Andrei Mardari / NewsMaker

„Nu cunosc ce învinuiri mi se aduc”. Reacția lui Cavcaliuc, după finalizarea urmăririi penale în privința sa din dosarele Petic și Verbițchi

Fostul șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției Gheorghe Cavcaliuc reacționează urmare a anunțului procurorilor despre finalizarea urmăririi penale în privința sa, din dosarele Petic și Verbițchi. Cavcaliuc spune că nu cunoaște ce învinuiri i se aduc. Totodată, el declară că avocații lui „au contestat toate acțiunile ilegale ale procurorilor pe acest caz” și au cerut scoaterea lui de sub urmărire penală. 

„Eu nu cunosc despre acest fapt și învinuirile care mi se aduc. Aud de la Dvs, de la jurnaliști acest zvon”, scrie Cavcaliuc, pe Facebook.

Totodată, el spune că este „politician vocal și incomod regimului”.

„Înțeleg că dezvăluirile mele despre ilegalitățile, corupția și abuzurile regimului i-au făcut să îndrepte „dulăii docili (in)justiției” împotriva mea”, adaugă Cavcaliuc.

El mai declară că ultima dată a vorbit cu avocații lui pe acest caz săptămâna trecută.

„M-au informat că au văzut tot din presă, că a fost identificat unul din foștii șefi ai MAI ca organizator al acestor cazuri. Avocații m-au informat, că au contestat toate acțiunile ilegale ale procurorilor pe acest caz și au cerut scoaterea mea de sub urmărire penală în această vendetă politică”, a conchis Cavcaliuc.

Amintim că pe 25 ianuarie 2023, procurorii au anunțat că, de comun cu ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, au finalizat urmărirea penală în privința fostului șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției Gheorghe Cavcaliuc. Cauza vizează cercetarea acestuia în dosarele Petic și Verbițchi, cunoscute publicului pentru investigarea înscenării unui viol – în primul caz și înscenarea purtării și păstrării munițiilor – în cel de-al doilea caz.

De menționat că pe 20 ianuarie fostul ministru de Interne al Moldovei, Alexandru Jizdan, a fost pus sub învinuire în dosarul Petic. Într-o reacție, fostul polițist de frontieră Gheorghe Petic a declarat că „o bună parte a Ministerului Afacerilor Interne s-a ocupat nu cu lupta împotriva criminalității, dar contra oponenților politici”.

***

Gheorghe Cavcaliuc a plecat din Republica Moldova la scurt timp după alegerile parlamentare din iulie 2021. Ulterior, el a confirmat că se află la Londra.

Cavcaliuc figurează în calitate de învinuit în dosarele de investigare a cauzelor penale fabricate în privința cetățenilor Gheorghe Petic și Ruslan Verbițchi. Dosarele vizate țin de înscenarea unui viol și înscenarea transportării ilegale a cartușelor „Kalașnicov” în Ucraina – cauze penale fabricate în anul 2018 de către Inspectoratul General al Poliției.

În ambele cauze figurează mai mulți bănuiți și învinuiți, dintre care sunt și persoane plasate în arest preventiv. Cavcaliuc nu a dat curs solicitării Procuraturii de a se prezenta la audieri.

De asemenea, pe 20 iulie 2021, Gheorghe Cavcaliuc a fost dat în căutare în dosarul „verde de briliant”, după ce s-a eschivat să se prezinte în fața procurorilor. Cavcaliuc a declarat inițial că a plecat în vacanță împreună cu familia și este în drum spre casă. Peste 6 zile, acesta a anunțat că își va relua activitatea în cadrul unei companii străine și a dat de înțeles că nu va reveni în țară, întrucât autoritățile ar fi eșuat în garantarea unui proces echitabil. De asemenea, el acuză procurorul care instrumentează cazul că ar avea interese personale care ar constitui conflict de interese.

Pe 1 septembrie 2021, Biroul național Interpol a cerut celui de la Lyon localizarea ex-șefului adjunct al Inspectoratului General al Poliției.

În ianuarie 2022, Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a anunțat că a fost informată, prin intermediul Biroului Interpol de la Chișinău, referitor la blocarea căutării învinuitului, fiind invocat articolul 3 al Constituției Interpol. Mai exact, acesta prevede: „Este strict interzis pentru Organizație să se implice în activități politice, militare, religioase sau de alt caracter”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

MAE: Plahotniuc nu are pașaport diplomatic moldovenesc valabil

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, care a fost arestat în Grecia, nu deține niciun pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Precizare vine în contextul informațiilor poliției elene despre perchezițiile în vila în care se ascundea Plahotniuc, în care au fost găsite 17 pașapoarte false din diferite țări.

Vladimir Plahotniuc în prezent, nu deține un pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Pașaportul i-a fost anulat imediat după încetarea mandatului de deputat și radiat din evidențele ministerului, conform procedurilor legale. Autoritățile competente, naționale și internaționale, au fost informate în mod corespunzător”, a transmis MAE.

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: