„Nu i s-a permis să plece”. Litvinenco susține că Stoianoglo a fost împiedicat să demisioneze
Full Article 4 minutes read

„Nu i s-a permis să plece”. Litvinenco susține că Stoianoglo a fost împiedicat să demisioneze

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, ar fi avut intenția de demisiona, însă nu i s-ar fi permis. Declarația a fost făcută de către ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, în cadrul ediției din 18 noiembrie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, citat de IPN. Litvinenco a precizat că evaluarea activității lui Stoianoglo va continua chiar și în cazul în care Stoianoglo ar renunța la funcția de șef al Procuraturii Generale.

Litvinenco spune că în luna decembrie comisia de evaluare va veni cu un raport final privind activitatea lui Stoianoglo.

„Stoianoglo ar fi vrut să plece, dar nu i s-a permis de către un personaj care nu este acum în Republica Moldova. Dacă Stoianoglo demisionează în momentul în care evaluarea este deja inițiată, ea trebuie să fie finalizată, chiar dacă subiectul evaluat nu va avea vreo funcție în Procuratură pentru viitor, pentru a stabili niște standarde ale activității procurorului general ar trebui ca evaluarea să fie dusă la bun sfârșit”, a spus Sergiu Litvinenco, fără să precizeze cine este „persoana” la care se referă.

Potrivit ministrului justiției, dacă membrii comisiei de evaluare vor oferi calificativul „nesatisfăcător” activității procurorului general suspendat, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) va propune șefului statului demiterea acestuia. Totuși, nu este cert, dacă imediat după anunțarea vacanței funcției va fi organizat sau nu concursul pentru funcția de șef al Procuraturii Generale.

„Conform legii, evaluarea trebuie să fie finalizată în 30 de zile de la data constituirii comisiei. Comisia, cel mai probabil, va fi constituită luni. Respectiv, 30 de zile începând cu ziua de luni. În a doua parte a lunii decembrie, evaluarea ar trebui finalizată. În momentul în care funcția devine vacantă, CSP poate iniția concursul sau CSP poate decide ca să fie continuat interimatul. Ambele opțiuni sunt valabile și legale”, a mai spus Sergiu Litvinenco.

Potrivit unui proiect de modificare a legii cu privire la Procuratură, lista criteriilor de eligibilitate pentru candidații la funcția de procuror general și șefi ai procuraturilor specializate, urmează a fi extinsă. Astfel, la șefia celor 3 instituții vor putea pretinde, inclusiv, cetățenii ai Republicii Moldova care activează în străinătate.

„Această modificare extinde cercul de persoane care ar putea fi eligibile pentru aceste 3 poziții, când vor fi inițiate concursurile. În cazul Procuraturii Anticorupție, oferirea posibilității ca persoanele din afară să fie șefi la Anticorupție a fost o chestiune negociată de Guvern cu reprezentanții FMI. A fost o astfel de recomandare din partea Fondului”, a mai spus ministrul justiției.

***

În cadrul ediției din 11 noiembrie a emisiunii „Puterea a patra” de la N4. Olesea Stamate a mai declarat că, dacă Alexandr Stoianoglo va demisiona din funcția de procuror general, evaluarea activității sale de către o Comisie specială ar putea să nu mai aibă loc. În acest caz, decizia ar urma să fie luată de către președinta țării, care a inițiat procedura și de către Consiliul Superior al Procurorilor.

„Probabil, evaluarea poate să continue, dacă a început deja, ca să livreze un raport. Dar asta depinde de cei care au inițiat evaluarea. Dacă vor considera că, în momentul în care dumnealui și-a dat demisia, nu mai este necesară evaluarea, probabil vor opri exercițiul de evaluare”, a declarat Stamate.

Potrivit legii, comisia care va evalua activitatea procurorului general suspendat este creată din 5 membri, propuși de către președintele Republicii Moldova, Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Procurorilor, Consiliul Superior al Magistraturii și un reprezentant al Procurorului General. CSM deja a delegat-o pe Lidia Bulgac, fost președinte interimar al Curții de Apel Chișinău, în cadrul acestei comisii.

***

Alexandr Stoiangolo a fost suspendat din funcția de procuror general pe 5 octombrie. În aceiași zi, a fost reținut pentru 72 de ore.

Pe numele său a fost inițiat un proces penal pe mai multe capete de acuzare: abuz în serviciu, depășirea acțiunilor de serviciu, corupere pasivă și declarații mincinoase în fața unor organe competente. Stoianoglo susține că nu există probe împotriva sa și că dosarul ar fi unul politic.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: