pentru a-și exprima propriile păreri”, a spus Engle. „Dar să fie clar, nu lucra pentru nicio persoană, lucra pentru sine și pleda pentru idealul unui partid politic pro-occidental care era în curs de dezvoltare”.

Anterior, în publicațiile sale din 2016, Richard Grenell scria că Plahotniuc este „într-adevăr un politician pro-occidental, care este atacat de Kremlin”. De asemenea, acesta a criticat o rezoluție elaborată de congresmanul american Randy Weber, în care au fost aduse acuzații în adresa lui Plahotniuc. Grenell a spus atunci că aceasta este o încercare de a „ataca singurul grup pro-european din Moldova”.

Amintim că pe13 ianuarie, Departamentul de Stat al SUA a comunicat că Vladimir Plahotniuc, dar și familia acestuia nu sunt eligibili pentru a primi viză americană, întrucât „acțiunile corupte ale lui Vladimir Plahotniuc au subminat statul de drept și au compromis sever independența instituțiilor democratice din Moldova”.

De asemenea, pe 3 decembrie 2019, Vladimir Plahotniuc a primit interdicție de intrare pe teritoriul Elveției și a Liechtensteinului până pe 2 decembrie 2029.

Precizăm că Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova la scurt timp după trecerea în opoziție a Partidului Democrat, pe care îl conducea. Ulterior, Plahotniuc și-a depus mandatul de deputat și a renunțat la șefia formațiunii politice.

Susțineți-ne cu un LIKE la pagina noastră de Facebook.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: