deschide.md

Om de afaceri din Moldova, sancționat de Bruxelles. Este inclus pe lista neagră a UE

Consiliul Uniunii Europene a adoptat pe 16 decembrie măsuri restrictive împotriva a 16 indivizi și trei entități responsabile pentru activitățile destabilizatoare ale Rusiei în afaceri externe. Aceste sancțiuni reprezintă un răspuns la acțiunile malefice ale Rusiei și la lipsa de respect față de ordinea internațională bazată pe reguli și dreptul internațional. 

Printre persoanele vizate de aceste sancțiuni se află unitatea GRU 29155, o unitate secretă din cadrul agenției de informații militare ruse (GRU), cunoscută pentru implicarea sa în asasinarea străinilor și activități de destabilizare, inclusiv atacuri cu bombe și atacuri cibernetice în Europa. De asemenea, sunt vizați membri ai unității active în Ucraina, Europa de Vest și Africa.

Una dintre entitățile sancționate este Grupul Panafrican pentru Comerț și Investiții, o rețea de dezinformare pro-rusă ce desfășoară operațiuni de influență ascunse în țări precum Republica Centrafricană și Burkina Faso. Fondatorul acestei rețele, Harouna Douamba, se află printre cei sancționați. Totodată, agenția de știri African Initiative, responsabilă pentru răspândirea propagandei și dezinformării ruse în Africa, este inclusă în listă.

Printre sancționați se află și un cetățean moldovean, Anatolii Prizenco, un om de afaceri care a coordonat trimiterea unor cetățeni moldoveni în Franța în octombrie 2023, unde aceștia au desenat steaua lui David, simbol al evreilor şi al statului Israel, pe clădiri din arondismentul 10 al Parisului.

Prizenco are 50 de ani și este domiciliat în orașul Anenii Noi. Acesta a fost anterior cercetat penal pentru crearea în Republica Moldova a piramidei financiare ”MMM-2011”, transmite Deschide.md.

În anul 2014, Prizenco a fost implicat în procesul de agitație electorală pentru ”Mișcarea Populară pentru Uniunea Vamală / ”Народное движение за Таможенный Союз”, condusă de Victor Șelin.

Ulterior, în perioada anilor 2020-2021, împreună cu cunoscutul activist Veaceslav Valico, Prizenco a coordonat activitățile mișcării neformale ”Terra Freedom”, care milita împotriva vaccinării și restricțiilor antiepidemice impuse. Aceștia organizau periodic acțiuni de tip flash mob la sediile guvernamentale și la punctele de vaccinare. Ulterior, Prizenco, în comun cu Valico, au avut tentative de a atrage susținătorii mișcării ”Terra Freedom” în componența Partidului Social Democrat, condus de Șelin.

La fel, Prizenco, prin intermediul soției sale Olga Prizenco, gestionează SRL «Olga-Helga», specializată în activități de publicitate stradală. În perioada septembrie–octombrie 2022, această companie a organizat distribuirea ziarului ”Берега Днестра” în căsuțele poștale a locuitorilor din mun. Chișinău. Ziarul menționat conținea articole cu apeluri la participare în cadrul acțiunilor de protest organizate săptămânal de către exponenții fostului Partid ”ȘOR”.

Sancțiunile impuse vizează, de asemenea, o serie de oficiali și colaboratori ai guvernului rus, inclusiv pe Sofia Zakharova și Nikolai Tupikin, implicați în campanii de dezinformare digitale, și pe Vladimir Sergiyenko, fost asistent parlamentar german, care a colaborat cu ofițeri de informații ruși.

Persoanele și entitățile sancționate vor suferi un îngheț al activelor, iar cetățenilor și companiilor din UE le va fi interzis să le pună la dispoziție fonduri. De asemenea, persoanelor fizice sancționate le va fi interzis accesu pe teritoriul Uniunii Europene.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

telegraf.news

Apel către Maia Sandu să nu promulge Legea cu privire la medicamente: „Acordă prioritate intereselor financiare ale marilor companii farmaceutice”

Cincisprezece reprezentanți ai societății civile și comunității profesionale medicale au publicat pe 3 iulie o adresare către președinta țării, Maia Sandu, în care îi cere să nu promulge noua Lege cu privire la medicamente, adoptată de Parlament în lectură finală luna trecută. Potrivit semnatarilor, că textul legii „acordă prioritate intereselor financiare ale marilor companii farmaceutice, în detrimentul sănătății oamenilor”.

Noi, reprezentanți ai organizațiilor societății civile și ai comunității profesionale din Republica Moldova, ne exprimăm profunda îngrijorare față de faptul că proiectul de lege cu privire la medicamente nr. 38 din 12 februarie 2025 a fost adoptat de Parlament la 19 iunie 2025 fără desfășurarea unor consultări publice corespunzătoare și fără a ține cont de recomandările argumentate din partea societății civile. Deși au fost transmise numeroase solicitări în anii 2024 și 2025, Ministerul Sănătății și Parlamentul nu au organizat discuții publice și incluzive privind textul proiectului de lege cu privire la medicamente, încălcând astfel principiile de transparență și participare consfințite atât în legislația națională, cât și în standardele internaționale”, se arată în adresare.

Potrivit documentului, propunerile formulate de societatea civilă „nu au fost luate în considerare”, textul legii adoptat de Parlament ar încălca standardele internaționale în domeniul dreptului la sănătate și nu ar corespunde angajamentelor asumate de Republica Moldova în raport cu UE.

Ne îngrijorează în mod deosebit faptul că legea cu privire la medicamente adoptată acordă prioritate intereselor financiare ale marilor companii farmaceutice, în detrimentul sănătății oamenilor, ceea ce contravine articolului 1 din Constituția Republicii Moldova, potrivit căruia demnitatea umană, drepturile și libertățile omului constituie valori supreme și sunt garantate de stat. De asemenea, legea adoptată contravine articolului 313 din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care prevede că sănătatea publică trebuie să prevaleze asupra intereselor comerciale.

Legea adoptată nu prevede mecanisme eficiente pentru asigurarea unui echilibru între protecția drepturilor de proprietate intelectuală (brevete) și dreptul la accesul medicamentelor necesare. Republica Moldova, în calitate de stat membru al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), are dreptul de a utiliza aceste mecanismele prevăzute de Acordul privind aspectele legate de comerț ale drepturilor de proprietate intelectuală (Acordul TRIPS) și Declarația de la Doha, însă aceste instrumente nu au fost reflectate corespunzător în textul legii adoptate”, se mai arată în adresare.

Astfel, semnatarii solicită președintei Maia Sandu să promulge Legea cu privire la medicamente în forma sa actuală și să o transmită Parlamentului pentru reexaminare, cu luarea în considerare a obiecțiilor și recomandărilor formulate de societatea civilă.

Adresarea către șefa statului a fost semnată de:

  • Ruslan Poverga, Director Executiv, Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă”;
  • Ana Cerneva, Membru Asociației Obștești `Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală LEADER”;
  • Liudmila Untura, AO CREDINȚA (membrul Liga PTH RM);
  • Ilia Trombițki, AO ECO-TIRAS;
  • Olga Antonova, Administrator, AO Asociația pentru Transparența și Apărare Drepturilor Omului „CETĂȚEAN ACTIV”;
  • Lela Metreveli, Director, A.O. Ambasada Drepturilor Omului (Human Rights Embassy);
  • Ala Revenco, Director executiv, AO „Părinți Solidari”;
  • Angela Frolov, Directoare, AO Centrul de Informații GENDERDOC-M;
  • Ala Iațco, Președinta, AO Uniunea pentru Echitate și Sănătate;
  • Vasile Cocîrla, Membru de board, AO Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM);
  • Galina Climov, Director Executiv, Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova (AOPD);
  • Vanu Jereghi, Director Executiv, Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM);
  • Natalia Vilcu-Bajurean, Asociația părinților copiilor cu cancer „Viața fără leucemie”;
  • Victor Izbaș, AO „IV ANIMO”;
  • Roman Andriiv, Director strategic, AO Platforma Națională a Tinerilor pentru Participare Activă.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: