Imagine simbol

Serviciile speciale spaniole: Rusia a încercat să influențeze alegerile din Moldova, România și Georgia

Un raport al Securității Naționale din Spania susține că Rusia a desfășurat campanii de dezinformare online, încercând să influențeze alegerile din țări precum România, Republica Moldova și Georgia, scrie Europa Liberă România cu referire la cotidianul spaniol El Pais. Conform sursei, scopul a fost de a le îndepărta de UE și de a le atrage în sfera de influență a Rusiei.

Se menționează că raportul face, pentru prima dată într-un document oficial, o legătură directă între campaniile de dezinformare promovate de Rusia și alegerile din statele menționate.

Potrivit sursei, documentul arată în detaliu cum Rusia a folosit reţele sofisticate de propagandă, inclusiv reţeaua Doppelgänger, care dispune de sute de domenii şi zeci de mii de conturi coordonate, pentru a răspândi ştiri false în diferite limbi, inclusiv în limba română.

„Kremlinul a desfășurat campanii de dezinformare pentru a încerca să influențeze, într-un mod din ce în ce mai direct, procesele electorale din alte țări” — precum Moldova, România sau Georgia — cu scopul de a le distanța de Uniunea Europeană sau, „în mod ideal, de a le atrage în sfera de influență a guvernului rus”, a arătat raportul, potrivit sursei.

De asemenea se afirmă că Rusia „ar fi promovat campanii de dezinformare împotriva procesului electoral american din 2024”, alegeri în care Donald Trump a redevenit președinte al SUA.

Departamentul de Securitate Internă din Spania a avertizat că aceste campanii au fost realizate prin canale neconvenționale și mult mai sofisticate decât în trecut, când au fost folosite instituții media legate evident de Kremlin, precum Sputnik și Russia Today. „Trasabilitatea la sursă este mai dificilă” de data aceasta. Raportul a atras atenția că inteligența artificială (AI) a dus la o răspândire mult mai eficientă și rapidă a dezinformării, atât ca volum, cât și ca impact.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

(VIDEO) Arta diplomației: cum să nu-ți pierzi reputația dintr-un singur gest

Cum se dă corect mâna, de ce în Coreea nu este politicos să stai picior peste picior și ce culori sunt tabu în India? În lumea marilor afaceri și a diplomației, chiar și cele mai mici detalii pot distruge totul — sau, dimpotrivă, pot juca un rol decisiv. Și în Moldova, acest domeniu este acum abordat profesionist: în 2024, aici a fost deschis primul birou de protocol.

Fondatoarea acestuia — Ariana Trofim, expert certificat — a povestit cum se arborează corect drapelul de stat, ce cadouri se oferă unui președinte și de ce cartea de vizită ar trebui să fie imprimată doar pe o singură parte.

Tot ea a explicat care sunt cele mai frecvente greșeli ale politicienilor și cum un gest greșit poate costa scump — chiar reputația.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: