„O să vă arăt anumite documente”. Putin și Lukașenko s-au întâlnit la Soci (VIDEO)
Full Article 2 minutes read

„O să vă arăt anumite documente”. Putin și Lukașenko s-au întâlnit la Soci (VIDEO)

Vladimir Putin și Alexandr Lușakenko au avut o întrevedere la Soci. Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, discuțiile au avut loc fără presă și au durat mai mult de cinci ore, scrie Forbes.

Cei doi lideri de stat au apărut pentru puțin timp în fața presei. În cadrul briefingului, Lukașenko i-a spus lui Putin că vede „tentative de tulburare a situației din Belarus până la cea din august 2020” și „profitând de relațiile bazate pe încredere”, îi va arăta lui Putin „anumite documente”.

Este a treia întâlnire dintre Lukașenko și Putin de la începutul anului. Jurnaliștii ruși scriu că întrevederea a avut loc pe fundalul pregătirii noilor sancțiuni din partea UE pentru Minsk. Motivul este incidentul cu avionul de pasageri al companiei irlandeze Ryanair, care în timpul zborului din 23 mai, de la Atena spre Vilnius, a aterizat de urgență la Minsk. Aeronava, care survola spațiul aerian al Belarusului și se apropia de frontiera cu Letonia, a fost nevoit să aterizeze după ce dispecerii au anunțat piloții despre o eventuală bombă care se afla la bordul aparatului de zbor. Alarma s-a dovedit a fi falsă. Avionul a fost însoțit de un aparat de zbor militar, la comanda directă a președintelui Lukașenko.

După aterizarea la Minsk, forțele belaruse i-au reținut pe fostul redactor-șef al portalului de Telegram Nexta, Roman Protasevici și pe iubita acestuia, cetățeana Rusiei Sofia Sapega, care se aflau la bord. În Belarus, Protasevici a fost inclus în lista persoanelor implicate în acte de terorism și este acuzat de „promovarea urii sociale față de forțele de ordine” și „organizarea dezordinilor în masă”.

Într-o investigație publicată de jurnaliștii de la Centrul „Dosssier”, în colaborare cu The Daily Beast și Der Spiegel, se arată că dispecerii aeroportului din Minsk au informat piloții Ryanair despre presupusa bombă plasată la bordul aeronavei cu 27 de minute mai devreme decât au primit ei înșiși mesajul.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: