„Nu are rost să tac”. Un activist din Moldova ar fi fost implicat în apariția pe clădirile din Paris a stelelor lui David
Full Article 4 minutes read

„Nu are rost să tac”. Un activist din Moldova ar fi fost implicat în apariția pe clădirile din Paris a stelelor lui David

Activistul din Republica Moldova Veaceslav Valico a declarat că a fost implicat în apariția stelelor lui David pe fațadele unor clădiri din Paris, în calitate de fotograf. 

Pe rețelele de socializare, Valico a menționat că a însoțit persoanele care au pictat stelele lui David pe fațadele clădirilor din Paris.

„Deoarece mă sună jurnaliștii moldoveni înseamnă că serviciile de informații franceze au decis să scurgă datele așa-zisului fotograf, care a fost cu două grupuri. În această situație, nu are rost să tac. Și da, voi spune, că acel fotograf am fost eu”, a comunicat Valico.

Menționăm, pe 11 martie, jurnaliștii postului Jurnal TV au declarat, într-o investigație, că „desenarea stelelor lui David pe mai multe clădiri din Paris a fost coordonată, într-un fel sau altul, de Valiko”. „S-a întâmplat în octombrie trecut. La scurt timp de la declanșarea războiului în Orientul Mijlociu. Trebuie să precizăm că marcarea cu Steaua lui David a oricărui imobil era o practică folosită de naziști în anii 30 și 40 ai secolului trecut, pentru a impune concepția rasistă a național-socialiștilor”, susțineau jurnaliștii, adăugând că Valico a refuzat să le comenteze subiectul.

***

În dimineața de 31 octombrie 2023, aproximativ 60 de Stele albastre ale lui David au fost descoperite pictate pe fațadele unor clădiri din arondismentul 14 din Paris. La 27 octombrie, un cuplu format dintr-un bărbat și o femeie din Republica Moldova, care se aflau ilegal în țară, a fost arestat în flagrant delict în arondismentul 10 din Paris. În custodia poliției, cei doi au explicat că au fost plătiți și că au acționat la cererea unei terțe părți.

Omul de afaceri Anatol Prizenco, originar din Moldova, și-a recunoscut implicarea în acțiunea din Paris, acolo unde un cuplu de moldoveni a fost arestat, la începutul lunii noiembrie. Prizenco a declarat la postul de televiziune BFMTV că în acest mod a planificat susținerea comunității evreiești după amplificarea conflictului dintre Israel și radicalii palestinieni ai grupării Hamas. Potrivit omului de afaceri moldovean, acțiunea a fost realizată în comun cu comunitatea evreiască europeană „Scutul lui David”, însă presa franceză nu a putut confirma până în prezent existența acestei organizații. Potrivit lui Anatol Prizenko, au fost „doar doi marcatori plătiți. Suma nu a fost foarte mare”, a adăugat el.

Anterior, Ministerul francez de Externe a emis un comunicat în care a indicat „ingerința digitală rusă”, și anume distribuirea în masă pe rețelele de socializare a unor fotografii cu clădiri din Paris pe care erau pictate Stelele lui David, care ar avea legătură cu organizația rusă Recent Reliable News.

***

În Republica Moldova, Veaceslav Valico a fost candidat la alegerile parlamentare din 11 iulie 2021, iar controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care a fost condamnat, iar apoi achitat în dosarul fraudei bancare, i-a fost persoană de încredere. În 2021, Valico a fost introdus în lista persoanelor ce prezintă pericol pentru securitatea națională a Ucrainei. Acesta a fost adăugat în baza de date al Centrului de Cercetare a Crimelor contra Securității Naționale al Ucrainei, pentru organizarea evenimentelor ce amenință viața altor oameni. Tot în 2021, Valico a înregistrat la ASP Partidul Politic Frontul Popular de Rezistență.

În iunie 2022 Valico a anunțat că va organiza un concert de amploare în Piața Marii Adunări Naționale. Pe scenă urmau să evolueze artistul Morgenshtern. Ulterior, interpretul a renunțat la ofertă, îndemnându-și fanii să stea acasă, dând de înțeles că organizatorii ar fi persoane dubioase. În locul lui Morgenshtern, la Chișinău au ajuns alți interpreți ruși, inclusiv Filip Kirkorov și Egor Kreed. Concertul a fost anulat.

Fostul candidat la parlamentare a precizat că el este doar un reprezentant, iar banii pentru concert ar veni din diaspora.

Ulterior, procurorul general interimar Dumitru Robu a declarat că Partidul „ȘOR” este cel care a plătit 260 000 de dolari echivalentul a circa 5 milioane lei pentru organizarea concertului care urma să aibă loc pe 19 iunie în PMAN. Deși concertul nu a avut loc, onorariile achitate interpreților ruși așa si nu a au fost restituie Partidului „ȘOR”, potrivit Procuraturii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: