Nicu Popescu, José Manuel Albares Bueno

O parte dintre refugiații ucraineni din Moldova ar putea pleca în Spania

Spania a propus să preia o parte dintre refugiații ucraineni stabiliți în Republica Moldova. Subiectul a fost discutat de către vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene și José Manuel Albares Bueno, ministrul afacerilor externe, UE și cooperării al Regatului Spaniei.

Potrivit unui comunicat publicat pe 30 aprilie, oficialii au discutat despre ultimele evoluții regionale și repercusiunile asupra situației de securitate a Republicii Moldova, inclusiv în contextul incidentelor recente care au avut loc în regiunea transnistreană a țării noastre.

Am vorbit despre gestionarea de către autoritățile de la Chișinău a crizei umanitare și asistența oferită refugiaților, inclusiv apreciind oferta Spaniei de a reloca refugiați ucraineni din Moldova. Am mulțumit omologului meu pentru solidaritatea autorităților spaniole precum și sprijinul neabătut pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova”, a menționat Popescu.

De asemenea, oficialii au efectuat un schimb de opinii cu referire la posibilitatea intensificării cooperării pe domenii de interes comun dintre Moldova și Spania, în special în plan economic.

Ne-am referit la aspirațiile europene ale țării noastre și parcursul ireversibil de integrare europeană, în contextul completării chestionarului”, a conchis viceprim-ministrul Nicu Popescu.

În prezent, în Republica Moldova se află circa 95 de mii de refugiați din Ucraina, care și-au părăsit țara din cauza războiului declanșat de Rusia pe 24 februarie.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: