Orfană și lăsată în grija străinilor. Avocatul Poporului, reacție la drama unei copile din Basarabeasca, rămasă însărcinată la 15 ani
Full Article 3 minutes read

Orfană și lăsată în grija străinilor. Avocatul Poporului, reacție la drama unei copile din Basarabeasca, rămasă însărcinată la 15 ani

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului anunță că s-a sesizat în legătură cu cazul unei copile de 16 ani din localitatea Sadaclia, raionul Basarabeasca, care a rămas însărcinată la doar 15 ani de la un localnic. Instituția anunță într-o notă informativă că „există suspiciunea” că a fost comisă o infracțiune prevăzută de Codul Penal, și anume – actul sexual cu o persoană care nu a împlinit vârsta de 16 ani.

O minoră din localitatea Sadaclia a ajuns în vizorul opiniei publice, după ce a rămas însărcinată la vârsta de 15 ani. În prezent, copila are 16 ani și se află în luna a șasea de sarcină. „Copilul este sănătos, o să am o fetiță”, a spus ea într-un live al liderului Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, care a făcut public cazul, recent.

Rămasă orfană de ambii părinți din fragedă copilărie, fata a ajuns în grija unui localnic, care este pensionar. Ea spune că a rămas însărcinată de la un localnic, pe nume Serghei, dar recunoaște că este îndrăgostită de un alt tânăr, certat cu legea, care acum s-ar afla în detenție. „O să îl aștept”, a spus copila.

Activistul Vasile Costiuc a făcut apel în live-ul său către organele competente să ia măsuri – tatăl copilului să fie cercetat penal pentru că a întreținut relații sexuale cu o minoră, iar fata și copilul său nenăscut – să fie ajutați.

„Eu nu știu ce face ministerul nostru de Interne, nu știu ce face Ministerul Protecției Sociale. Eu nu înțeleg ce fac toate asistențele acestea luate la un loc, eu nu înțeleg ce face Avocatul Poporului, eu nu înțeleg ce fac toate asociațiile care primesc bani de la comunitatea europeană. Noi avem în satele noastre copii abandonați. Valerica este o fată orfană, care trăiește cu un nene care a zis că are tutelă de la primărie. Eu nu știu cum o să se descurce fata asta, care nu are protecția statului. Eu vreau ca instituțiile statutului să se trezească, să o ia de aici, să o plaseze într-un centru de plasament unde să aibă condiții decente de trai pentru copilul care vine”, a declarat Costiuc.

Pe 11 septembrie, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a anunțat că s-a autosesizat în trei cazuri de rezonanță, inclusiv cel al minorei de la Sadaclia.

„Există suspiciunea că a fost comisă infracțiunea prevăzută la art. 174 din Codul Penal al Republicii Moldova, actul sexual cu o persoană care nu a împlinit vârsta de 16 ani”, se arată în nota informativă emisă de instituție.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: