dw.com

Opere de artă realizate de Salvador Dali, furate dintr-un muzeu. La ce sumă se ridică prejudiciul

Mai multe sculpturi și gravuri realizare de artistul spaniol Salvador Dali au fost furate dintr-un muzeu din Stockholm, scrie Novaya Gazeta, cu trimitere la publicația Aftonbladet, joi, 30 ianuarie. Potrivit jurnaliștilor, au dispărut între 10 și 12 opere de artă.

Semnalul de alarmă a fost dat la ora locală 4.00. Din primele informații, doi infractori au părăsit galeria de artă și au urcat într-un automobil. Poliția a inițiat o anchetă.

Proprietarul galeriei estimează valoarea fiecărei lucrări la 200 de mii-500 de mii de coroane suedeze (circa 18,8 de mii – 47 de mii de euro).

Precizăm că, în luna octombrie 2019, dintr-o galerie din San Francisco a fost furată gravura realizată de Dali – „Girafa în flăcări”, a cărei valoare este estimată la 20 de mii de dolari.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Foto: PAS/Maia Sandu

Agitație înainte de termen și promisiuni electorale mascate: Maia Sandu, Guvernul și Primăria Chișinău, în raportul Promo-LEX

Asociația Promo-LEX avertizează, în primul raport de monitorizare a alegerilor parlamentare din 28 septembrie, asupra utilizării resurselor administrative în scopuri politice – ceea ce contravine standardelor internaționale privind separarea statului de partidele politice. Potrivit organizației, instituțiile statului au folosit fonduri publice pentru a obține capital politic înaintea campaniei propriu-zise.

Mai exact, asociația precizează că, după stabilirea datei alegerilor, Parlamentul a modificat bugetul de stat, redistribuind bani către diverse proiecte, în timp ce Guvernul a lansat campania „Moldova poate”, ulterior preluată și promovată de partidul de guvernare PAS. Promo-LEX atrage atenția că aceste acțiuni pot fi percepute ca promisiuni electorale mascate.

Raportul notează și că Primăria Chișinău a desfășurat campanii de informare cu mesaje personalizate pentru primarul Ion Ceban, iar partidul acestuia, MAN, a sponsorizat promovarea lor pe platforme online.

De asemenea, Promo-LEX semnalează implicarea politică a președintei Maia Sandu în susținerea listei de candidați PAS. Potrivit asociației, acest gest ridică semne de întrebare privind neutralitatea funcției prezidențiale.

Asociația mai precizează că, mai multe partide și potențiali concurenți electorali desfășoară activități de promovare cu tentă electorală în această perioadă, deși campania electorală începe oficial abia la 29 august. Printre formațiunile active se numără PAS, care a lansat o campanie națională de informare privind realizările și planurile de aderare la UE, și PSRM, care promovează ideea de „politică suverană” prin distribuirea de materiale și colectarea de semnături.

Conform legii, agitația electorală este permisă doar după înregistrarea concurenților și nu mai devreme de 30 de zile înainte de vot, ceea ce înseamnă că acțiunile actuale ale partidelor pot fi considerate simple activități politice de promovare, dacă nu sunt făcute în contextul activității grupurilor de inițiativă și/sau de promovare a potențialilor candidați desemnați.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: