„Nu este o reglare de conturi”. Curtea de Conturi explică din ce motiv angajatei care îl acuză pe Lupu i s-a propus altă funcție
Full Article 2 minutes read

„Nu este o reglare de conturi”. Curtea de Conturi explică din ce motiv angajatei care îl acuză pe Lupu i s-a propus altă funcție

Reprezentanții Curții de Conturi susțin că retrogradarea Tatianei Vozian, angajata Curții de Conturi care a candidat la funcția de președinte a instituției și l-a acuzat pe președintele instituției, Marian Lupu, de „avansuri sexuale”, ține de o optimizare a instituției.

Contactată de NM, Violeta Balan, șefa secției relații externe din cadrul Curții de Conturi a negat vehement informația privind o eventuală retrogradare din funcție în cazul Tatianei Vozian. Aceasta a precizat că este vorba despre o optimizare a instituției, planificată cu mult timp înainte.

„La finalul anului 2019 a fost inițiată o evaluare internațională, recomandările preliminare ale căreia au fost luate în considerare la elaborarea strategiei de dezvoltare. S-au luat in calcul recomandările internaționale: de a regândi structura organizațională, de a consolida capacitățile, de a revedea responsabilitățile. De exemplu, structura veche presupunea 6 direcții generale, dintre care 5 de audit și 1 de metodologie, cea în care doamna era șefă. După reorganizare, avem 3 direcții generale de audit. Respectiv, nu doar doamna și-a pierdut funcția, dar în jur de 10-12 oameni și le-au pierdut și li s-au propus noi funcții. Nu e vorba în niciun caz despre o reglare de conturi, este o reorganizare planificată, pe baza strategiei de dezvoltare”, a precizat Violeta Balan.

Amintim că Tatiana Vozian, angajata Curții de Conturi care a candidat la funcția de președinte a instituției, îl acuză pe președintele instituției, Marian Lupu, de „avansuri sexuale” și că i-ar fi „pătat reputația” prin aplicarea „mustrării aspre” pe motiv că nu ar fi respectat Codul Etic al instituției”. Mai mult, aceasta susține că a provocat nemulțumirea șefului său pentru că ar fi dezaprobat relațiile amoroase din colectiv.

De cealaltă parte, Marian Lupu respinge acuzațiile. Potrivit ordinului privind sancțiunea disciplinară, Tatiana Vozian este acuzată că ar fi avut un comportament „agresiv”. Pe 12 aprilie, Curtea de Conturi a anunțat că Marian Lupu o va acționa în judecată pe subalterna sa.

Într-o reacție, Vozian l-a acuzat pe președintele Curții de Conturi că utilizează resursele administrative în interes personal.

Pe 11 mai, Tatiana Vozian a anunțat că a fost retrogradată în funcție. Astfel, din 1 iulie 2023 aceasta va activa în calitate de șefă a Direcției dezvoltare instituțională și metodologie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: