captură foto

„O să vă arăt anumite documente”. Putin și Lukașenko s-au întâlnit la Soci (VIDEO)

Vladimir Putin și Alexandr Lușakenko au avut o întrevedere la Soci. Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, discuțiile au avut loc fără presă și au durat mai mult de cinci ore, scrie Forbes.

Cei doi lideri de stat au apărut pentru puțin timp în fața presei. În cadrul briefingului, Lukașenko i-a spus lui Putin că vede „tentative de tulburare a situației din Belarus până la cea din august 2020” și „profitând de relațiile bazate pe încredere”, îi va arăta lui Putin „anumite documente”.

Este a treia întâlnire dintre Lukașenko și Putin de la începutul anului. Jurnaliștii ruși scriu că întrevederea a avut loc pe fundalul pregătirii noilor sancțiuni din partea UE pentru Minsk. Motivul este incidentul cu avionul de pasageri al companiei irlandeze Ryanair, care în timpul zborului din 23 mai, de la Atena spre Vilnius, a aterizat de urgență la Minsk. Aeronava, care survola spațiul aerian al Belarusului și se apropia de frontiera cu Letonia, a fost nevoit să aterizeze după ce dispecerii au anunțat piloții despre o eventuală bombă care se afla la bordul aparatului de zbor. Alarma s-a dovedit a fi falsă. Avionul a fost însoțit de un aparat de zbor militar, la comanda directă a președintelui Lukașenko.

După aterizarea la Minsk, forțele belaruse i-au reținut pe fostul redactor-șef al portalului de Telegram Nexta, Roman Protasevici și pe iubita acestuia, cetățeana Rusiei Sofia Sapega, care se aflau la bord. În Belarus, Protasevici a fost inclus în lista persoanelor implicate în acte de terorism și este acuzat de „promovarea urii sociale față de forțele de ordine” și „organizarea dezordinilor în masă”.

Într-o investigație publicată de jurnaliștii de la Centrul „Dosssier”, în colaborare cu The Daily Beast și Der Spiegel, se arată că dispecerii aeroportului din Minsk au informat piloții Ryanair despre presupusa bombă plasată la bordul aeronavei cu 27 de minute mai devreme decât au primit ei înșiși mesajul.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Nota 6-7″. Cum apreciază unul dintre donatorii PAS activitatea guvernării în domeniul economic

Vasile Tofan, partener senior al fondului de investiții private „Horizon Capital” și unul dintre donatorii Partidului  Acțiune și Solidaritate (PAS), se declarată dezamăgit de partidul de guvernare „în anumite privințe”. În cadrul emisiunii NM „Есть вопросы”, omul de afaceri a apreciat politicile în domeniul economic cu notele 6-7. De asemenea, Tofan a recunoscut că, de-a lungul timpului, i s-a propus de mai multe ori să ocupe funcții publice.

„Nu ascund că am simpatie pentru această generație de lideri și politicieni care încearcă să schimbe ceva. În același timp, sunt critic la adresa lor și, ca mulți alții, sunt dezamăgit în anumite privințe. Dar apreciez faptul că, în general, ei sunt oameni cinstiți. Spre deosebire de mulți care finanțează opoziția cu saci întregi de bani, ei abordează acest lucru transparent”, a declarat Tofan.

Întrebat cum apreciază politica economică a guvernării din ultimii patru ani, investitorul a fost rezervat în nota acordată.

„Le-aș da un 6–7 din 10. Au intenții bune, sincere, dar, ca mulți politicieni, le lipsește curajul pentru a implementa reforme cu adevărat eficiente”, a spus el.

În contextul stagnării economice, Tofan consideră că situația este cauzată de o combinație de factori interni și externi.

„E o prostie să negi influența războiului, secetei sau crizei din industria auto europeană. Hai să trecem rapid prin factorii principali. În primul rând, războiul — un factor evident pentru toată lumea, investițiile nu vin. În al doilea rând, seceta: sectorul agricol reprezenta înainte cam 12% din PIB, acum este în jur de 5%, deci o pierdere de circa 7%.

Al treilea — componentele auto, care de mulți ani sunt cel mai mare articol de export al Moldovei: aproape 20% din exporturi. Industria auto germană este acum într-o criză profundă.

Al patrulea factor — demografic. Creșterea economică este numărul de persoane care muncesc, înmulțit cu productivitatea lor. Dacă populația scade, asta afectează economia direct”, a menționat el.

Omul de afaceri a atras atenția că multe dintre problemele cu care se confruntă țara nu pot fi puse exclusiv în cârca PAS.

„Am enumerat patru factori principali, dar provocările sunt mult mai multe. Acestea sunt dificultăți reale, externe și interne, pentru care PAS nu poate fi considerat responsabil. Deși mulți afirmă că exodul populației a fost cauzat de guvernarea PAS, realitatea este că demografia urmează un trend global, care nu se schimbă pe termen scurt”, a punctat Tofan.

De asemenea, Tofan a recunoscut că, de-a lungul timpului, i s-a propus de mai multe ori să ocupe funcții publice.

„Nu sunt politician. Sunt prea rațional și, în același timp, prea emoțional pentru asta. Resimt o repulsie față de politicieni. Când aud ce spun unii dintre ei, mă întreb: chiar cred în ceea ce spun sau doar mint pentru a obține puterea? Nu știu ce e mai grav”, a subliniat acesta.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: